Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 900 | Broj poruka: 5171

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

321Tonka

03.12.2016. 12:00

Poštovani,
početkom rujna dječak 9 godina dobio simptome alergije (curi nos, kihanje neprestano uzastopce 10ak puta, pred kraj dana otečene oči), doc dala flixotid, claritin i rinoco, nakon dva tjedna poslani na bris nosa i vađenje krvi pa smo zbog toga 4 dana prije prestali uzimati lijekove, a pošto sam vidjela da se simptomi nisu vratili nisam mu ponovno uvodila terapiju.Prošlu zimu mu se pojavio atopijski koji se vjerujem samo preko ljeta primirio jer su mu ostale fleke na unutarnjim pregibima ruku, a i ponovno muku mučimo s njim (pregibi ruku i vanjski dio šake) Elocom pomogao samo na tjedan dana....sad donekle ublažavamo svrbež i crvenilo adermom (krema, ulje, gel)...
Bris nosa - 60% eozinofilnih granulocita, a nalaz krvi Ig E 2890; VI. klasa grinje(derm.pterony.) i ambrozija, V. klasa mješavina trava, III klasa mješavina stabala i kućna prašina, pozitivan skrining inhalacionih alergena kao i nutritivnih.
Tek za mjesec dana idemo na detaljnije pretrage. Molim za savjet što napraviti da spriječim (barem pokušam) razvoj bolesti,odnosno pojačavanje i proširenje alergijskih tegoba, koje su šanse da će s tolikim ige-om ostati samo na atopijskom dermatitisu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

04.12.2016. 23:45

Spriječiti ne možete ništa, jer je već sve tu: i alergijska hunajvica, i atopisjki dermatitis a, izgleda i astma - to zaključujem po Flixotideu.
A i da nešto od toga još nije tu, opet ne možete ništa od toga spriječiti, jer će ili nastati, ili neće.

tenis11

10.12.2016. 19:55

Poštovani, može li se u zrelijoj dobi dobiti alergija na grinje?

Darko Richter, dr. med.

10.12.2016. 23:10

Može, i to nije nimalo izuzetno.

veno

22.10.2017. 01:45

Dijete staro 9 godina, u dobi 6 godina počeli simptomi ujutro,rafalno kihanje i curenje nosa koje tijekom jutra slabi.Potom atopijski dermatitis,terapija uz ostalo Aerius,jutarnje smetnje nestale.Kad je Aerius ukinut,povremeno opet iste smetnje,barem 2-3x tjedno,različitog intenziteta.Unazad godinu dana primjećujem da ima nelagodu u grlu,traži pepermint bombone ili žvake.Potom u svibnju ove godine počinje suho kašljati.Pregledom utvrđena otečena sluznica nosa dobiva Nasonex tjedan dana uz sprej fiziološke.Nakon alergotesta dijagnoze alergijski rinitis i alergija na grinje i pelud trava (histamin 5 mm,kućne grinje 6 mm,skladišne 7 mm,pelud trava 8 mm).Terapija Nasonex sprej i Aerius 5 ml,oboje po potrebi.Dvaput u četiri mjeseca su se čuli zvižduci na stetoskop,prvi put nije mijenjana terapija,sada je Aquamaris 4 allergy sprej,Ventolin po potrebi,Aerius po potrebi Flixotide 125 jednom dnevno,terapije kroz inhalacijsku komoru. Dok troši Nasonex,već nakon druge doze suhi kašalj staje i smanji se jutarnje kihanje i šmrcanje.Aerius više ne djeluje na način da eliminira simptome,nego ih ublaži.Nasonex je trošen po 2 tjedna s pauzom nakon toga.Sada je zamijenjen Flixotide-om,već 2 tjedna,ali on nema učinka na suhi kašalj.Moje pitanje je,treba li raditi neke dodatne pretrage i treba li mijenjati terapiju. Suhi kašalj se javlja tijekom cijelog dana uz osjećaj da ima nešto u grlu,kao hračkanje.Noću ga nema.Sve mjere za smanjenje grinja u kućanstvu koje preporučate provodimo.Stanujemo kraj parka i travu ne možemo izbjeći.Škola je također uz park.Inače se usporedo uz suhi kašalj pojavio i atopijski dermatitis na pregibima velikih zglobova,ali našli smo liniju koja to zasad drži pod kontrolom.Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.10.2017. 20:05

Za satmu, koju ima, treba mu Flixoitde. 1 potisak od 125 mu je dovoljan. Teba udisati na volumatic ili Babyhlaer bez maske, ne na bilo koju komoru za udisanje.
Za alergijski rinitis, koji ima, treba mu antihistaminik tjednima i mjesecima (Aerius ili sl.), a ako to nije dosta, šintranazalni steroid 8Nasonex ili sl.) kroz 6. tjedana pa pauza nekolioko tjedana.
Izostanak noćnog kašlja govori da je astma pod kontrolom.
Međutim, što sečudite ako mu instilirate nekakve vodice u nos, da onda to mora iskašljati? Davati Aerius, Nasonex i Flixoitde, i na to vodice u nos, i tko zna što sve ne po besplatnim uputama tko zna koga, isto je kao biti krava koja daje 20 litara mlijeka, i svaki puta se ritne i sve prolije.