Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


liječenje astme


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martama

09.11.2010. 18:50

Poštovani doktore, moj sin, 4 god, koristi sirup aerius i singular 5mg. alergija na grinje. Lani je sve počelo kašljanjem kroz CIJELI DAN, suhim nadražajnim. Kada je dobio terapiju singularom kašalj se skoro umiro. Tijekom ljeta smo prekinuli terapiju, živimo na moru, i nije imao problema. Sada opet na jesen je sve počelo. Terapija je dobra i ne kašlje strašno, samo tu i tamo i to je moj problem. Kašalj se javi ujutro, javi se nakon nekog napora, trčanja, skakanja, smijanja, jela i nakon plakanja. Javi se i ako je u doticaju sa dimom, promjena na zrak i sl. Dali su to simptomi alergijske astme? Dali treba još uvest neku terapiju? Dali se te smetnje mogu nekako prekinut? Terapiju je aerius i singular je dao doktor kod kojeg smo radili alergotest i trebali bi otići na kontrolu. Unaprijed zahvalna. Marta

Darko Richter, dr. med.

09.11.2010. 19:30

Da li ima, ili nema astmu, ovisi o tome da li se moće nedvojbeno utvrditi da dijete povremeno ima reverzibilne bornhoopstrukcije. Od vašeg autentičnog iskaza ili opisa, do auskultacijse, spirometrije i ventolinskog testa (spirometriju dijete s 4 g. već može uraditi, iako češće ne, nego da). Ako mu je bolje os date terapije, može biti da ima alergijski rinitis, ali i astmu. Ja bih u ovom slučaju ipak mislio da je pretežito astma, zbog onog podatka da se kašalj javi nakont rčanja, pod uvjetom da je suh, i da je ipak pretjerano irzažen. Kod astme djeca kašlju često noću, tj. pred jutro.
U tom slučaju uz Singulair može se uvesti Flixotide pumpica,ili čak sasvim umjesto Singulaira, i to obično upravo u dobi od 4-6 g.
A treba se pobrinuti da se u stanu, tj.sobi u kojoj diejte spava, bude što manje grinja. To znači, ukloniti izvore grinja: tepihe, zastore, stoljnjake, plišane igračke, tapecirani namještaj itd. , a jastuk, jorgan i madrac obući u za prašinu nepropusne antialergijske navlake.

martama

09.11.2010. 21:50

Hvala na zaista brzom odgovoru. Dijete tijekom noći ne kašlje, nego tek kada se probudi i pri naporu, ali uvijek. To je suhi kašalj, a ponekad i nakašljavanje ( kao da mu nešto smeta u grlu pa pokušava izbacit, kratki podražajni kašalj). Dali sa terapijom flixotide prestaju te smetnje i kako se flixotide koristi. Dijete je inače živahno i dobro raspoloženo.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2010. 09:55

Nakon 3-5 dana Flixotidea prestaje kašalj, i Flixotide treba nastaviti trajno. Počne se s Flixotide 50, 2÷2 potiska na Babyhaler, a nakon 4 tjedna može se smanjiti na 2×1, katkada i na 1×1. Pauze eventualno na moru. Ovisi i o tome na što je alergičan, pa dakle, kada je više, a kada manje izložen.