Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma - dete 4,5 godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

margo1974

15.05.2008. 10:05

Postovani dr Richter,

mojoj je cerki, staroj cetiri i po godine, zimus dijagnostikovana astma. Kao beba je imala ekcem, zatim je utvrdjena alergija na mleko - 1+ po Prick testu i na grinje, takodje 1+. Prvi bronhitis je dobila sa dve i po godine - od tada je imala u proseku dva godisnje, uvek su bili izazvani virusnom prehladom.

Vec pet i po meseci je na terapiji Flixotidom 50 - 2x3 potiska dnevno. Od tada nije imala nikakvih komplikacija niti napada, ni kad je bolesna, ni kad trci, ni kad je magla/vlaga...Medjutim, njen doktor nece da joj smanji dozu, jer kaze da je sada sezona polena. Kako ta sezona traje bar do 9. meseca, a zatim nastupa sezona virusa - kada, prema Vasem iskustvu, uopste smanjiti dozu detetu koje nema nikakvih komplikacija?

Takodje, da li da radimo analize IgE (nijedan doktor nam to nije spomenuo), jer dete jos uvek ima alergiju na mleko po Prick testu, a ima skoro 5 godina. Da li tu alergiju mozemo smatrati trajnom, jer nije prosla do sada?

Pozdrav i hvala,

Marija

Darko Richter, dr. med.

15.05.2008. 13:15

S obzirom da je djetetu vec ugo vremena dobro, sasvim bi bilo u redu smanjiti terapiju, npr. Flixotide 50, 2x2 ili 2x1 potisak. I ne bi se nista strasno dogodilo. Ako slucajno bi, onda je lako vratiti dozu na staro.
Pretpostavke bez potvrde su losa stvar u medicini. Vrijeme je popnoviti prick test, i to kako na nutritivne, tako sada i na aeroalergene. A moze se uciniti i odredjivanje specificnog IgE iz krvi, na glavne alergene: mlijeko, grinju, dalku macke, brezu, Dactylis (trava), ambroziju.

margo1974

16.05.2008. 09:10

Hvala Vam na odgovoru!
Juce smo bili na kontroli, pa je doktor predlozio da nastavimo sa Flixotidom 50, jos mesec dana 2x3, a da ce joj zatim potpuno ukinuti Flixotide i uvesti samo Singulair Mini. Jel mislite da je to u redu?

Sto se tice alergije na mleko Prick test je prosle godine ponovo pokazao 1+, pa pretpostavljam da nema potrebe cesce raditi test. Takodje, otprilike jednom godisnje pokusam da joj dam kasicicu jogurta, ali joj uvek izadju bar dve urtike oko usta - verujem da je to sasvim dovoljno.

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 21:00

Što se tiče terapije, tj. prijelaza sa Flixotidea na Singulair, ja bih postupio malo drugačije: tj., smanjio bih Flixotide na 2×1 i 1×1 od 50 mcg, zatim prekinuo i nastavio Singulair Mini. Naime, Flixotide je bitno jači od Singulaira, i potrebno je uvjeriti se da je dijete dobro i na najmanjoj dozi Flixotidea, prije no što ga se prebaci na još slabiji Singulair.
Ono što kažete za alergiju na mlijeko je točno, no, ipak bih učinio alergološku obradu iz krvi: ukupni IgE, te specifični IgE na bjelanjak jajeta, kravlje mlijeko, grinju, itd. Nalaz 1+ u prick testu nije pouzdani nalaz, i ne korelira mi adekvatno s navednom reakcijom na jogurt (ako su urtike prave i jave se unutar 10 min od kontakta s jogurtom).