Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


URTIKARIJA kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nkantol3

19.06.2009. 20:30

Poštovani,
molim Vas za savjet, naime naš sin (9 god, 40 kg, 150 cm visine) po 3. put u 2. mj. je dobio urtikariju.

Prvi put ga je zabolio trbuh. .Bio je neprirodno crven po cijelom tijelu s bijelim kolutovima oko očiju i usana. Svrbilo ga je cijelo tijelo.
Dobio je proljev, te povratio i onda su počele izbijati bijele urtike po cijelom tijelu, a na bedrima , podlakticama i vratu su bile urtikarije kao brazgotine. Nakon nekoliko minuta urtikarija se počela penjati i prema licu, s oteklimana nosa i ušiju. Sve se to zbilo u nekih 20 minuta. Nije imao temperaturu, ali je imao treskavicu i bilo mu je hladno.
Nazvali smo hitnu, dali prema uputi Claritine x 1, te ga odveli na hitnu u Vinogradsku. Na putu su prema hitnoj urtike nestale, ostalo je samo crvenilo i svrbež, malaksalost i drhtavica. Tamo su mu dali Solu -medrol i infuziju.

Nakon obrade na hitnoj počeli smo s terapijom: Claritinom svako jutro x 1, te dijetu za urtikarije, a nakon 5.-tog dana dijete ,navečer opet je dobio urtikariju sa neprirodnim crvenilom, oteklinom, posebice glave, ušiju i nosa. I ovaj put je povratio i imao proljev. Ipak je ovaj put bilo blaže izraženo u odnosu na prošli put, jer nije bilo po cijelom tijelu, već više na trupu i glavi .
To jutro je kao i prethodnih dana popio Claritine. Priznao mi je da je u školi pojeo malo smokija i knedlu sa šljivom, premda se trebao držati propisane dijete. Nazvali smo hitnu u Vinogradskoj i dežurni liječnik nam je rekao da popije još jedan Claritine, te ako primjetimo da mu je bolje unutar pola sata do 45 minuta da ga ne moramo dovoditi. Tako smo i napravili, te ga naručili na ispiitvanje u dnevnu bolnicu.
Nakon detaljne obrade u Vinogradskoj svi su nalazi bili negativni ( IgG 10.5; IgA 0,85 IgM 0,58g/L.Alfa-1-antitripsin 1,26 g/L, IgE RIST i IgE RAST na bjelanjak jajeta, orašćiće, penicilin G,V , amoxicilin(zbog davne urtikarije na Silapen sirup) također negativan.Kožno ubodno testiranje na nutritivne alergene i inhalacione alergene također negativno.PRICK test na konzervanse također negativan.
Cijelo vrijeme smo mislili da je alergija na orašaste plodove iako do sada nikad nije reagirao.
Napravili smo još CAST ELISA test na Rebru,na konzervanse i hranu. Dok smo čekali nalaze, bio je na jednom rođendanu gdje je pojeo malo torte(bila je kupovna- moram naglasiti da od 1. puta od kada je dobio urtikariju se strogo držao dijete-bez suhomesnatog, žvakaćih, lizalica, slatkiša, konzerviranog). Tu noć je ponovno dobio prestrašnu urtikariju, s ponovljenim proljevom, povraćanjem, malaksalošću, preznojavanjem i drhtavicom.
Sutradan su stigli nalazi CAST-ELISA testa ( kravlje mlijeko 0, jaje žutanjak i bjelanjak 0,pšenično brašno 15, raženo brašno 5, svinjetina 0 "(do 200 sLT pg/ml), te Na -salicilat 55 ( do 120 sLT pg/ml), Na benzoat 215 ( do 90 sLT pg/ml), Tartazin 75 ( do 120 sLT pg/ml), K-Metabisulfit 0 ( do 40 sLT pg/ml) i Na-nitrit 25 ( do 60 sLT pg/ml).
Iz priloženog je vidljivo da je alergičan na Na-benzoat.
Što da radimo, kome da se obratimo. Voleli bi doći do dr,Richtera na Rebru, ali kada zovemo da se naručimo na konzultacije stalno se nitko ne javlaj. Postoje li još kakvi testovi koji bi se dodatno mogli napraviti. To je konzervans kojeg nema di ga nema, a njegova reakcija na njega (ukoliko je samo na to ) je prestrašna. Postoji li nada da će jednog dana "prerasti " tu alergiju?
Čula sam da laboratorij Analiza u Splitu radi IgG testove na intoleranciju s hranom . Ima li smisla u našem slučaju raditi te testove. Kome da se obratimo za konzultacije?

