Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na hranu?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nova korisnica

09.09.2009. 11:45

poštovani,
voljela bih vaš savjet jer ne znam kome bih se dalje obratila. Prije tri tjedna imala sam reakciju na maline, koja je izgledala otprilike ovako: snažana osjećaj gušenja, nedostatak zraka, proljev, stalno podrigivanje (kao nekakvi grčevi) i dizanje želuca koje me tjeralo na povraćanje (ali nisam povraćala), jače lupanje srca i kao nekakva zimica. Bila sam na hitnoj gdje su mi dali Synopen i Solu Medrol. U nalazu između ostalog piše: glava i vrat jezik medioponiran, tonzile u ložama, uvula medioponirana, bez eritema i crvenila ždrijela. Također da treba učiniti alergološko testiranje na nutritivne alergene, te uzimanje Aeriusa 7-10 dana.
Nakon ove reakcije počela sam paziti na prehranu; sliejdeći dan jela sam prepečenac i čaj a nakon toga sam jela uglavnom kuhano povrće i kruh, za koje sam ustanovila da mi ne smetaju. Kada sam nakon nekoliko dana krenula s normalnom prehranom, opet sam imala reakciju - nakon što sam pojela pomfrites i ketčap. Ponovo sam pazila i ponovo imala reakciju kad sam prestala paziti (na napolitanke). Prije dva dana ponovo sam imala reakciju ( koje se redovito događaju navečer). Te reakcije mi obično počinju sa snažnim osjećajem ošamućenosti i ponekad vrtoglavice, onda počne proljev itd, te osjećaj gušenja i nedostatka kisika. Nakon ovog posljednjeg prije dva dana imam konstantni osjećaj gušenja i otečenosti jezika, koji me pecka.
Jučer sam krenula u bolnicu u Šalatu na testiranje ali nisu me primili jer je na uputnici pisalo Alergija rinitis a to rade na Srebrnjaku. Na Srebrnjaku su me uputili na Jordanovac a na Jordanovcu mi je sestra rekla da oni nemaju puno alergena na hranu i je to uglavnom za dišne alergene te da se obratim na Šalatu ili Sv. Duh. Danas sam bila u Vinogradskoj i rekli su mi da me ne mogu tesitirati 2..mj nakon što sam primila Medrol ali da bih se ionako trebala javiti otorinolaringologu ili gastroenterologu. To su mi rekli i jučer telefonski na Šalati.
Međutim, svi ovi simptomi počinju kao reakcija na neku hranu.
Uz to, nosim fiksni aparatić za zube. Ranije sam znala imati reakcije na nikal pa mislim je moguće da je to reakcija na aparatić? Stavila sam ga prije otp. 4.mj. Međutim, u Vinogradskoj su mi rekli da tako ne bi izgledala reakcija na aparatić.
Iako možda uzrok može biti vezan uz probavu ali kako da se riješim ovih alergijskih reakcija od kojih doslovno ne mogu normalno živjeti i funkcionirati?Trenutno ne jedem gotovo ništa jer ne znam na što bih mogla imati reakciju a dobijem li ponovo Medrol, odgodit ću testiranje za sljedećih 2.mj.Inače imam gastritis zbog kojeg sam pila Controlock, ali zadnjih najmanje godinu i po nemam s tim problema.

Unaprijed zahvaljum na bilo kakvom savjetu

Darko Richter, dr. med.

09.09.2009. 16:20

Meni ovo ne liči na alergijsku reakciju. Nema urtikarije.
Ne bih znao što je, iako bih, svakako, učinio osnovne alergološke pretrage.
To bi bilo: ukupni IgE, te specifični IgE na kravlje mlijeko, bjelanjak, kikiriki, pšenično brašno, bijelu ribu, školjkaše, ali i: grinju, pelud trava, pelud ambrozije i plijesni.
Vi ste st fiksirali na nekakvu reakciju, i kao da je 100% od malina, ili neke hrane. A mene zanima: kojeg datuma i u koliko sati ste jeli maline, i kojeg datuma u koliko sati je nastupila ta "reakcija"?

nova korisnica

10.09.2009. 10:25

Maline sam jela 19.08 za večeru oko 9 sati (samo maline), nakon što sam ih pojela počelo mi se vrtiti i onda sam jedno vrijeme (sat -sat i pol) imala osjećaj ošamućenosti, pa mi svako malo zaspala i probudila se i nakon opt. 2 sata ili malo više nakon jela mi je postalo loše. Iako sam cijelo to vrijeme imala lagani osjećaj da me steže u grlu, nakon 2 sata to je postalo puno intenzivnije, a uz to dobila sam i proljev i ostale simptome koje sam vam opisala u prethodnom postu (osim peckanja jezika).Zvala sam hitnu i tamo su mi rekli da bi nakon 2 sata i mogla početi alerg. reakcija na maline, odnosno kada se hrana razgradi.
Nakon pomritesa simptomi su počeli nakon otp. pola sata, nakon napolitanki vrlo brzo. U ponedjeljak sam za večeru pojela pecivo sa sirom na vrhu (nije svježi sir i ne stoji u frižideru) uz krumpir i blitvu koje jedem stalno i nije mi ništa od njih. Uglavnom, nekako mi se čini da mi možda više smetaju konzervansi. Osim malina, ali moguće da su one bile pune pesticida.
Uglavnom, jučer sam tražila svoju ortodonticu da mi skine donji apartaći za zube (donji je metalni, a gornji keramički) i odmah nakon toga osjetila sam da mi je puno bolje. Prvo mi je skinula bravice (koje imaju nikla), a ostali su mi metalni prstenovi koji su dodirivali jezik u stražnjoj strani usta. Odmah mi je bilo puno bolje, prestao me peći jezik, i nakon nekog vremena prestalo me i gušiti ali su me smetali ti prstenovi uz jezik, pa sam išla da i njih skine i ponovo sam osjetila olakšanje čim ih je skinula.
Stoga sam malo pričekala da vidim da li će to potrajati i sad vam mogu reći da mi je poprilično bolje, iako ne sasvim dobro. Još uvijek ma malo nešto smeta u grlu i nije mi baš najbolje kad nešto pojedem (osjećam slabost i podriguje mi se nenormalno) ali činjenica je da još uvijek imam metala u ustima (prstenovi od gornjeg aparatića koji su metalni). Oni ne dodiruju direktno jezik ali vjerojatno smetaju pa mislim i njih danas ili sutra izvaditi. Iskreno se nadam da je to rješenje problema, iako je moguće da sam na nikal pojačano reagirala jer imam reakcije na nešto drugo? Reakcije na nikal imala sam i prije (na bižuteriju).
U svakom slučaju, hvala na odgovoru, vi ste prvi doktor kojem sam uspjela detaljnije opisati sve simptome i koji mi je konkretnije odgovorio na pitanja.

Darko Richter, dr. med.

10.09.2009. 13:15

Mene čudi da su vam napravili zubne ograde od nikla, znajući da ste alergični na tu kovinu.
Ostaje da se uradi osnovna alergološka obrada, ali neće to biti uzorkom.
Bojim se i dvojim o kvaliteti tog materijala od kojeg se prave ortodontske spravice, da bi ulazni troškovi bili manji. Onda se pojede neka hrana, npr. maline, limun, naranča, ocat, popije Aspirin, i oslobode neki atomi li radikali koji vam prave smetnje.
Inače, ono što ste čulu na hitnoj, da se simptomi od malina jave nekako nakon 2 h, nije baš najtočnije, jer se, na bilo koji hranu, simptomi jave UNUTAR 2 h, još najviše UNITAR PRVOG SATA OD INGESTIJE.