U Hrvatskoj 715 osoba zaraženo novim koronavirusom


U Hrvatskoj 715 osoba zaraženo novim koronavirusom

U Hrvatskoj je od jučer u 15 sati potvrđeno 58 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, tako da ih je ukupno 715 te je zabilježen šesti smrtni slučaj. Za sada je 55 oboljelih ozdravilo. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu kako je situacija zadovoljavajuća. 

"Sadašnje stanje, koje je zadovoljavajuće, rezultat je zajedničkih napora zdravstvene struke, Stožera i vas građana. Ako ustrajemo na ovaj način boriti se protiv epidemije, vjerujem da ćemo proći sa što manje štetnih posljedica, stoga je odgovorno ponašanje ključ uspjeha", poručio je danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Inače, trenutno je na respiratoru 26 oboljelih, a ukupno je testirano 5.900 uzoraka. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti, a većina njih može biti kritično. Uglavnom je riječ o starijim osobama pa je još jednom upozorila da se starije osobe i kronični bolesnici moraju jako čuvati.

Prof. dr. sc. Markotić je napomenula da se u odnosu na prije nekoliko tjedana višestruko povećao broj testiranih te najavila kako će uskoro biti ispitan novi brzi test od 15 minuta, koji se nekoliko dana primjenjuje u nekim europskim državama.

Što se tiče osoba u samoizolaciji, dosada je policija prikupila 3.402 dojave o kršenju mjera samoizolacije i utvrdila 893 slučaja njihova kršenja.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT