Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bakterije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nada

02.04.2002. 08:22

Kod moje kćerkice pojavila se bakterija escherihi (ne znam kako se točno piše) prije otprilike godinu dana. Obavili smo nekoliko pergleda, izvadili nalaze urinokulture ali stanje je uvijel isto. Pila je antibiotike, sinersul i ceporex, no stanje se popravi na nekoliko tjedana i onda je opet sve po starom. Problem je sto ju cesto boli, posebice u jutro kada se sprema za skolu.
Molila bih vas da me savjetujete sto da dalje napravim da se stanje popravi, tj. da se izlijeci od bakterije, gdje da se obratim i kome jer sam vec stvarno jako ocajna.
Unaprijed zahvaljujem.
Zabrinuta majka

prof dr sc Ana Votava-Raić

04.04.2002. 21:47

Cijenjena gospođo Nada, Escherichia coli često se nalazi u urinu (uzrokom je upale mokraćnih putova u više od 90% slučajeva). Međutim, za precizniji odgovor važno je znati broj bakterija u ml urina; značajnom bakteriurijom smatra se više od 100.000 bakterija u ml. Idući podaci koji nisu navedeni jesu dob djeteta (koje školske dobi ?), trajanje smetnji i pretrage koje su izvršene kao i njihov rezultat. Ipak, preporučila bih Vam posjet pedijatrijskom nefrologu i konzultaciju uz eventualnu nadopunu općih i specifičnih laboratorijskih analiza. Mnogo pozdrava.

Dragan

18.04.2002. 23:19


POVRAĆANJE

Imam djevojčicu od 9 godina.Od prije 5 mijeseci počela je povraćati ujutro prije škola,a u većini slučajeva i za vrijeme školske nastave,pa bi je učiteljica morala poslati kući jer bi joj se želudac dosta često dizao.U razgovoru sa njezinom doktoricom došli smo do zaključka da je problem psihološke naravi.
Par dana poslije toga odlazila je na izlet u obližnji grad sa školom. Putem je toliko povraćala da je dehidrirala i završila u bolnici gdje su ustanovili da ima upalu mokraćnih kanala već duže vrijeme pe joj se to proširilo i zahvatilo bubrege.(Njezinu doktoricu i nas je prevarilo to što su se problemi javljali samo u,i prije škole,a kad bi bila kući sve bi bilo normalno.)
Terapija je trajala od prilike dvadeset dana ,pa su došli i školski praznici i početak drugog polugodišta i sve je bilo uredu.Da bi se prije deset dana povraćanje vratilo.Sad smo napravili sve nalaze i svi su bili uredni osim jednog ,a taj je:krv AST ,ASTA gdje AST pokazuje 1320,a ASTA 1,0,i ima upalu sinusa za koju je dobila Klavocin sirup ali ne pomaže problemu povraćanja iako ga pije već sedan dana. DALI BISTE MI MOGLI REĆI SVOJE MIŠLJENJE O BOLESTI I TERAPIJU ILI KOJEM SE LIJEČNIKU TREBA OBRATITI.
P.S Inače djevojčica ima dosta velike tonsile (krajnike).

prof dr sc Ana Votava-Raić

27.04.2002. 20:09

Štovani gospodine Dragane, najprije se moram ispričati zbog kašnjenja u odgovoru; Vaše pitanje, naime, "potkralo" se uz neko drugo na koje je već ranije odgovoreno.
Mislim da se u Vašeg djeteta radi o kombinaciji problema koji se mogu javiti i istovremeno, a vjerojatno mogu jedno drugo i pojačavati. Međutim, kako bilo da bilo, trebalo bi izvršiti stanovitu kliničko-laboratorijsku "obradu" uz pregled i drugih specijalista (npr. ORL), pa ako se to ne može izvršiti kod Vašeg pedijatra, možete se javiti na Kliniku (meni osobno; 01 4552 333). Vaši su problemi rješivi i to relativno brzo. Srdačno Vas pozdravljam.