Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na grinje-hiposenzibilizacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreag

13.12.2023. 21:15

Postovani doktore, sinu (sad 9 godina) je pocetkom 2020-e dijagnosticirana alergija na grinje, kako je tada imao duze periode kaslja doktorica je napisala ventolin po potrebi.
Unazad 5 mjeseci sin se svako jutro budi punog nosa, i ispuhuje nos po 5 minuta. Radio je bris nosa na eozinifile i pokazalo je sljedeće:
U sadržaju brisa sluznice nosa nalaze se cilindrične cilijarne i sekretorne stanice upalno i degenerativno promijenjene, neutrofilni i nešto eozinofilnih granulocita, stanični detritus.
Nakon toga dobiva Nasonex, koji dr. kaze da ne koristimo svaki dan jer je jak. Onda ga vodimo u ORL gdje on konstatira da je nalaz uredan, ordinira Nasonex svakodnevno kroz mjesec dana s uputom ga koristi tako da nagne glavu naprijed i ako stavlja u desnu nosnicu treba usmjeriti skroz desno kao na stijenke nosnice i ne udisati jako jer da kapi tu trebaju ostati.
Koristio je mjesec dana te kapi i neznatno mu je pomoglo, ako je uopce pomoglo.
U 11. mjesecu je u 3 navrata bio prehladen, pocne sa sekretom iz nosa uz ovaj konstantni i preko dana, a nastavi se suhim kasljem. U 2 navrata sam mu dala Ventolin na volumatic jer bi mu cula malo sviranja.
U 10. mjesecu je isto imao nekakvu virozu, jako mu je sviralo pri udahu i izdahu, na hitnoj su ga inhalirali ventolinom i bilo mu je bolje.
Nedavno je popio jos i antibiotik za slucaj da nesto ima u sinusima, rekla je ako to ne pomogne da ide snimati sinuse.
Kako mi se cini da lutamo, trazili smo uputnicu za alergologa ali se dosta ceka, i evo sad smo mu privatno napravili prick test. Rezultat je opet alergija na grinje, der.pteronyss.5 eritem 10 mm (histamin 5+eritem 12 mm).
Je li mu to sve s nosom i kasljem uzrokovano alergijom na grinje? Ukazuje li cesce korištenje ventolina na problem s astmom i sto bi trebali poduzeti po tom pitanju? Je li kandidat za hiposenzibilizaciju? Bi li to usporilo napredovanje astme, ako je to nesto u nastanku?
Znate li provodi li se to kao terapija u bolnicama ili trebamo ici privatno?
Ako postoji razlika u tome sto mozemo dobiti preko HZZO-a i privatno, sto preporucujete?
Napominjem da se pridrzavamo mjera protiv grinja u smislu da nemamo tepihe, zavjese, tepisone i sl., nove madrace, mijenjamo i peremo jastuke, navlake i sl. ali mi se cini to od male koristi.
Hvala na odgovoru i oprostite ako sam razduzila.





Darko Richter, dr. med.

14.12.2023. 22:15

Inma alergijsku astmu i alergijski rinitis. To ne isključuje da može imati prehladni (infektivni) rinitis kao svi drugi. Astma mu nije dobro regulirana. Ako se zna da je astma, nemate što ići na hitnu da ga netko inhalira, kad se moće inhalirati kod kuće, u školi, na igralištu ili izletu (Ventolin pumpica na Volumatic), a još važnije, uopće ne treba do toga doći ako uzme dobru terapiju. Terapija za astmu nije Nasonex, nego Flixotide, a za nos se daju najprije antihistaminicia na usta, pa zatim moće i Nasonex. Vjerojatno pogađčam ako mislim da ga inalirate silom drugih voda i vodica i kapate kapima i kapljicama z ai protiv nosa, što mu sve škodi. Hiposenzibilizacija bi mogla pomoći u slučaju alergijskog rinitisa, ali ne i astme. Preduvjet za primjenu hiposenzibilizacije je da je astma perfektno pod kontrolom, da ni ne zna da je ima. Moće se davati preko bolničkog proračuna, a ako idete privatno, onda sve platite sami, cca 800 Eur za godinu dana.

Andreag

15.12.2023. 18:10

Postovani doktore,

Zahvaljujem na odgovoru. Inhalirali su ga na hitnoj u nestasici salbutamola zbog serija koje su se povlacile. Prethodno bi uglavnom zimi u nekom infektu koristili salbutamol, u kombinaciji s pulmicortom (po uputi i receptu koji bi dala dr.) Ovu zimu sam primjetila da mu cesce dajemo ventolin (na volumatic) i rekla sam to doktorici, medutim ona samo kaze dobro ste mu dali, pomoglo mu je, i to je to. Ne kaslje nocu dok spava, izuzev par dana suhog kaslja u jednoj od ovih zadnjih prehlada. Sto se tice kapi za nos, ne dajem mu nista osim operila nekoliko dana ako mu je zacepljen. To je to. Sto onda predlažete? Imamo u 2. mjesec termin kod djecjeg alergologa (u Dubrovniku smo). Od lijekova imamo ventolin pumpicu, pulmicort, nasonex i aerius. Mozete li mi reci sto od toga da mu dajemo i u kojoj dozi za ovo sto sam navela ili da jednostavno zamolim doktoricu da mu propise Flixotide? (9 ipo godina, 36 kg) Ako ne bude za to, koji bi joj nalaz bio dostatan za dijagnozu astme? Daje li se nasonex ovako kako sam napisala u prethodnom pitanju? Raspitat cu se onda za to preko HZZO-a.
Hvala na odgovoru i lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2023. 11:20

Astma zahtijeva stalnu terapiju, makar i niskim dozama inhalacijskog stroida. Flixotide 125, 1 il 2 × 1 potisak dnevno, trajno. S time neće više trebati ništa, vjerojatno čak niti Nasonex, ako nauči udahnuti lijhek izdahunti na nos.

