Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ALERGOTEST


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

samy1

25.10.2008. 17:10

Postovani doktore,
imam sina starog 2 gidine i cetiri mjeseca. U svibnju se kod njega prvi puta pojavljuje napad kaslja (u noci) te ga vodimo na hitnu gdje ga 15 minuta stavljaju na inhalator. Kasalj se smiruje, i lijecnica mu daje claritin. Kod kuce nastavljamo par dana terapiju Rinolanom i kasalj nestaje. Tokom ljeta se kasalj vise ne pojavljuje sve do rujna kada on krece u jaslice. Kako svi govore su prehlade i upale grla i uha "normalne" kod djece u jaslicama i vrticu, i ja se nekao time mirim. Medjutim, svaki drugi tjedan(doslovce) djete oboljeva, a kasljanje i kasljucanje skoro i ne prestaje. U dva mjeseca cetiri puta dobiva antibiotik, ali nema i dalje nekih detaljnih pretraga koje bi mozda mogle ukazati na alergije ili neke druge poteskoce. Vas pitam za savjet. Nebi htjela pedijarici govoriti sto da ucini, ali, smijem li zamoliti za salnje na alergotest?
Jeli dijete jos premalo da se salje na test?
Moram napomenuti da je u utorak nakon desetodnevne terapije antibiotika i rinolana pregled bio ok, da bi se u petak oped pojavilo curenje iz nosa (prozirno vodeno) a u noci na subotu (danas) budjenje uz nesnosni kasalj. Dijete cesto i otezano dise, tocnije, udahne, zadrzi dah pa tek nakon nekoliko sekundi izdahne.
Jesam li mozda nepotrebno u brizi kada vec svi govore o tim prvim mjesecima u jaslicama, kao mjesecima gdje su djeca najcesce bolesna? Nisam napomenula, da sam ja alergicna na pelud, sijeno, kucnu prasinu i toplinu, tj. doba cvatnje i kosnje trava i sijena.
Biste li preporucili alergotest? Nikada nije imao bronhitis niti upalu pluca, ali me to njegovo "kasljucanje" i otezano disanje, vise zabrinjava, te stoga vas lijepo molim za savjet.
Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

26.10.2008. 18:05

Vi u stvari niti ne znate što pričate. Ne može imati otežano disanje, a de nema bronhitis ili laringitis (barem), no vi to negirate. Dakle, nemate pojma niti sami koje to simptome ima vaše dijete. Gdje vi vidite patologiju, ako dijete 6 mj. uopće nema tog kašlja.
Ja se s vama ne bih nikako mogao sporazumjeti, niti ovim putem, niti u ambulatni, pa bih vas neopazice prebacio nekoj kolegici / kolegi da svoje nesigurnosti pdijelite s nekim tko bi za to imao sluha.
Doktoru se ide kada imaš problem. A vi niste sigurni da li ga imate, već to pitate doktora.
To za mene nije medicina, Za mene medicina počinje kada mi pacijent kaže: imam taj i taj problem.
A na to ja mogu odgovoriti: to je to i to, ili to nije ništa. Međutim, ne mogu s vama bistriti vaše nesigurnosti. To je sasvim vaš problem.

samy1

27.10.2008. 09:50

Ne može imati otežano disanje, a de nema bronhitis ili laringitis (barem), no vi to negirate.
JA NE NEGIRAM NISTA; NEGO TO KAZE LIJECNIK KOJI JE ZAVRSIO MEDICINU KAO I VI!
Dakle, nemate pojma niti sami koje to simptome ima vaše dijete.
SIMPTOME SAM OPISALA U TEKSTU!
Gdje vi vidite patologiju, ako dijete 6 mj. uopće nema tog kašlja.
Ja se s vama ne bih nikako mogao sporazumjeti, niti ovim putem, niti u ambulatni, pa bih vas neopazice prebacio nekoj kolegici / kolegi da svoje nesigurnosti pdijelite s nekim tko bi za to imao sluha.
BOGAMI; AKO BISTE NA TAKAV NACIN RAZGOVARALI KAO STO PISETE, VJERUJEM DA BI I SAMA OTISLA NEKOJ VASOJ KOLEGICI!
Doktoru se ide kada imaš problem. A vi niste sigurni da li ga imate, već to pitate doktora.
KADA NEBI TRAZILA POMOC DOKTORA VJEROJATNO BI I SAMA TO BILA PA BI ZNALA RJESAVATI NASTALI PROBLEM!

