Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirna

04.04.2002. 10:54

Zivimo u Sarajevu, poznatom po "smogu". Moja djevojčica sada ima 14,5 mjeseci i zadnjih 7-8 mjeseci je vrlo cesto prehlađena, zbog toga je teško naći zdrav period da primi vakcinu.
Uvijek joj počne curiti nos i često se iskomplikuje do upale uha.
Otac joj je alergičan na kućnu prašinu i životinjsku dlaku, te polen i ima alergijsku astmu. Da li je moguće da je rinitis alergijski? Curenje je u početku bistro a zatim gušća i prestaje, prirodnim putem za 5-7 dana.

Ovdje su mi rekli da se djeci do tri godine ne rade alergijski testovi. Zašto? Kakva je situacija u Hrvatskoj?
Topli pozdravi iz Sarajeva.

Dr. Darko Richter

04.04.2002. 22:56

Kao prvo, rinitis bez povišenja tjelesne temperature nije nikakva kontraindikacija za cijepljenje i dijete treba cijepiti bez obzira curi li joj nos ili ne. Što se tiče uzroka, tj. da li je infektivan (virusni ili bakterijski rinitis) ili alergijski, moguće je i jedno i drugo. Ovo drugo je tim više moguće, jer je prisutna jasna alergija u oca. Nema nikakve dobne granice za obavljanje alergoloških testova, pa se prema tome i u djeteta od 14 mj. kao i u djeteta od 10 godina ili novorođenčeta mogu izvoditi alergološki testovi (i na koži i iz krvi). Alergijski rinitis može postojati i u djetata dobi vaše kćeri. Jasno, djeca koja imaju alergijski rinitis dobivaju i infektivne oblike rinitisa, kao sva ostala djeca, pa je katkada teško reći koji je u kojem času na djelu.