Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Genetska predispozicija za bronhitis i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

brizna mama

05.09.2008. 16:40

Postovani Dr Richter,

pisem Vam iz Sarajeva. Imam dva sina ( 6 god i 9 mjeseci) kod kojih je pretpostavljena dijagnoza bronhitisa i alergijskog rinitisa. Stariji sin (prva trudnoca, normalan porod) je prvu obstrukciju dobio sa 3 godine te nakon bezbroj antibiotika, inhalacija ventolinom te poz alergotesta na grinje (5mm), plen korova (2mm) i zivot. dlaku je vec godinu i pol na seretidima (2x2potiska od 125 mg) stabilan i bez ijedne epizode. Trenutno mu jako curi nos ali pulm. je u redu.
Suprug (40 god) je prvi napad dobio kao beba od 3mj, ustanovljena alergija na polen korova, u proljece na terapiji ventolinom sa ugl.pulmoloskim manifestacijama.

Mladji sin (druga trudnoca, normalan porod) je sa 3 mj dobio bronhiolitis i bio je tretiran na pulm odjeljenju sa urbazonom, ampicilinom (oba intravenozno) i inhalacijama ventolinom 10 dana.Nikakvi nalazi nisu radjeni. Otad bio u redu. Prije 17 dana prvo poceo da vlazno kaslje, dobio laringitis i upalu gornjih disajnih puteva te nakon lutanja sa dijagnozom i terapijom na kraju 9 dana pio sirup Zinat (3/4 kasike na 12 sati), Fenistil 8kapix3 , te antibiot kapi za nos x3. Istovremeno je bio na inhalacijama dekstametazolom i ventolinom. Bio kratko stabilan sa urednim nalazom na plucima, urednom ks sa samo blagom anemijom.
U naredna tri dana je poceo suhi kasalj, teze disanje, povremeno kihanje. Opet inhalacije ali nakon vrlo brzog pogorsanja ( u nekoliko sati pojava obstrukcija)) ukljucen je sirup Pancef 1x90 ml i Bisolvon 8kapix3. Istu vecer na osnovu dispnoicnosti i opsteg stanja ukljuceno 10mg urbazona muskularno. Sve gore navedeno je nastavljeno 4 dana. Stanje muu je poboljsano, sa jakim iskasljavanjem.Tip. alergijske menifestacije-trljanje nosa i ociju, kihanje. Nikakve dodatne pretrage nisu uradjene.
Pedijatrica predlaze da mu se ukljuce fliksotidi.

Molim vas za savjet- koliko je stetna upotreba fliksotida prije navrsene godine i koliko je opste opravdana upotreba kortikosteroida ovako rano, te da li je potrebno uraditi neke pretrage radi davanja adekvatne terapije?

S postovanjem,

Jelena

Darko Richter, dr. med.

05.09.2008. 18:10

Potrebno je učiniti alergološko testiranje na grinju, dalku mačke i ambroziju, te glavne nutritivne alergene (kravlje mlijeko, bjelanjak, kikiriki i bijelu ribu). Ako je pozitivan, osobito na aerolergene, to bi značilo da već ima astmu. Tada ne bi bilo loše da uzima Flixotide, iako je ovaj registriran tek počevši od navršenih 12 mj. Može se, međutim, dogoditi da mu flixotide ne pomaže, iz dva razloga: a) ipak nema alergijsku astmu, b) mala dob. U dobi ispod 3-4 godine, osobito dobrim pokazao se monetlukast (Singulair), pa vam ovog časa preporučujem da, uz Flixotide 50, 2×1 ili 2×2 potiska, uzmete i Singulair Mini, granule, 1 vrećicu dnevno. Zna se desiti da nije dostatan niti sam Flixotide, niti sam Singulair. To možete istražiti jedino metodom pokušaja i pogreške: dokinuti neizmjence jedan i drugi lijek, nakon oko 46 tjedana paralelnog davanja. Preporučujem prvo maknuti Flixotide, proamtrati 1-3 mjeseca, i, ako je sve u redu, ostati na samom Singulairu. Ako se smetnje vrate, vratti iFlixotide, promatrati daljnjih 1-3 mj., i tada maknuti Singulair. Ako se smetnej opet vrate, vratiti dvojnu terapiju, ako ne, ostati na samom Flixotideu.

brizna mama

05.09.2008. 19:45

Postovani Dr Richter,

najljepse Vam se zahvaljujem na uputama. Pokusat cemo naredne sedmice uraditi pretrage koje ste preporucili te Vas ponovo kontaktirati sa nalazima.

