Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija, nespecificirana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

roberta

27.05.2008. 08:55

Poštovani dr. Richter,
pokušat ću vam u par rečenica iznjeti dokumentarac o mom 6,5 godišnjem sinu Luki koji je evo opet u bolnici.
Nakon što smo u drugom mjesecu ove godine bili na pregledu kod Vas na Srebrnjaku, te nakon vaše dijagnoze (Urtikarija, nespecificirana i alergija na druge antibiotike u osobnoj anamnezi (cefalosporini)), dobili smo upute da napravimo provokacijski test na Duracef i Ceporex, budući su nalazi koje su tada napravljeni na Srebrnjaku bili negativni. Na žalost, do danas taj dio posla nismo uspjeli odraditi (prvi put se Luka ponovo osuo, drugi put su nam toplo preporučili da im se javimo kad im se smanji gužva na odjelu jer je dr. Richter otišao...), pa nam je njegova doktorica preporučila, da, budući da ona smtra kako se kod Luke urtikarija javlja uslijed infekta tj. jačih prehlada i upala grla , da obavimo operaciju ukljanjanja krajnika, s čime su se složili i na ORL odjelu.
No, dan prije nego što je bio na programu, Luka je završio na hitnoj gjde su mu prepisali Amoxil, zbog jake upale grla, operacija se odgađa, a tri dana nakon uvođenja Amoxila, Luki se na tijelu pojavljuju i urtike, prvi dan u Nedjelju nešto slabije, drugi dan ujutro nešto jače. Odmah u Nedjelju uvodimo mu 5,5 ml Aeriusa na kojeg je dosad dobro reagirao, iako zbog predostrožnosti u ponedjeljak (danas) odlazimo na pedijatriju, gdje ga doktori ostavljaju zbog jake obstrukcije pluća. Doktorica nas upozorava, da nakon obstruktivnog bronhitisa slijedi astma, no kada su urtike u pitanju, kaže, kako je to jedna dosadna bolest kojoj je jako teško pronaći "okidač".
U prijašnjoj anamnezi napomenula bih kako je Luka od drugog mjeseca 2007. godine već u tri navrata boravio u bolnici zbog urtikarije - prvi put uslijed prehlade, te nakon terapije Duracefom nakon dva dana dobio urtikariju, liječen ambulantno; drugi put u lipnju 2007. dva dana nakon terapije CEPOREXA urtikarija se ponovno vraća, dok se u listopadu urtikarija javlja uslijed jake prehlade bez antibiotika. Urtikarija se od tada vraća svaki puta uslijed jake prehlade, a bez da je prehodno korišten neki od antibiotika.
Vaše mišljenje i preporuka nakon prvog i do sada jedinog pregleda kojeg smo dakle obavili u drugom mjesecu bilo je ...radi se o pretrpavanju konzervansima, kojih ima i u sirupima. Veza Duracefa i Ceporexa temporalna,mogla bi biti signifikantna, no nije sigurno koje patogeneze.
Moje pitanje je što nam je činiti, - čekati da se Luka zaliječi pa izvaditi krajnike, iako su anesteziolozi u pripremi za vađenje krajnika inzistirali na provokacijskom testu na cefalosporine, ili doći k vama u Zagreb?
Sa štovanjem, uz ispriku na opširnoj priči,
Mama, Nuštar

Darko Richter, dr. med.

27.05.2008. 09:15

Mislim da je trebalo obaviti sve kako je napisano u veljači. Kada liječnik postavi neku koncepciju, to je zato što mu se čini da bi to moglo biti, ili se svima drugima čini da je to - to, i onda treba riješti prvo to pitanje, tj. Duracef i Ceporex. No, već tada sam sumnjao da se radi o spomenutoj varijnati "da se čini svima drugima", dok se meni činilo da se radi o krcanju konzervansima. 100% sam siguran da sam vam dao pismenu uputu kako smanjiti unos konzervansa. Da li je to učinjeno i kakvi su bili efekti?. To je ipak bio NAJBITNIJI savjet, a vidim da ste potpuno prešli preko njega, niti ga ne spomenuste. Dakle, niste nešto shvatili, ili su vam drugi pomogli da ne shvatite, pa ste i dalje na istom mjestu kao i dan prije dolaska na pregled kod mene u veljači o.g.

