Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kako dalje?


Autor Poruka

nada

17.05.2005. 17:14

Štovani! Molim za pomoć! Imam 33 godine i unazad godinu dana mi je dijagnosticirana menopauza!Nemam djece i nisam udana! Psihički sam to teško podnijela!Imam simptome kao što su glavobolje, promjene raspoloženja, a u posljednje vrijeme patim od suhoće oka ili pak pretjeranog suzenja očiju! Kvaliteta života mi je znatno pala! Voljela bih znati da li postoji neka udruga ili nešto slično tj. mjesto gdje bih mogla podijeliti ovo iskustvo i naučiti se živjeti sa time! Trošim hormonsku nadomjesnu terapiju. Hvala!

Dr. sc. Tomislav Čanić

05.07.2005. 18:43

Ako je u vas doista riječ o menopauzi, tada je to prerana menopauza (menopausis praecox). Žene s preranom menopauzom posebice su ugrožene od ubrzana nastanka osteoporoze te ubrzana razvitka ateroskleroze. Iako ste još mladi, valja razmišlati o tome. Prerana menopauza je indikacija za hormonsko nadomjesno liječenje (HNL).

U našoj zemlji prije više godina osnovano je Hrvatsko društvo za menopauzu. Na žalost, za sada ono okuplja samo liječnike, ne i žene u klimakteriju i postmenopauzi. Vaše želja da imate mogućnost podijeliti svoje iskustvo s drugim ženama hvale je vrijedna. U nas već postoje društva koja okupljaju i liječnike i pacijente. Dok se i u nas ne oformi udruga ili se ona priključi postojećim društvima, pokušajte svoje iskustvo podijeliti nekome od inozemnih internetskih foruma.