Srdacno,

Jelena

brizna mama

26.12.2008. 11:20

Postovani Dr Richter,

evo nakon nekoliko mjeseci u toku kojih se obstrukcija javila jos 3 puta-opet urbazon, antibiotici i onda mjesec, dva ok pa opet ista prica ( ukljucujuci i ovu trenutno). Pedijatar-pulmolog je ordinirao Singulair granule koje uzimamo 10 tak dana.Alergo testovi negativni. Prije 10 dana pocelo curenje nosa sa povremenim kasljem i problemima pri izdisaju ( izdisaj nije u jednom dahu vec isprekidan-moj licni dozivljaj).Dr je sve "presjekla" koktelom u inhalaciji ( fizioloska, garamicin i jos nesto) i urbazonom u injekcijama - sve dva dana.Tad je poceo piti samo singulair i nakon 7 dana bio b/o. U medjuvremenu smo svi u kuci poceli kihati i kasljati tako da danas ima bronhitis te je opet na Urbazonu ( 2xinjekcije) i Pancefu 4 ml jednom dnevno.

Pedijatrica u Domu zdravlja predlaze Flixotide u kombinaciji sa Singulair-om (kako ste Vi davno sugerirali) posto smo vec napunili godinu u novembru.Pulomolog pak tvrdi da je Singulair dovoljan i dostatan ali u "idealnim " uslovima u kojima nema novih infekata, sto je pomalo nemoguce jer imamo prvasica i tatu koji radi tako da su obojica u svakodnevnom kontaktu sa ljudima tj.potencijalnim klicama.

Samo da napomenem da smo uradili i bris nosa i grla ( djecak i ja) i da je sve bio uredu. Da li da kliconosu trazimo kod tate ili brata? Da li da ukljucimo i Flixotide kako ste nam preoprucili?

Molim odgovor.

Srdacno,

Jelena

Darko Richter, dr. med.

26.12.2008. 16:10

Nema on indikacije za antibiotik, niti za traganje za klicama u nazofarinksu. Ima, ili episodic viral wheeze, ili multuple trigger wheeze. Mi to zovemo virusno induciranim bronhoopstrukcijama. Prvi i drugi prolaze do poalska u školu, s time da se s vremenom drugi može izdiferencirati u astmu. Zato mu treba za oko 12-18 mj. ponoviti uk. IgE, te spec. IgE na bjelanjak, kr. mlijeko, grinju i pelud trava.
Iidicirano je da uzima trajno, barem do kasnog proljeća (5. mj.) kombinaciju Singulair granula i Flixotide 50 inhalera, 2×2 potiska preko Babyhalera. Akio ga u infektu uhvati manja kriza, najprije dati na isti Babyhaler, 2 potiska Ventolina iz spreja, što se može ponavljati svakih 6 h. Tek ako ne pokazuje želju da se oporavi, ide se na injekciej kortikosteroida.

reggy

26.12.2008. 18:00

Doktor,
Imamo curicu kojoj ce 30 Januara biti 2 godine. Trenutno je jos uvijek u fazi rasta zubica i popratnih reakcija koje dolaze stim, barem su nam tako govorili. malo temperature, curi nosic, desne su normalno malo na tom mjestu natecene gdje izbija zubic i malo kasljuca ne puno nego ono po koji put u danu..Objasnili smo sve doktoru i rekli smo mu da joj nosic ponekad zna cesce curiti i bez toga. Ima mal nosic pa kad se zacepi bas ne moze da dise na njega i moramo je voditi da joj to prociste. Doktor nam je rekao da joj uradimo bris nosa i jos uzorak krvi su joj uzeli u kojem je pokazalo da je IGE < 4.2 IU/ml i pravo smo se zabrinuli posto je nekako normalan za djecu od 1-5 godina < 60 IU/ml a kod nje je bas malo skroz. Iskreno da vam kazem to mi nije jasno nikako i pravo nas je zabrinulo posto je ona curica pravo vesela aktivna i mimo ovog stanja trenutnog je imala odlican apetit voce , povrce, sve je jela cak i luk uzme onako svjez pa ga jede ne smeta joj, grozdje, limun. bas nam nije nikako jasno i pravo je zabrinjavajuce da joj je imunitet tako slab skroz. Ja se nadam da je to neka greska ili nesto posto nas je pravo zabrinulo. Doktora koji nam je to preporucio cemo vidjeti u Nedelju sa curicom da je pregleda i rekne nam ako sta treba dalje da se radi. Molim vas doktore mozetel nam malo pojasniti ovo i da lli je prisutan razlog za paniku opravdan. Mi se stvarno nadamo da nije i da to nije nista opasno toliko.