Unaprijed hvala na odgovoru





Darko Richter, dr. med.

19.06.2009. 21:35

Ima recidivnu, a možda i kroničnu urtikariju.
Ne postoji alergija na Na-benzoat niti konzervanse, ali, može postojati druga, nealergijska, preosjetljivost, koja ima veze prvenstveno s količinom konzervansa koje pojede. A meni se izdaleka čini da ih jede jako, jako puno.
Od sada do druge polovice kolovza neću moći održavati ambulantu (četvrtkom) što zbog raznih blagdana koji pogađaju baš taj četvrtak, što zbog godišnjeg odmora, što zbog toga što je već popunjena narudžbena lista do rujna. Možete se naručiti faksom na 01/2367-626 (tel. za informacije -625), ili jednostavno na e-Mail: predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr
Možete doći do mene još i ovaj utorak popodne, u Poliklinici Alergovita, Trg kralja Tomislava 21, Zagreb, u 17:30 h. Prije toga potvrdite dolazak preko ovog foruma, ili na e-mail: bibice@live.com

nkantol3

20.06.2009. 12:35

Poštovani doktore Richter,
Zahvaljujem na Vašem odgovoru, zanima me solucija s Alergovitom u utorak, ali u kasnijem terminu, ako ste slobodni. Voljeli bismo doći do Vas da nam date savjet u vezi tih opetovanih situacija jer su nam kao roditeljima traumatične i željeli bi što prije doći do odgovora zbog čega se to dešava i da onda istovremeno možemo sprječavati takve situacije.

Srdačan pozdrav, mama Natalija

Darko Richter, dr. med.

20.06.2009. 20:00

Ne znam u kojem kasnijem terminu, jer, iza 17:30 teško da ima još kasniji, za normalni pregled.
Ili ste mislili neki drugi dan?

nkantol3

20.06.2009. 22:10

Poštovani dr.Richter
svakako bi htjeli doći do Vas taj tjedan,jer Bornu šaljemo na more kod mojih roditelja 29.06. gdje bi trebao ostati do početka slijedeće školske godine.
Možda koji drugi dan slijedeći tjedan u poslijepodnevnom teminu (radim u HZTM -u, do 15 30, dok dođem kući u Špansko ,dok uzmem dijete, treba mi vremena). Ili ako ne možete tako, može li neki drugi termin, pa da ja sama sa dokumentacijom i fotografijama njegovog stanja dođem na konzultacije???
Hvala unaprijed na odgovoru
mama Natalija

Darko Richter, dr. med.

21.06.2009. 12:35

Onda me možete pronaći na Rebru, u srijedu i petak od 8-20 h. Tel. 2376-600, ili-603.

nkantol3

21.06.2009. 16:10

Poštovani dr.Richter,
da Vas nazovem onda ujutro u srijedu da vidimo da li bi nas mogli primiti u popodnevnim satima na Rebru, ili da Vas samo potražim? Kakvu uputnicu trebam donijeti?
Pozdrav mama Natalija

Darko Richter, dr. med.

21.06.2009. 20:25

Nazovite me oko 8:30-9 h da se dogovorimo za kasnije. Obična uputnica za pregled.

nkantol3

21.06.2009. 21:20

Poštovani dr.Richter,
puno Vam hvala. Nazovem Vas onda u srijedu.
Srdačan pozdrav
mama Natalija