Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergološko testiranje, zabrinuta zbog nalaza brisa nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Adnah

12.06.2010. 21:05

Poštovani
Molilia bih Vas ukoliko mi možete protumačiti nalaz brisa nosa na eozinofilne granulocite koji glasi "U sadržaju brisa sluznice nosa nalaze se cilindrične ciljarne stanice upalno i degenerativno promijenjene, neutrofilni granulociti, bakterije i brojni eozinofilni granulociti""
Naime zbog simptoma poput kihanja, svrbeži očiju, nosa, ušiju, nepca te curenja nosa koje imam svako proljeće obavila sam alergološko testiranje gdje je ustanovljeno da sam alergična na:
parietarija (12X12)
ambrosia elatior (10X10)
poa prantensis, dactiylies glomerata (6X6)
olea europea, secale cereale, phleum pratense, lolium premeae, artemisia vulgaris (5X5)
Test na inhalacijske i nutrivne alergene je negativan.
IgE ukupni iznosi 53.55 što je unutar referentnog intervala. Zbog toga sam zabrinuta zbog ovog izrazito lošeg nalaza brisa nosa, da li on može biti takav samo zbog alergije ili je posrijedi nešto drugo? (osim ovih alergijskih, nemam nikakvih drugih simptoma). I koja mi je najbolja terapija?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.06.2010. 22:45

"Test na inhalacijske i nutrivne alergene je negativan."
Kako ste citirali nalaz, nije jasno na što se odnosi 12×12 mm i ostali mm (da li na eritem, ilina urtiku?). Opet slučaj da pacijent nema pojma, a petlja se, i ne zna niti prepisati obični nalaz.
No, recimo da je riječ o urtikama. Onda ste alergični na pelud ambrozije, crkvine i trava, i imate alergijski rinitis. Što vi imate o bilo čemu biti zabrinuti, kada o tim nalazima nemate pojma; blagog pojma. Ja da vam sada ispričam o eozinofilima, bio bi obični gubitak vremena, a vi biste imali još jedno desetak potpitanja. Čitajte si o eozinifilimau nosu na internetu ("nasal eosinophilia", eosinophils in the nose" itd.).
Alergijski rintiis liječi se antihistaminikom na usta (npr. Aerius, Xyzal, i sl.), ili intranazalnim kortikosteroidom (npr. Flixonase ili sl.).
Sigurno ste već nešto dobili, i nije mi jasno, prvo, zašto neuzimate terapiju,a drugo, oko čega ste onda zabrinuti.

Adnah

13.06.2010. 18:10

Poštovani doktore!
Zahvaljujem na korisnom odgovoru
Lijep pozdrav