Darko Richter, dr. med.

26.12.2008. 18:50

Nemam pojma što vas zapravo brine. To što je IgE <4,2, a nije, npr, 59?
Normalan je za dob, i time velikim dijelom, iako ne 100%, otklanja vjerojatnoste neke alergije. usput, normala za dob od 2 g.dine je <37,6 kU/L.
Hrvatsk:. vjerojatno nije alergična.

brizna mama

16.02.2009. 01:10

Postovani Dr Richter,

pisem Vam vezano za mog starijeg sina kojem su se prije 15-tak dana pojavile urtikarije.Inace, on je zbog bronho obstrukcija na terapiji vec skoro tri godine seretide (2x2potiska od 125 mg) a bio je poz na prick testu na grinje (5mm), polen korova (2mm) i zivot. dlaku (ne macka i pas). Kao mali ( do 3 god) je imao atopijski dermatitis ugl. oko usta ali ne vise.

Prije pomenutih 15-tak dana je sa suprugom otisao na skijanje (ovo spominjem zbog hladnoce, iako dosad nije nikada reagovao na nju). Usput su kupili pecivo sa hrenovkama ( mi sumnjamo da bi to moglo biti uzrokom) a kuci je takodjer doruckovao hrenovke. Prve urtike su se pojavile sutradan ujutro samo na obrazima.Otisli na pregled ( pedijatar -dermatolog rekla da je atopijski dermatitis), dobili Flonidan i Afloderm i Bepanten ali do povratka kuci sve se spontano povuklo.Do navecer su se pojavile nove na straznjici, opet nestale do ujutro.Vec poceli dijetu i piti Flonidan i Singulair junior.Uprkos dijeti utrike su se sve vise sirile da bi cetvrti dan po pojavljivanju zahvatile cijelo tijelo i tek tada se javio svrab.Primio injekciju urbazona.Sve se povuklo u sat vremena.Bio u redu do sutradan kada su ga pregledali u alergoloskom savjetovalistu i rekli da mu ne mogu nista dok je pod terapijom sem da bude na dijeti i onda opet isto, osip po cijelom tijelu i jos jedan urbazon im. Stanje se stabilizovalo. Ponekad pokoji manji otok ali samo na licu i zglobovima ruku. Drugih manifestacija ( gusenje, oticanje zglobova, proliv,povracanje) nije bilo. 10 dana je uzimao Singulair i flonidan i hranu bez konzervansa, aditiva, agruma, morksih plodova itd u skladu sa dijetom.

Danas (15-ti dan od pojave prvih urtika) pojeo keks sa mrvicama cokolade ( znam da nije smio ali ....) i rizu sa mijekom (domacim, nekonzerviranim) i nekoliko grisinija uz ono sto je inace jeo ovih dana i opet urtike na spavanju-lice, ruke i obod usiju.

Oprostite na opsirnosti ali me interesuje kakve pretrage mozemo (moramo) uraditi/zahtijevati posto ovdasnji ljekari ne predlazu bas nista sem da cekamo.Koliko dugo jos se mogu pojavljivati nove urtike?Da li je gore navedena th adekvatna/dostatna?

Unapijed zahvalna.

Jelena

Darko Richter, dr. med.

16.02.2009. 14:25

Malo ste mi predugi, a da bih vas do kraja ozbiljno shvatio.
No, očito je da sinima urtikariju, i to najvjerojatnije alergijsku. Nisam baš mišljenja da je ona obavezno iz hrane. Treba nastaviti terapiju za astmu, te uzeti neki antihistaminik trajno kroh 2-3 tjedna, nrp. Aerius ili Xyzal. K tome Singulair Junior ne smeta.
Preporučio bih vam da se iz krvi odrede ukupni IgE, te specifičniIgE na grinju, dlaku mačke, kikiriki, bjelanjak kokošjeg jajeta i kravlje mlijeko.
Mislim da bi najprije trebalo smanjiti ili izolirati grinje u stanu, nabavkom antialergijskih posteljnih navlaka (presvlake za jastuk, jorgan i madrac), a uz to odstraniti iz njegove sobe sve što nakuplja prašinu (tepih, tapecirani namještaj, teške kapute u ormaru, zastore, ukrasne jastuke, stoljnjak, plišane igračke, itd.