Poštovani dr Šakoronja, evo mojih novih vijesti. Prošli puta ste mi savjetovali da se obratim ginekologu onkologu što sam i učinila. Marker Ca 125 je u međuvremenu narastao na 92,5. Unatoč tome nije bilo raspoloženja za operaciju (???) mada sam se konzultirala na više mjesta i tražila drugo mišljenje. Na kraju sam angažirala svojeg šulkolegu iz djetinjstva i praktički ga natjerala da me operira. 04.04. laporaskopski su mi odstranjena oba jajnika i jajovodi. Iz PHD nalaza: desno: Tumor atypicum proliferans serosum intraovariale (Borderline tumor), lijevo: Tumor atypicum proliferans serosum extraovariale (borderline tumor). Začuđujuće u međuvremenu tj neposredno prije operacije je marker Ca125 pao na vrijednost 62??? Koliko je uopće taj marker pouzdan? Operacija je prošla savršeno kao i postoperativni tijek, bez bolova (nisam popila niti jednu tabletu) drugi dan sam šetala do kupaone :). Naručena sam na kontrolu kroz 2 mjeseca bez ikakve terapije. Kako nemam povjerenja u Ca125 (kako je malo rastao pa onda padao za njegovu maksimalnu vrijednost a moja dijagnoza granični tumor?) otišla sam u privatni lab i zatražila nalaze Ca 125, HE4 te ROMA indeks. Citiram nalaz: CA-125=37,55; HE4=81,2 (oduševljena) te ROMA index=29,7 (s obzirom da sam u postmenopauzi još uvijek nizak rizik). Moj kirurg i onkolog jako zadovoljni nalazima te me naručuju na iduću kontrolu polovicom 9. mjeseca. Moram priznati da sam ja očekivala bolje rezultate što se tiče markera CA-125, ali kirurg me uvjerava da će oni još padati. Da li je to moguće? Uglavnom objašnjeno mi je da se moram pomiriti s tim da cijeli život moram biti pod kontrolom (najmanji problem) i da je za sada sve u redu. Moram priznati da bih mirnije spavala da mi je učinjena potpuna histeroktomija ali me uvjeravaju da nema za tim potrebe s obzirom da je sve drugo čisto (napravila sam MR abdomena i nalaz potpuno uredan kako svih organa tako i limfnih čvorova) te da danas medicina na ovakve granične stvari gleda drugačije nego prije 5 godina, te da je po nekim novijim istraživanjima kemoterapija kod borderline tumora čak kontraproduktivna. Molim vaše mišljenje. Također me brine što na lijevoj strani osjećam pod kožom neko zadebljanje. Naišla sam na forumu još žena koje se na to žale nakon učinjene laporaskopije. Moja ginekologica u Domu zdravlja me uvjerava da je to kirurg malo "zgužvao" kad je šivao unutrašnje šavove :). Napominjem da se ja odlično osjećam (ali tako sam se osjećala i prije svega ovoga), no razumijete da sam jako zabrinuta. Mogu li ja nešto poduzeti sama tj. neke kontrole nezavisno od onog što traži kirurg. Bila sam na mamografiji i ultrazvuku dojki i to je sve b.o. Eto puno pitanja molim za vaše razumijevanje i mišljenje