Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bakterije u urinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lulicm01

03.05.2010. 18:51

Dječak, 11 g, ima kronične bakterije u urinu: enterocook, listerija, a sada i klebsiella pneumoniae 1 000 000 CFU/ml (svi nalazi iz Klaićeve). Terapija: antibiotik, zatim ponovo ista bakterija u smanjenom broju ili neka druga, ponovo antibiotik i ...vrtimo se u krug više od godinu dana. Klinička slika djeteta: temp. 37 do 37,4, nedovoljan unos tekućina, apetit- nikakav, povremeno bolovi u mišićima, umor, razdražljivost, blijedilo. Molim Vas, koje pretrage treba obaviti da se prekine taj krug prije nego se bakterija proširi na bubrege ili sl? I odakle listerija u urinu (urin je ponovljen 2 puta uz svu potrebnu higijenu)? Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

03.05.2010. 19:55

Morate otići nekom nefrologu. Ovo što pričate ravno je nebulozi.
Mene nalazi savršeno ne zanimaju, jer, skoro nijedan zdravstveni problem ne reflektira se u svom najbitnijem dijelu u jednom nalazu.

lulicm01

03.05.2010. 22:45

Slažem se sa Vama. Zasigurno postoji neki problem koji ne mora biti nužno vezan s urinom ili bakterijama. Problem je što naš lječnik smatra da nije potreban nikakav drugi spec. pregled i da se sve liječi antibioticima. Zna se desiti da dijete pije antibiotik i 2 puta mjesečno. Pitam se da li postoji neka institucija kojoj se može obratiti jer smatram da lječnik djeteta nije dovoljno stručan i kompetentan za takav posao?
Smatrate li Vi, jer mi je vrlo stalo do Vašeg mišljenja, da je potrebna kompleksna obrada djeteta, i koja? S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

05.05.2010. 10:00

Djetetu treba napraviti kvalitetan (pouzdan, lege artes - po pravilim struke), urin i urinokulturu, ureu i kreatinin u krvi, te ultrazvuk mokracnog trakta. To bi bilo za pocetak, a to se moze napraviti, npr. u Zagrebu, u nekoj djecjoj bolnici (Rebro, Vinogradska, Klaiceva), ili privatno (npr. Poliklinika Helena, mozda i Sabl - ne znam da li imaju nefrologiju, itd.... - raspitajete se sami).

bojana78

07.05.2010. 13:35

Pozdrav iz Osijeka! Imam djevojčicu od 8 godina koja konstantno ima problema sa mokrenjem i urinoinfekcijama. Naime, vrlo teško kontrolira mokrenje, što me brine jer je već prilično velika da bi se to događalo. Doktorica tvrdi da je to normalno, iako se meni čni da baš i nije. Zadnji nalaz urina pokazao je E.coli 10 (3) / ml, SE 3-4L , 2-3 E. Nisam stučnjak, ali smatram da bi to trebalo riješiti, jer toj bakteriji definitivno nije mjesto u urinu. Molim vas, recite mi na koju stranu da se uputim, nefrologu ili...? Unaprijed zahvaljujemj!

Darko Richter, dr. med.

07.05.2010. 18:30

Ovo sto ste naveli, uredan je nalaz urina i urinikulture.
Mokrenje u krevet, ili ;ak u gacice po danu, (enuresis nocturna i enuresis diurna) nisu normalne pojave u dobi od 8 godina, i to bi trebalo obraditi s vise od jednog urina i urinokulture.