Novi koronavirus može se širiti u vrućim i vlažnim uvjetima


Novi koronavirus može se širiti u vrućim i vlažnim uvjetima

Unatoč mišljenju nekih znanstvenika da se novi koronavirus lakše prenosi u hladnijim uvjetima, novo istraživanje je pokazalo da se novi koronavirus može bez problema širiti u vrućim i vlažnim uvjetima.

Studija objavljena u JAMA Network Open ispitivala je mogućnost širenja novog koronavirusa s jedne na još osam osoba u različitim uvjetima, te pritom nisu uočeni znakovi slabljenja širenja virusa u toplim i vlažnim uvjetima. 

Novi koronavirus nazvan SARS-CoV-2 koji uzrokuje akutno respiratorno stanje COVID-19, pojavio se u kineskom gradu Wuhan u provinciji Hubei u prosincu 2019. Od tada se proširio na 200 zemalja i teritorija širom svijeta, uzrokujući više 800.000 slučajeva infekcije te više od 39.000 smrtnih slučajeva.

Virus je vrlo sličan ranijim koronavirusima koji su uzrokovali teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV) i respiratorni sindrom Bliskog Istoka (MERS-CoV). No, ipak, se lakše prenosi s osobe na osobu od njih. Dok se simptomi infekcije obično razvijaju u roku od 3-7 dana, razdoblje inkubacije može biti čak 27 dana.

Ranija istraživanja pokazala su da je širenje novog koronavirusa mnogo manje u uvjetima visoke temperature i vlažnosti. Međutim, čini se da ova studija pokazuje da se virus širi s jednakom lakoćom i brzinom u takvim okruženjima.

Povezano s viješću:

Izvor:
JAMA Network Open, NIAID-RML