Primjena antibiotika u trudnoći povezana s povećanim rizikom od seboroičnog dermatitisa kod djeteta


Primjena antibiotika u trudnoći povezana s povećanim rizikom od seboroičnog dermatitisa kod djeteta

Izloženost majke i djeteta antibioticima tijekom trudnoće povezana je s povećanim rizikom od infantilnog seboroičnog dermatitisa (SD) bez obzira na majčinu povijest  seboroičnog dermatitisa, no ta povezanost nije bila toliko jaka za seboroični dermatitis koji se pojavio u djetinjstvu.

Seboroični dermatitis česta je kožna bolest koja ima sličnosti s atopijskim dermatitisom ili atopijskim ekcemom budući da su obje prevladavajuće upalne kožne bolesti koje se mogu manifestirati kroničnim relapsirajućim, remitirajućim tijekom.

Kao i kod atopijskog dermatitisa, smatra se da je patofiziologija seboroičnog dermatitisa složena i uključuje međuigru između genetike, imunološke disregulacije i promjena u sastavu lipida i mikrobiomu kože.

Inače, prethodna studija je pokazala da izloženost antibioticima u maternici i tijekom prvih 90 dana života, povećava rizik od atopijskog dermatitisa u djece, pri čemu je rizik najveći kod izloženosti penicilinu.

Ova nova studija sugerira da in utero izloženost antibioticima, posebice penicilinu, može imati najveći učinak na kolonizaciju mikrobiote kože u dojenačkoj dobi što dovodi do razvoja infantilnog seboroičnog dermatitisa.

Izvor:
Society for Investigative Dermatology