Novih 96 osoba zaraženo novim koronavirusom


Novih 96 osoba zaraženo novim koronavirusom

Prema novim podacima iz Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, novim koronavirusom u Hrvatskoj su zaražene 963 osobe. U posljednja 24 sata potvrđeno je 96 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom. Dosada je šest osoba preminulo od komplikacija COVID-19, a 73 osobe su ozdravile.

Trenutno se 34 osobe nalaze na respiratoru, a jedna osoba je dodatno i na ECMO uređaju.

Dosad je obavljeno ukupno 7.680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata. Pozitivna na koronavirus su 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja.

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3.564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio uslugu e-Propusnica kojom se digitaliziraju propusnice koje građanima omogućuju kretanje unatoč zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta uvedenoj zbog epidemije koronavirusa. Usluga je dostupna na stranici https://epropusnice.gov.hr.

To će u praksi značiti umrežavanje podataka, brže procedure i strože kontrole, tako da će na koncu automatski ipak biti teže doći do propusnice nego što je to bio slučaj do sada. I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i stožeri civilne zaštite, ali će podaci biti grupirani na jednom mjestu. Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila i dobila propusnicu uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, neće moći tek tako izdati propusnice za pet-šest prijatelja jer će odmah reagirati Porezna uprava. Ide se i u reviziju postojećih propusnica.

Inače, prema posljednjim podacima u svijetu je zaraženo novim koronavirusom 884.190 osoba, a umrlo je 44.169.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera, NIAID-RML