Trudnice s Takayasuovim arteritisom mogu imati visoku prevalenciju komplikacija u trudnoći


Trudnice s Takayasuovim arteritisom mogu imati visoku prevalenciju komplikacija u trudnoći

Novo istraživanje pokazalo je da trudnice s Takayasuovim arteritisom, vrstom vaskulitisa velikih krvnih žila, imaju visoku prevalenciju ozbiljnih štetnih ishoda za majku i fetus. Prema mišljenju stručnjaka, tijekom trudnoće i poroda, ove pacijentice se mora pažljivo pratiti.

Takayasuov arteritis je upala koja zahvaća aortu i njene ogranke, a javlja se većinom u adolescentica i mladih žena. Uzrokuje asimetriju bila te simptome arterijske opstrukcije. Naime, upala dovodi do sužavanja arterija, što može smanjiti dotok krvi u mnoge dijelove tijela.

Oko 90 posto pacijenata s dijagnozom Takayasuovog arteritisa mlađe je od 30 godina. Prethodna istraživanja sugeriraju da je bolest povezana s nepovoljnim ishodima trudnoće, uključujući preeklampsiju.

U ovom istraživanju kod trudnica s Takayasuovim arteritisom uočena je veća učestalost pobačaja, intrauterine smrtnosti, prijevremenog poroda, hipertenzije tijekom trudnoće, intrauterinog ograničenja rasta, poroda carskim rezom, te male porođajne težine djeteta. 

Izvor:
American College of Rheumatology