Andreag

17.12.2023. 10:55

Hvala na odgovoru, lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

19.12.2023. 09:20

Iz vaših izvjheštaja dobivam dojam da je stanje dosta zbrčkano, kako glede dijagnoza, tako onda i terapije. Možda bi vam dobro došao jedan "nulti" pregled i stavljanje stvari na pravo mjesto.

Andreag

23.12.2023. 20:15

Otkako sam zadnji put pisala, sin je opet bio bolestan (pocelo prosli petak), nakon nekoliko dana kaslja, pogotovo prije spavanja i kroz jutro, za sto bi mu dala 1x dnevno ventolin, potuzio se da ga je zabolilo srce kad udahne, kao morao je plitko disati i onda nakon nekoliko sekundi prestalo, odvela sam ga u njegove dr. opce prakse (ponedjeljak) koja je rekla da su pluca cista, bol ignorirala, rekla sam da mu je trebao ventolin, savjetovala je pulmicort nekoliko dana i vadenje krvi, za sto smo naruceni u četvrtak.
U noci taj dan se probudio s boli u srcu kada dise, za koju je rekao da je duze trajala nego prije, odveli smo ga na hitnu, raden mu je EKG, uzv pluca, inhalirali su ga i dijagnoza je opstruktivni bronhitis, terapija ventolin svako 6 sati 2 potiska. Imao je fibru tu vecer 37, sutradan 38,6. Odveli smo ga privatno u pedijatrice (srijeda), vađena krv, ukazuje na virozu, saturacija kisikom 94, brohnitis, dobio je sumamed 5 dana, inhalacije ventolinom i atroventom. Nakon 1 dana sumameda (četvrtak-bili naruceni) nalaz krvi je sljedeći (pisem samo ovo van intervala) neutrofilni granulociti 32 (34-69), monociti 17 (5-13), eoz.granulociti 10 (0-9), DKS mikroskopski: nesegmentirani granulociti 8 (0-2), segmentirani 22 (34-69), monociti 17 (5-13), eoz.granulociti 10 (0-9), plazma stanice 2 (0), atipicni limfociti 2 (0), sve ostalo je u granici, zeljezo je 7 (7-33) Uradena je i biokemijska analiza (K, Na, Fe, UIBC, TIBC, ALT, AST, glukoza, ureja, kreatinin, crp), sve u granici osim Na 134 (135-144). U petak kontrola kod pedijatrice cuju se bronh. hripci uz wheezing, ventolin jos 2 dana 4xdnevno, pa 3 dana 3x dnevno. Nakon toga ce opet na kontrolu. Mlađi sin je isto u ovom infektu, dobio od svoje pedijatrice ventolin 3 puta na dan u ponedjeljak i nakon 5 dana sve mu se ocistilo. Dakle gledam njih dvojicu, i mladi svaku virozu odradi puno lakse od starijeg, a ovaj stalno puse nos, i svako malo kaslje. U sljedecu srijedu sam ga narucila privatno u dr. Radonic, i nadam se da ce ona razrijesiti ovi problem. Doduse, ako Vi imate koji slobodan termin sljedeci tjedan, i mislite da se ovo moze razrijesiti u par dana, ja bi ga rado dovela do Vas.

Darko Richter, dr. med.

26.12.2023. 01:00

Ovaj sin od 9 g. ima alergijsku astmu. Tu je točka. O tome sam vam pisao 14. 12. o.g. Drica Radonić će vam st ari riješiti, ali je morate slušati i morate je čuti. Ako ne ide, dođite meni, jer kod mene ti razgovori teku puno brže i jasnije: hoćete - hoćete, nećete - nećete (mislim na dijagnozu i terapiju)..

Andreag

28.12.2023. 11:45

Postovani,

Kako ste mi napisali svoje misljenje, tako sam ga odvela u njegove dr. i evo na kraju i privatno, samo da to razrijesimo. Bili smo u dr. Radonic i dobili Flixotide 125, 2 x dnevno, i za nos Avamys 1x1 u svaku nosnicu (trenutno je nestasica), svakako ce koristiti propisanu terapiju.

Hvala Vam na pomoći i sve najbolje želim!

Darko Richter, dr. med.

29.12.2023. 12:40

Amen.

Andreag

05.04.2024. 12:00

Postovani doktore,
Javljam se s nastavkom. Flixotide mu odlicno pomaze, bio je nekoliko puta prehladen ali nista mu se ne spusta na pluca niti kaslje kao prije.
Sto se nosa tice, otkako koristi Flixotide udahne na usta, izdahne ne nos. Koristio je mjesec ipo-2 dana i Flixonase 1xdnevno, uz Aerius i ne mogu reci da mu nije pomoglo, ali jos uvijek je ujutro ispuhivao nos, pomoglo mu je, ali recimo nekih 60 posto. Trenutno ne koristi Flixonase, rekla je dr. da ne smije to predugo, i opet mu se sve vratilo. Dajem mu opet Aerius, 5 ml. Nakon koliko Aerius pocne djelovati? Imate li kakav prijedlog za dalje? Doktorica je rekla da ne moze na hiposenzibilizaciju ako mu terapija pomaze.

Darko Richter, dr. med.

08.04.2024. 17:25

Aerius djeluje odmah, ali bi za bolju efekt trebalo uzeti dvostruku dozu (ako ga ne uspavljuje). Hiposenzibilizacija je opcija, ali te ne ide preko foruma, morali biste doći da sve vidim izbliza. Flixonase se m oće uzmati do 3 mj. na mah, zatim pauza od barem 4 tjedna. Poliklinika Dermaplus, Kaptol 25, Zagreb.