Astma

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 205 | Broj poruka: 1694

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

Flixotide 125

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lunana

27.09.2024. 22:25

Poštovani,
Prije par dana sa sinom sam bila u pulmologa, potvđeno mu je više alergija (prašina, pelud masline, trave...) zbog kojih je po spirometrijskim mjerilima u astmi (napadaje ima par puta godišnje).. propisan mu je Fleksotide 125 2 pta na da po jedan potisak na 2-3 mjeseca. Jasno mi je zašto mu treba i sve ok, ali sam u uputstvima pročitala da se ovaj od 125 ne preporuča djeci mlađoj od 16, a moj ima 11 i 30 kg. Da li je inače u praksi davati ovaj od 125 i mlađima ako je potrebno?
Unaprijed zahvaljujem!
LP

Darko Richter, dr. med.

28.09.2024. 20:20

Gdje to piše da se flixotide 125 ne preporučuje djeci ispod 16 g.? On je indiciran djeci od 6 godna na više, a do 6 godina daje se Flixotide 50.

Lunana

29.09.2024. 13:20

Poštovani!
U uputama lijeka. Piše ovako:
Djeca starija od 4 god:
-uobičajena doza je 50 mikrograma dvaput na dan
-najviša dozvoljena doza je 200 mikrograma dvaput na dan
Napomena: Samo je Flixotide Inhaler 50 mikrograma/dozi prikladan za ovakvo doziranje.
Flixotide inhaler 125 i 250 mikrograma/dozi se ne preporuča djeci mlađoj od 16 god.
Po meni kontradiktorno s obzirom da prvo piše da je najviša doza 200 dvaput na dan.
Ja mu svakako dajem kako mu je propisano, jer ne vjerujem da je dr pogriješila, a i naknadno sam uspijela naći neke vaše prijašnje odgovore (koje nisam uspjela naći prije poslanog upita) u kojima preporučujete slično, pa čak i mlađima od njega, pa me napustio crv sumnje blunk.
Hvala vam što ovako nesebično poklanjate svoje vrijeme da bi pomogli roditeljima sa nedoumicama s našim blagom!
Lijep Pozdrav i svako dobro!

Darko Richter, dr. med.

01.10.2024. 00:45

Da nešto razjasnimo: Flixotide NIJE toksičan lijek, ali pretjerano visoke doze mogu, čisto fiziološkim mehanizmom koji je dobro poznat, dovesti do supresije adrenalne žlijezde, i to se viđa, laboratorijski, u 30% djece kod doza viših od 500 mcg dnevno, a oko doze od 1000 mcg može u rijetkim slučajevima nastupiti i adrenalna kriza (šokno stanje obično provocirano nekom infekcijom). No, onaj koji nekome daje 1000 mcg ne zna baš mnogo o astmi, i to je zaista vrlo rijedak slučaj. Kod doza Flixotide 50 i 125 koje mogu maksimalno ići do 2×2 potiska dnevno, daleko smo od takvih nuspojava. Nemam niti jednog pacijenta na Flixotide 125 2×2 u trajnoj terapiji, jer, ako dođemo u tu zonu, onda se prelazi na kombinacijsku terapiju flutikazon (Flixotide) + salmeterol ili formoterol u istoj pumpici (Seretide, Symbicort, Flutiform i sl.).

Lunana

04.10.2024. 00:00

Hvala vam na odgovoru i objašnjenju.
Lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

05.10.2024. 21:50

Utipkao sam vaše pitanje u ChatGPT (AI) i dobio sasvim zadovoljavajući odgovor:

"Razumljivo je da se može pojaviti sumnja kada upute lijeka nisu odmah jasne. U ovom slučaju, doista može izgledati kontradiktorno, ali evo što to zapravo znači:
Preporučena doza za djecu stariju od 4 godine iznosi 50 mikrograma dvaput na dan, što je standardna doza za održavanje simptoma pod kontrolom.
Najviša dozvoljena doza iznosi 200 mikrograma dvaput na dan. To znači da, u slučaju težih simptoma, liječnik može odlučiti povećati dozu do ove granice.
Napomena o Flixotide Inhaler 50 mikrograma odnosi se na praktičnost dozacije: manja doza omogućava preciznije prilagođavanje dnevne količine lijeka za djecu. Na primjer, ako se preporuča 50 mikrograma dvaput dnevno, to se lako postiže Flixotideom od 50 mikrograma.
S druge strane, Flixotide Inhaler 125 i 250 mikrograma nisu prikladni za mlađu djecu jer bi čak i jedna doza mogla premašiti preporučenu količinu za njihovu dobnu skupinu.
Dakle, pojašnjenje nije kontradiktorno. Liječnici se u praksi mogu odlučiti za veću dozu u težim slučajevima, ali doza od 50 mikrograma je uobičajena i prikladna za redovitu kontrolu simptoma kod mlađe djece.
Ako vaš liječnik preporučuje dozu koja odstupa od uobičajene, to vjerojatno znači da je prilagodio terapiju individualnim potrebama djeteta, i ako ste u nedoumici, uvijek je najbolje dodatno porazgovarati s liječnikom kako biste razjasnili eventualne nesigurnosti."

Još uvijek će ostati problem to da, ako vi sami utipkate to pitanje u neku AI mašinu, niste sigurni da je to točan odgovor. Dakle, trebat će neko vrijeme i doktor da to nadgleda.