Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na niskomolekularni heparin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nana1989

02.05.2020. 11:40

Postovani trudnica sam (15 tjedana) sa trombofilijom(heterozigot na faktor V Leiden) i primala sam Fragmin i unazad tri dana Clexan. Na oba imam elrgijsku reakciju u obliku urtika na mjestima davanja. Sto je zamjena za njih i koje su opcije? Hvala Vam

Darko Richter, dr. med.

04.05.2020. 11:20

Heterozigoti za F-V uglavnom ne trebaju dobivati antiagregacijsku i antikoagulacijsku terapiju. Nešto je to uzelo maha, jer je sve besplatno, pa tako i znanje, te, kao i često puta u sličnim prilikama, nuspojave se počinju javljati i smetati one kojima sve skupa nije 100% indicirano. Ima barem 10 dodatnih raznih lijekova koji se tu mogu dati, ali to trebate raspraviti sa svojim ginekologom i hematologom. Alergologija ne ulazi u ginekologiju, porodništvo, hematologiju, osim ako se treba dokazati ili isključiti reakcija preosjetljivosti na neki lijek koji se tu daje. A prvo bi trebalo vidjet da li je u pitanju ikakva reakcija preosjetljvosti, ili obična lokalna reakcija. Na niskomolekularni heparin, u koji spadaju i Clexane i Fragmin, dosta su česte alergijske reakcije, ali, rekoh, ima niz drugih lijekova koji se mogu dati ako je indikacija sigurna. A, rekoh i to, da nije baš sigurna.