Svejedno HVALA sto ste "ulozili" trud da mi odgovorite. Ocito nisam dovoljno dobar roditelj kada pisem BEZ VEZE i trazim pomoc od nekoga za koga sam smatrala da cu dobiti barem nesto a ne pregrst rijeci u kojima "pise" da sam totalna budala.

Darko Richter, dr. med.

27.10.2008. 14:45

Niste svhatili poruku.
Mene zanimaju simptomi kakvima ih vi vidite, ako ih vidite. Ne zanima me da se skrivate iza nečega što je rekao neki liječnik. Onda bi bilo u redu da kažete: bili smo kod liječnika, i on/ona jre rekao to i to. A ne da nešto, što je netko drugi rekao, sevirate kao svoje opažanje,i to, očito krivo,i zato je odgovor onakav kakav jest: ja vas ne razumijem.
Preskačete ključno:ako mislite da imate problem, recite ga, a ja ću vam odgovoriti o čemu se radi, ako mogu. Možda nije ništa, i to ću vam također priopćiti.
Ali, ne mogu se ja s vama igrati skrivača po vašim pravilima.

samy1

27.10.2008. 17:15

SIMPTOMI:kasalj, otezano disanje, curenje iz nosa, svrbez nosa

Bili smo kod pedijatrice vise puta ali je i njezin zakljucak najcesci bio povezan sa jaslicama i slabim imunitetom dijeteta. Znaci, nisam se "ulovila" samo na naklapanja okoline.

MOJ PROBLEM
Moj problem je sto neznam vise na koji nacin pomoci dijetetu kojeg iz dana u dan, a sad vec govorim o tjednima, danju i nocu, muci suhi kasalj, kojim nekad povraca sluz, kojega muci neprekidno svrbez nosa i curenje iz nosa.
Ako mi kazete da je normalno da ga svaku noc,dva tri sata drzim u krilu, u sjedecem polozaju, kako bi donekle mogao spavati bez da se muci kasljem, onda cu ja to i dalje ciniti jer ne trazim da nitko to cini za mene.
Ako ipak mozete dati vase misljenje jos cu vas jednom lijepo moliti.





Darko Richter, dr. med.

27.10.2008. 21:15

Simptomi koje opisujete odgovaraju alergijskom rinitisu i tzv. tusigenom ekvivalentu astme (tj. astmi koja se zadržava na manifestacijama suhog noćnog kašlja). Međutim, pitanje je u koliko se sati javlja taj noćni kašalj, i da li dijete dobiva bezbrojen i beskonačne kapi, sirupe, čajeve, medove i toalete nosa?.
Ako sve ovo ne dobiva, a kašalj je suh i javlja se između 2 i 5 h ujutro, onda imamo astmu, 99%. I tada bi bila indicirana alergološka obrada.
Ako se kašalj javlja po lijeganju, i uz to dijete dobiva beskonačnu i brižnu terapiju, onda se radi samo o nuspojavama bespotrebnog liječenja, povremeno kompliciranim stvarnim vrtićkim dišnim infekcijama.

samy1

28.10.2008. 18:45

Kasalj se javlja u vremenu izmedu 12 u noci i 5 ujutro. Javljao se bez uzimanja sirupa a u posljednjih sedam dana je bio prisutan i uz uzimanje Prospana i Rinolana.
Hvala Vam doktore na odgovoru. Napraviti cu termin za alergotest pa cu vidjeti sto kazu rezultati.
Jos jednom, zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

28.10.2008. 20:10

Prospan je apsolutno nepotreban, a Rinolan bi mogao pomoći, uzet pred spavanje. Meni izgleda kao alergijska astma.