Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

neiilaa

30.03.2016. 10:10

Postovanje.... Svake godine u proljece ja imam
problem sa alergijom laringitis. Probala sam razne
tablete i sve ostalo sto se moze probati ali nema
pomoci... Jedva prezivim dan,kihanje,kasalj,curenje
nosa i crvene oci... Pomoc i preporuka mi hitno
trebahappy ...Hvala.

Darko Richter, dr. med.

30.03.2016. 23:35

1. Antihistaminik, npr. Aerius, Alerdin, Xyzal, i to u dvostrukoj dozi (ako ste odrasli, to znači 2×1 tbl. dnevno), trano, kroz više tjedana, i mjeseci, ako treba.
2. Intranazalni steroid, koji morate ušmrkatiu nos, a ne da vam iscuri iz predvojra nosa na gornju usnu, npr. Avamys, Nasonex, Rinoco, Rhinocort, Tafen nasal, itd., kroz 6-8 tjedana, šo 1 uštrcaj u svaku nosnicu dnevno. Dalje samo uz kontrolu ORL.

sand

13.05.2016. 12:25

Postovani,
imam alergiju na sunce, koja se izuzetno pogorsa na moru. Da li smem da uzimam beta karoten ukoliko pijem diane35?

Darko Richter, dr. med.

14.05.2016. 07:50

Pitajte na forumu dermatologije. Mislim da alergija na sunce nije nešto jako dobro definirano, ako uopće postoji. Može postojati urtikarija na UV zračenje, ili na toplinu. A i kontraceptivi mogu djelovati fotosenzitizirajući.

Stepa22

02.12.2017. 21:05

Poštovani,
Imam bebu od 3 mjeseca koja zadnjih mjesec dana ima problema sa hranjenjem.Beba je dojena i na početku svakog podoja normalno krene jesti no nakon 2-3 minute počne histerično plakati i mahati glavom..kad ju uspijem smiriti i opet nekako vratiti na dojku opet ista stvar,par puta povuče i opet plac,kao da ju boli nešto. ..do sad je dobro napredovala na težini unatoc tim poteskocama no zadnjih tjedan dana se stvar pogorsava i slabije napreduje..krvna slika je u redu i mokraca. Napominjem još da ja imam gljivice već mjesec dana na bradavicama I sebe i bebu tretiram rojazol gelom,ali nema napretka..beba ima bjelkasti jezik al ne jako..bili smo.kod gastroenterologa i njegovo mišljenje je da to nisu gljivice već da je mogućnost alergije pa da zato neće jesti..predlaže da ja izbacim iz prehrane mlijeko, jaja i orašaste plodove na dva tjedna pa da se vidi..

Moje pitanje je je li moguće da se stvarno radi o alergij iako nema nikakvih drugih simptoma,promjena na koži ili stolici..i je li moguće na tako maloj bebi provesti test na alergije da se ne čeka dva tjedna i isprobava na taj način sto bi moglo biti?

Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

02.12.2017. 23:50

Ako netko izrekne riječ alergija, onda mora dokazai da jest, a to ujedno znači identificirati na što je ta alergija.

Ne znam sta

13.01.2018. 16:45

Postovani dokotore, na licu u dijelu oko nosa i malo prema obrazu i usnama, vec par mjeseci mi stoji neko crvenilo, kao male bubljice, ali nisu. Poveca se crvenilo kada operem lice. Mazem kortikosteroidom i antibiotikom (diprogentom) i dok mazem povuku se te kao bubuljice, ali ostane blago crvenilo i osusi se to podrucje, Cim prestanem mazati diprogentom ponovo se vrati. Da li je ovo alergija ili nesto drugo? Hvala Vam

Darko Richter, dr. med.

16.01.2018. 22:50

To je očito neka vrsta upalne dermatoze, ali koje, to ne bih ovako znao. Pitajte dermatologa.

bubamara543

30.09.2018. 13:00

Postovani,

prije tri godine nakon popijenog lekadola mi se pojavila urtikarija po cijelom tijelu, nakon sto mi je receno da to ne moze biti od toga popila sam nakon nekoliko mjeseci jos jedan i isto se ponovilo. Zatim prije godinu dana sam za upalu sinusa dobila sumamed i nakon 8 sati opet se pojavila urtijarija. Prihe mjesec dana sam opet imala upalu sinusa i nakon popijena dva neofena u razmaku od 24 sata sam opet dobila urtike ali dosta malo i samo po nogama sto se povuklo nakon par sati. No posto upala nije prolazila nakon 5 dana lijecnica mi propisuje fromolid i opet nakon 7 sati od popijene 1 tablete po cijelom tijelu sam dobila urtike i zavrsila na hitnoj.

Nikad prije ovoga svega nisam bila alergicna na niti jedan lijek.

Jeli moguce da sam svake godine alergicna na sve vise lijekova ili je mozda nesto drugo u pitanju?

Moram napomenuti da sam vec oko 10 godina alergicna na trave, ambroziju i prasinu i svake godine je slergija sve jaca. Pijem nixar za taj problem.

