Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma, med i mandule


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vvukovic

23.12.2008. 00:15

Poštovani dr. Richter,

Molio bih vas informaciju za terapiju moga sina. Od 9.mjeseca ove godine on je dobio na Srebrnjaku terapiju sa Sigulairom, te Ferrum Lek zbog izmjerene niske količine željeza (1.7).
Inače, već od 6. mjeseci života je dobio alergiju na ananas, a kasnije se mijenjali alergeni, s time što je od 5. godine dijagnosticirana astma (zbog više bronhitisa u tijeku jedne godine). Dakle, osim problema sa astmom moj sin (9god, 29kg) ima i alergiju na jaja, grinje, kućnu prašinu, te trave. Za astmu je dobijao Flixotide na dnevnoj bazi, te Ventoline po potrebi.
Moje pitanje se odnosi na korištenje meda dr. Petrovića, koje mnogi roditelji hvale, a prvobitno se odnosi na bojazan od reakcije na med koji bi sadržavao neke trave koje bi imale alergijsko djelovanje na njega. Također, i ukoliko ne bi bilo alergijske reakcije bojim se da bi taloženje određenih tvari moglo eventualno pogoršati situaciju. Ovo napominjem, jer je na jednom od testiranja skroz nestalo (prick test) reakcije na jaja, dok se ona s vremenom ponovno pojavila.
Stoga imam dva pitanja:

3. Koji od medova smatrate da je pogodniji za mog sina: med za podizanje imuniteta, med za alergije ili med za bronhitis ?
4. Da li preporučate postepeno uzimanje tipa:
a. Prvo na ruku da se vidi reakcija,
b. pa na usnice,
c. pa malu količinu i čekati neko vrijeme (koje?) da ne bude eventulne naknadne reakcije?

Moj sin zbog spomentuih razloga nije dosad jeo med, osim ponekad Medolino.

Također, znam za jedan slučaj kad je operacija mandula pomogla pri liječenju astme. Kako prepoznati radi li se u slučaju moga sina o tome?

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

23.12.2008. 10:10

Ako je operacija mandula pomogla u liječenju astme, onda bi pomogla i da dijete nije imalo astmu. to su dva odvojena problema. Kada imate astmu, i slomite nogu, lakše vam je kada konačno noga zaraste, i obrnuto, lakše podnosite lom, ako je astma pod kontrolom.
Što se tiče meda, to je posve vaša stvar. Medicina i med g. Petrovića nemaju ništa zajedničko.
Istina je to, da prirodni med, ako je Petrovićev takav, sadrži po definiciji peludna zrnca, i kod alergičara može izbiti reakcija.