Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Autoimune bolesti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Klara987

12.05.2017. 12:05

Poštovani,
u alergološko-imunološkoj sam obradi,tridesetogodišnjakinja, zbog migrena i demijelinizacijskih lezija na mozgu. Od nalaza sam radila C3, C4, ANF, ENA, anti ds DNA, ANCA, LAC, kardiolipinsku AT, uk. IgE, te grupne i nutritivne alergene. Svi su u redu osim ANF koji je pozitivan, ANF titar 1:320, te ANF tip fluorescencije je točkasta. Reuma faktor je također negativan, likvor u redu.
Nalaze sam radila prije koji mjesec i tek sad su stigli, a meni se u medjuvremenu pojavio edem na srednjem prstu na nozi, vrlo bolno najviše ujutro, te bolovi u palcu na ruci i povremeno laktu, također najviše ujutro.
Budući da je lista čekanja malo duža, bila bih Vam zahvalna na Vašem mišljenju, dali trebam imati sumnju ili to što je ANF pozitivan ne mora značiti da je neka od autoimunih bolesti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.05.2017. 21:00

Vaše tegobe sa zglobovima, i pozitivni ANF u titru od 1:320, te pozitivni RF, govore u prilog reumatoidnog artritisa. Ima i drugih varijanti bolesti koje idu s tim nalazma, ali sve je to reumatologija. Bilo bi dobro da ste na redu što prije.
No, ja sam pedijatar, i alergolog i klinički imunolog, a ne adultni reumatolog, pa bih ovdje stao.