Sto mi savjetujete? Jer ne znam vise sto popiti za npr. obicnu glavobolju.
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2018. 22:00

Za običnu glavobolju ne pije se ništa.
Alergični ste na ono što znate i što ste napisali, a to nije niti jedan lijek. To s lijekovim treba tek ispitati.
Ne znam zašto vas smeta urtika, koja se javi satima nakon nekog lijeka. Ako vam taj lijek treba, uistinu treba, što vas smeta fleka?
No, kada ste to digli na takvu potenciju, onda krenitie to istražiti, kod internistise alergologa.

zeljka2020

28.04.2020. 12:20

Postovani,
Dijete ima sad 3 godine.Prije 2,3 mjeseca pojavilo se crvenilo po rukama i licu,pedijatrica je rekla da je vjerojatno urtikarija,pio je sirup Aerius na kraju 2x5 ml,no nije pomagalo puno onda smo vidjeli kada je pojeo kajganu da je jace odreagirao.
S obzirom na situaciju nismo zeljeli ici u bolnicu pa smo otisli u privatnu polikliniku Helenu.
Prvo je radjen test iz krvi gdje je ukupni IGe bio 288,bjelanjak o,537 i zutanjak 0,147
Kravlje mlijeko i psenica su bili negativni.
Napravljen je i C3c i C4 (jer ja imam kronicnu urtikariju pa da vide i to) to je bilo u redu.
2 tjedna nakon smo izbacili mlijeko, alergija je i dalje bila tu,pa smo isli napraviti prick test na inhalacijske i nutritivne alergene.
Kod inhalacijskih se pokazala mala reakcija na ambroziju,a kod nutritivnih se pokazala jako mala reakcija na kikiriki i ljesnjak,no tu se nije pokazala reakcija na jaje.
Onda su iz krvi izvadili na kikiriki i ljesnjak gdje nije pokazalo alergiju
Mi smo iz prehrane izbacili jaje i orasaste ali alergija je i dalje prisutna
Sada je na terapiji Fenistil kapima 3X9 kapi
Zanima me vase misljenje,i sta dalje ,da li raditi mozda Patch test da nije neka zakasnjela reakcija?
Ili neki drugi prijedlog,jer si stalno ide po licu jer mu nesto smeta(crveni su obrazi,i oko usta i povremeno korijen nosa)
Unaprijed zahvaljujem,
Zeljka

Darko Richter, dr. med.

30.04.2020. 10:20

Vjerojatno ima atopijski dermatitis, a ukupni IgE je znatno povišen (ako je istina da je 288 kU/L). Svi ostali alergološki nalazi ili su neagativni, ili tek rubno poztivni (bjelanjak) i ne mogu utjecati na AD. AD se topički tretira neutralnim kremama npr. Linlal Fett, Lipicar La Roche Posay, Eucerin, Exomega, Dexseryl, nevnova mast, itd., itd. Da se koža smiri, stavi se kroz par dna arvo Elocom ili Afloderm krema, a ako je koža inficirana (krastice, vlaženje, sukrvica) onda kombinirana antibiotsko-antimikotsko-kortikoasteodna mast (npr. Triderm). Nikakva eliminacija tu sada ne koristi, dok se ne iskristalizira jasna alergološka veza (nalaz, ili klin. slika koja je čvrsto vezana uz ekspoziciju/eliminaciju nekog alergena).

zeljka2020

30.04.2020. 10:20

Postovani,
Nastavno na prijasnji post,vidim da sam krivo napisala,nije nakon 2 tjedna sto smo izbacili mlijeko nego 2 tjedna nakon sto smo izbacili jaje alergija je i dalje tu i to jace cini mi se.

Unaprijed zahvaljujem,

Zeljka

Darko Richter, dr. med.

04.05.2020. 11:20

Ima nekog smisla izbaciti jaje, je je ono rubno pozitivno u specifičnom IgE nalazu (0,57, tj. >0,35). Međutim, ja ne znam što je vam alergija. Dijete ima atopijski dermatitis (AD) i alergiju na bjelanjak. Ako pod alergijom mislite na AD, onda treba da znate da je AD uvjetovan ne samo alergijski, nego i inherentnim svojstvom kože, koja je suša i brže se suši nego što bi bilo normalno. Osim toga, dokle god u kući imate jaja, imate jaja i u prašini. Jaje koje se u kući priprema za jelo, uvijek prelazi i u prašinu, baš kao i bakalar, kr.mlijeko, pšenično brašno, i što god hoćete. Tako da je jaje i aeroalergen. Ne mora ga jesti, pa da mu je koža lošija no što biste vi očekivali.
Ja sam užasno nesretan kada ljudi misle da znaju što je to alergija, a termin poznaju samo iz svakodnevne uporabe: npr. da je Bernardić alergičan na Jandrokovića. Ako i znate što to znači, još ste jako daleko od razumijevanja medicinskog pojama alergije, i zato bi se trebalo suspregnuti od uporabe medicinskih termina, isto kao i od vožnje auta bez vozačke dozvole. Da budem jasan: na vama je da kažete: dijete ima crvenu kožu tu i tu, češe se, ljuska mu se koža, vlaži itd. Ostalo je na doktoru. Ali, ako dođete doktoru i pričate mu o alergijama, malo koji će si uzeti vremena da vam održi gornju propovjed. A većina to ne bi niti znala. Zato postoji subspecijalizacija iz pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije, za koju se mnogi pitaju zbog čega postoji, kada ionako "svi" znaju što je to "alergija". Pa smo tu gdje jesmo. Idem ubrzo u mirovinu, i nemam niti najmanje dojam da sam u karijeri u smislu razumijevanja alergijskih bolesti nešto značajnije postigao. I dalje svi znaju što je "alergija", a da nisu pročitali niti ovoliko koliko i što vam sada pišem.