U Hrvatskoj potvrđeno 790 oboljelih od COVID-19


U Hrvatskoj potvrđeno 790 oboljelih od COVID-19

Prema najnovijim podacima iznesenim na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatska trenutno ima 790 oboljelih od COVID-19. Izliječeno je 64 osoba, dok se na respiratoru nalazi 27 osoba.

Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga smo danas gdje jesmo i zbog toga je naša krivulja i dalje linearna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere, drži uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije. Ako to bude tako naši rezultati će i nadalje biti pozitivni, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kada je riječ o trajanju epidemije treba naglasiti da je naša sudbina u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako poštujemo mjere koje stožer Civilne zaštite svakodnevno ponavlja mi smo ti koji možemo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na najmanju moguću mjeru. Ako se odgovorno ponašamo iz dana u dan broj novooboljelih može biti manji. U ovom trenutku sve je na nama, vama, na meni, na svima nama. Ako slušamo mjere, držimo distancu i održimo higijenu mogućnost prijenosa možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru. To je ključ. Naša sudbina je u našim rukama, rekao je Beroš.

Hrvatska ima 803 resipiratora, a ministar Beroš je potvrdio i da se radi na postupnom uvozu 250 novih respiratora. Rekao je da postoje i ponude respiratora od proizvođača s istoka, ali se takvi uređaji prvo moraju provjeriti.

Također, radi se na revidiranju uvjeta pod kojima oboljela osoba može biti puštena iz bolnice na kućnu izolaciju. Za osobe koje su dobile rješenje o samoizolaciji vrijedi to da o prestanku uvedenih mjera trebaju obavijestiti sanitarnu inspekciju ili epidemiološku službu.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT