Epilepsija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131 | Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Epileptični napad kod bebe


Autor Poruka

Željka

19.09.2005. 03:09

Imam bebu od 8 i pol mjeseci koja još uvijek doji. Izbija mu 6 zubića, 4 gore i 2 dolje, istovremeno. 4 zubića već imamo. Njegova 4-godišnje seka trenutno boluje od bronhitisa i čini se da je on pokupio bronhitis od nje. Nosić mu je začepljen, ne može disati, ne može jesti i ja sam pomalo zabrinuta.
Problem je u tome što je uslijed svih ovih stvari dobio i temperaturu. Ništa strašno, ispod 38,6. Noćas, prije nekih sat vremena pokušavala sam mu pričistiti nosić s pumpicom (što ga je jako razljutilo i jako je plakao), nakapala sam mu nosić s kapima i dala žlicu Lupocet sirupa. Držao je sirup u ustima, ali kada ga je napokon progutao, u malom organizmu je sošlo do nekakve čudne reakcije. Naime, to je izgledalo kao da povraća pjenu za kupanje. Presvukla sam ga, primila na sebe i umirio se odmah. Sada je čak uspio i jesti.
Molim vas da mi odgovorite moram li se brinuti i što mi je napraviti. Radi li se o febrilnim konvulzijama ili je nešto opasnije. Nemamo u obitelji nikoga s epilepsijom, tako da postoji jako mala vjerojatnost o nasljeđenoj epilepsiji. Može li taj "napad" biti reakcija na isfrustriranost zbog čišćenja nosića i povešene temperature?
Puno hvala.

Dr. Hrvoje Hećimović

20.09.2005. 12:07

Po opisu Vaše bebe ona se uredno razvija s obzirom na svoju dob. U tom periodu rasta i razvoja događa se mnogo toga novoga, kao i to da beba počinje drugačije, zrelije, reagirati.
Febrilne konvulzije predstavljaju kratkotrajna stanja koja traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i uzrokovane su povišenom temperaturom. Ne postoji jasna temperaturna granica, tako da ako su konvulzije (nesvjesno "bacanje" ruku i nogu, često praćene pogledom u stranu ili prema gore) prisutne iznad 38.5C, i to se može smatrati njihovim uzrokom. Najčešće su u prve dvije godine života bebe. Jedna febrilna konvulzija ne znači da će se javiti i druga, a svega je 5% vjerojatnost da bi dijete koje je imalo febrilnu konvulziju kasnije u životu moglo razviti epilepsiju (poremećaj svijesti uslijed promjena funkcije određenih dijelova mozga).
Po opisu mi ne izgleda da se kod Vaše bebe radilo o konvulziji, ali bih Vam savjetovao da se obratite i Vašem pedijatru, koji će, ako je indicirano, napraviti određene pretrage.
Kod djece treba pokušati što brže smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu, i to pranjem ručnikom natopljenim u hladniju vodu, lijekovima za snižavanje temperature (antipireticima) i sl.