claudia

03.09.2008. 00:30

poštovani doktore!
alergična sam bila sa 12 godina i to na ljuti dodatak jelima - fant. otada, ništa do jučer naveče. došla sam u svoju sobu u studentskom domu koja je bila užasno prašnjava i prljava. čistila i sređivala sam ju nekih 5 sati. oko ponoći me je cijelo tijelo počelo svrbjeti i nastavilo se do jutra. bila sam puna crvenih plikova. otišla sam u bolnicu, no do tada su se već plikovi smanjili poprilično iako me je još svrbjelo pomalo, i napravili su mi test na acarus koji je bio negativan, ali je nađen demodex foll. dobila sam terapiju, tablete xyzal i aerius te kremu afloderm u belobazi. i ok, sad mi nije strašno. ali, rekli su mi neki ljudi da bih trebala biti na nekakvoj dijeti, a doktorica mi je možda to zaboravila reći pa me zanima jel bih trebala ili ne? i da, sad sam se sjetila da sam jučer jela kulen pa mi je ipak možda i od toga, ali i inače jedem takvu hranu, pa mi nije ništa bilo, ali takvu prljavu sobu nisam vidjela. unaprijed Vam zahvaljujem! nisam uspjela naći na internetu ništa od demodex follu.

Darko Richter, dr. med.

03.09.2008. 21:35

Ne znam koje je vaše pitanje.
Vjerojatno ste alergični na grinju iz kućne prašine ili neku pelud, pa bi se nakon smirivanja stanja i prekida Xyzala /Aeirusa (nije mi baš jasno da ste dobili i jedan i drugi, zajedno?). trebali alergološki ispitati, na uobičajene aeroalergene.
Na konzervanse obične nema alergije, ali oni mogu izazvati reakcije slične alergijskima.
Demodex folliculorum je jedna mini-grinja, na koju nema neke osobite alergije, ali navodno može izazvati bolikulitis tj. upalu oko dlačica na koži lica, možda i drugdje. Vidite na internetu, nije istina da nema. Ili, pitajte dermatologe, na ovom forumu.

eriatarka

07.10.2008. 18:50

poštovani doktore,
prije 10 dana pojavila mi se urtikarija po cijelom tijelu, ne znam što ju je uzrokovalo. dobila sam 4 dana zaredom injekciju Synopena i tek se onda taj osip malo smirio. sad pijem Letizen i popila sam zasad 6 tableta, a osip se povukao. doktorica mi je rekla da popijem Letizen do kraja (20 tableta), no ja sam prije toga imala blagi gastritis i sad osjećam da mi Letizen jako udara na želudac i ponovo imam bolove u trbuhu, žgaravicu te osjećaj gušenja.
zanima me moram li popiti svih 20 tableta Letizena ili mogu prestati s terapijom ako se osip povukao, jer mi je ova napetost u trbuhu uzrokovana lijekom još i gora od alergije.
hvala unaprijed na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

07.10.2008. 19:05

Neće baš biti od Letizena, već od nečega drugoga. Da nemate Helicobacter pylori, koji pravi gastritis ili ulksu i kojimože biti podlogm urtikarije (kronične)?

eriatarka

08.10.2008. 10:10

ne znam, ali ta bol nije toliko jaka koliko sam mislila da je kod ulkusa, a nije ni ovisna o jelu (osjecam napetost u gornjem dijelu trbuha, cijeli dan podjednakog intenziteta, i jako sam naduta). nisam pod stresom, redovito se i zdravo hranim, ne pusim i ne pijem alkohol.
doktorica mi je bila dala Peptoran 150mg da pijem prije spavanja 40 dana. nakon toga su simptomi nestali, ali kad sam prestala piti Peptoran, nakon par tjedana su se opet vratili. tad sam opet dobila Peptoran, 20 komada, i bilo je dobro sve dok nisam pocela dobivati ove lijekove za alergiju - injekcije i Letizen. nakon uzimanja tih lijekova javila mi se zgaravica i ponovo ta napetost u gornjem dijelu trbuha, te usprkos Peptoranu kojeg sam i dalje uzimala (sad sam bas dovrsila tih 20 komada koje sam dobila u drugoj turi) simptomi vise ne nestaju. ponovo javljanje simptoma je bilo vezano samo uz lijekove za alergiju, nista drugo mi se nije dogodilo, pa sam zato mislila da je od njih. znaci li to da ih moram popiti do kraja? urtikariju sam sad dobila prvi put (imam 26 godina), a od prije znam da sam alergicna na paracetamol, no nisam koristila nikakve lijekove (osim Peptorana) kad mi se urtikarija javila.

