Home / Forum / Bolesti i stanja / Epilepsija / Epileptični napad kod bebe

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 131

Broj poruka: 335

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Epileptični napad kod bebe

Autor Poruka

Željka

19.09.2005. 03:09

Imam bebu od 8 i pol mjeseci koja još uvijek doji. Izbija mu 6 zubića, 4 gore i 2 dolje, istovremeno. 4 zubića već imamo. Njegova 4-godišnje seka trenutno boluje od bronhitisa i čini se da je on pokupio bronhitis od nje. Nosić mu je začepljen, ne može disati, ne može jesti i ja sam pomalo zabrinuta.
Problem je u tome što je uslijed svih ovih stvari dobio i temperaturu. Ništa strašno, ispod 38,6. Noćas, prije nekih sat vremena pokušavala sam mu pričistiti nosić s pumpicom (što ga je jako razljutilo i jako je plakao), nakapala sam mu nosić s kapima i dala žlicu Lupocet sirupa. Držao je sirup u ustima, ali kada ga je napokon progutao, u malom organizmu je sošlo do nekakve čudne reakcije. Naime, to je izgledalo kao da povraća pjenu za kupanje. Presvukla sam ga, primila na sebe i umirio se odmah. Sada je čak uspio i jesti.
Molim vas da mi odgovorite moram li se brinuti i što mi je napraviti. Radi li se o febrilnim konvulzijama ili je nešto opasnije. Nemamo u obitelji nikoga s epilepsijom, tako da postoji jako mala vjerojatnost o nasljeđenoj epilepsiji. Može li taj "napad" biti reakcija na isfrustriranost zbog čišćenja nosića i povešene temperature?
Puno hvala.

Dr. Hrvoje Hećimović

20.09.2005. 12:07

Po opisu Vaše bebe ona se uredno razvija s obzirom na svoju dob. U tom periodu rasta i razvoja događa se mnogo toga novoga, kao i to da beba počinje drugačije, zrelije, reagirati.
Febrilne konvulzije predstavljaju kratkotrajna stanja koja traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i uzrokovane su povišenom temperaturom. Ne postoji jasna temperaturna granica, tako da ako su konvulzije (nesvjesno "bacanje" ruku i nogu, često praćene pogledom u stranu ili prema gore) prisutne iznad 38.5C, i to se može smatrati njihovim uzrokom. Najčešće su u prve dvije godine života bebe. Jedna febrilna konvulzija ne znači da će se javiti i druga, a svega je 5% vjerojatnost da bi dijete koje je imalo febrilnu konvulziju kasnije u životu moglo razviti epilepsiju (poremećaj svijesti uslijed promjena funkcije određenih dijelova mozga).
Po opisu mi ne izgleda da se kod Vaše bebe radilo o konvulziji, ali bih Vam savjetovao da se obratite i Vašem pedijatru, koji će, ako je indicirano, napraviti određene pretrage.
Kod djece treba pokušati što brže smanjiti povišenu tjelesnu temperaturu, i to pranjem ručnikom natopljenim u hladniju vodu, lijekovima za snižavanje temperature (antipireticima) i sl.