Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Atopijski dermatitis kod tromjesečne bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Atlantic

29.10.2013. 11:15

Pozdrav
Sin od tri mjeseca nakon cjepljenja cjepivom 5 u 1 je dobio dermatitis. Neznam dali je to povezano ,dali je bio okidač ili ne al uglavnom dobio je suhu kožu lagano crvenu bez svraba oko zglobova ruku i nogu ,dvije flekice na koljenima i na licu. S tim da mu se na licu lagano upalilo.
Dobili smo antibiotsku mast za lice koja je pomogla a za tijelo razblažene kortikosteroide koji su riješili stvar. Malo mi je žao šta sam ih koristila jer nije bio teži oblik dermatitisa, nisu bile prisutne nikakve rane već samo suhe roskaste fleke.
Pretpostavka je alergija na kravlje mlijeko pa smo i to promjenili.
Zanima me dali se taj dermatitis može zaustaviti,tipa da ga nakon ovog više ne dobije, ili jednom kad ga dobiješ javlja se stalno?
Ako je u pitanju hrana kako oni misle dali promjenom hrane se riješi problem, ili je dermatitis podloga za buduće alergije tipa sad npr. nije alergičan na travu a kasnije može biti?
Dali takva djeca mogu živjeti s životinjama, imamo malog psa ? Dali smiju ići normalno u prirodu među biljke ili trebaju živjeti "pod staklenim zvonom"?
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.10.2013. 17:25

Cjepivo nije uzrok, a najvjerojatnije niti okidač za AD. Bolest se jednostavno javlja (otprilike) u toj dobi. Kortikosteroida se ne treba bojati ako su pravilno primjenju orema uputi liječnika. Ako je riječ o pravom AD on se ne može pojaviti samo jednom, već će biti povremenih poboljšanja i pogoršanja. Kod AD postoji sklonost raznim alergijskim reakcijama, ali ne znači da će ih i biti. Pas baš nije idealna životinja za nekoga tko ima AD, ali ga sada ne treba eliminirati. U prirodu smijete ići. Nažalost, morate biti strpljivi i pričekati da vrijeme da odgovore na Vaša pitanja.

Atlantic

29.10.2013. 23:10

Jel to znači ako sad nije alergičan na psa da bi mogao biti u budućnosti? Između ostalog i na druge alergene iz hrane ili zraka?

Hvala puno na odgovorima

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.10.2013. 14:45

Da, otprilike tako.

Atlantic

30.10.2013. 19:35

Ima li smisla onda sad raditi alergotestove ili je bolje pričekati? I molim savjet na koje sve alergene napraviti?
Negdje sam pročitala da uglavnom djeca koja dobiju AD u djetinstvu uspiju "prerasti" alergije oko treće godine?
Puno hvala doktore!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

31.10.2013. 14:55

Već sam Vam napisao da morate biti strpljivi. Ne bih žurio s raznim testovima. Za sada bi se mogao napraviti samo ukupni IgE.