Darko Richter, dr. med.

08.10.2008. 21:00

Ili imate gastritis, ili ulkus, ili gastroezofagealni refluks, u drugom redu diferencijalno dijagnostički dolaze žučni kamenci. Preporučio bih vam gastroenterološku internističku obradu. Ako mislite da vam smeta Letizen, promijenit ga u Aerius ili Xyzal. 1 tbl. dnevno.

maja23

05.02.2009. 10:40

poštovani doktore! prije tri dana mi se desilo nesto meni vrlo neobjašnjivo. ppočelo je sa svrbljenjem kože glave, vrata, gornjeg dijela leđa, da bi se u predjelu ispod stražnjice pojavile nekakve kvrge veličine palca. i to se kroz dan sve više i više manifestiralo. da bi se navečer pojavio i veliki otok na obije usne. tu noć sam završila na hitnoj i dobila synopen i solumedrol 40. sve se polako smirivalo ali otok na usnama je bio prisutan do sutradan u podne. napomenula bih da sam ja taj dan kad se to desilo bila i kod zubara, popravljala sam zub pod anestezijom. i moj liječnik tvrdi da je to vijerojatno izazvalo takvu reakciju. ali ja sam i tijedan prijie i još jedan tijedan prije bila kod zubara popravljala zub pod anestezijom i ništa se nije desilo. svrbež tijela se pojavio ponovno jučer i liječnik mi je prepisao xyzal kroz sedam dana. inače do sada nisam bila alergična na nikakve lijekove, pa me zanima kako mogu otkriti uzrok tomu sto mi se dešava. hvala!

Darko Richter, dr. med.

05.02.2009. 14:15

Najprije treba utvrditi što vam se to dešava. Je li to urtikarija, angioedem, ili nešto slično, ili različito od ovoga. Može biti i manifestacija vaskulitisa. Jedno su alergijske, a drugo autoimune pojave.
Ako pretpostavimao, zbog naglosti nastupa, da se radilo o alergijskim promjenama, onda treba napraviti alergološko testiranje. Najbolje je da prođe oko 3 tjedna, da barem 5 dana ne uzimate antihistaminike, i da se napravi opsežni kožni test, a može se izvaditi i krv za odrađivanje ukupnog i specifičnih IgE.

cinic

07.04.2009. 21:30

Mama iz Rovinja.
Imam sina 2.5 godine.koji je dobio urtikariju generalisata L50.0... no neznamo od čega ,ali doktori pretpostavljaju da je od lupoceta.Dva dana za redom smo išli na hitnu gdje je dobio kortikosteroida i klaritin sirup,a i nakon toga se je vratila urtikarija u još većem obliku.treći dan su nas poslali u bolnicu u Rijeku gdje se nakon 12 sati uspjelo smiriti.
Sada smo domai preventivno dobili Aerisu sirup 1x2,5 ml p.o kroz 1 tj.
pa me zanima za daljnje testiranje ,kada je moguće obaviti i gdje

Darko Richter, dr. med.

07.04.2009. 22:55

Najranije 3-4 tjedna od kada je bila zadnja urtiakrija, i 7 dana od zdanje doze Aeriusa ili kojeg god drugog antihistaminika.
Međutim, meni vaša priča "da je od Lupoceta" ne znači ama baš ništa.
Mene jedino zanima ovo: kojeg datuma u koliko sati je dobio Lupocet, i kojeg datuma u koliko sati je dobio urtikariju?
Više je nego očito da neće biti od Lupoceta, iz jednostavnog razloga: jer se ponovilo, u još jačem obliku, baš kada više nije uzeo Lupocet.

vana

28.04.2009. 17:00

Poštovani,
moja 6 godišnja djevojčica ima sličan problem kao u slučaju "roberte"-u infektu dobiva simptome urtikarije.Bolesti su razne,boluje često(npr. ove vrtičke godine 3xangina liječena Silapenom ,gripa i dvije upale uha liječene cefiskimom i zinatom) i uglavnom se nakon par dana bolesti pojeve otekli kapci,žarko crvene fleke po dlanovima,stopalima,vratu i bedrima i svrbež tijela čak i tamo gdje nema crvenila.Simptomi od trenutka kad smo ih prvi puta primjetili do danas postaju sve izraženiji pa su tako zadnji put otekle usne,zažario se nos,brada otekle uši.Svi se simptomi povlače uzimanjem Klaritine sirupa.Od hrane koju dijete pojede ono što je svaki put isto jest panadol sirup za temperaturu i čaj od šipka i industrijski voćni sok-dakle konzervansi?
Kada nije bolesna često se budi sa oteklim očima,otekline nisu crvene i povlače se uglavnom do podneva.Suho kašlje uglvnom stalno osim ljeti na moru.

Pitanje jest kako dalje - da li ići na testiranja i promijeniti prehranu.Uobičajenu alergološku obradu prošla je prije dvije godine(nevezano za ovaj problem tj.tada nije bilo urtikarija) i sve je bilo negativno.
Puno pozdrava

Darko Richter, dr. med.

29.04.2009. 09:40

Najprije još jednom alergološka obrada iz krvi, koja treba uključiti ovo: uk. IgE, te spec. IgE na grinju, pelud trava, pelud stabala, ambroziju, kikiriki, kravlje mlijeko, bjelanjak. Ako ispadne negativno, a uk. IgE uredan, onda može dijeta bez salicilata i konzervansa, uz trajno uzimanje antihistaminika. Više puta sam je citirao u ovom forumu.

jelena_90

07.06.2009. 18:55

Postovani doktore,
imam probleme godinu i po dana. Dijagnoza hronicna urtikarija. Do sad sam lijecena antistaminicima vise vrsta koji nemaju efekta trenutno uzimam ciklosporin 100 mg dnevno i kortizon 16 mg dnevno.
I jos uvjek imam probleme urtikarija se nastavlja. Uradila sam sve nalaze koji pokazuju helicobacter pylori (73), anti tjela ENA SSA pozitivan,ENA screening pozitivan,potassio 5,3, pCO2 (32,1), bicarbonati 21,3, kalcijum 85, proteina c reativa 4,5, R.D.W 14,90, VES 61, albumina 55,2 , alfa 2 globuline 12,8.
Molim vas za savjet i da li postoji neki lijek za hronicnu urtikariju...
Zahvaljujem...

Darko Richter, dr. med.

07.06.2009. 21:10

S ovakvim nalazima trebali biste se obratiti reumatologu (negdje se on zove i klini-kiimunolog), jer mi se čini da nemate idiopatsku kroničnu urtikariju, već simptomatsku, tj. onu koja ukazuje na dublji autoimuni reumatski poremećaj. Vjerojatno neki oblik vaskulitisa.
Bilo bi dobro učiniti i ostatak reumatološke obrade: ANCA protutijela, ANA protutijela, SE (sedimatnacija), urin, 24.h urin (proteinurija, klirens kreatinina),itd.

Aron

09.06.2009. 12:30

Upomoć!
Poštovani doktore,

Prije 6 dana sam rodila zdravog sina, porod je bio onakav kakvog sam i htjela. Brz, bez intervencija, bez lijekova, dripova, epiziotomije... Nakon poroda sam vidjela da po licu i vratu imam točkice i zaključila da su sve posljedica naprezanja (isto sam imala i nakon 1. poroda). Nakon dan, dva je postalo očito da osip na vratu nije od naprezanja jer su točkice na licu blijedile, a ovo na vratu postajalo sve crvenije i počelo svrbiti.
Dermatologinja u bolnici me obišla i kroz razgovor zaključila da je to ??? , mislim da je spominjala riječ Rozea, ispričavam se što nisam zapamtila (na žalost nisu mi priložili njenu dijagnozu uz otpusnicu), i prepisala kortikosteroid (Elocom) i korištenje istog najdulje 3-5 dana. Koristila sam kremu 3 dana i nije pomogla (prestala sam jer je osip na mjestu gdje imam kontakt s bebom, a nije pomagala).
Nisam alergična ni na što (do sada, koliko znam), nisam koristila nikakve kremice, maramice, geliće ni slično što bi moglo uzrokovati. Može li biti uzrokovanom stresom poroda, ako da, kako da liječim? Pijem šumeći Ca, ali to je sve što za sada radim na tom polju.
Unaprijed zahvalna!


Darko Richter, dr. med.

13.06.2009. 21:00

Postavite ovo pitanje na forumu dermatologije.