Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bolestan tinejdžer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Inesica

03.01.2009. 20:10

Poštovani!
Puno sreće i manje bolesnih u Novoj 2009., za početak!

A sada molim pomoć.
Moj 14 godišnji sin je nakon dana i pol zimice i visoke temperature od 39,5 stupnjeva učinio krvnu sliku:
E 4,79
Hb 142
Htc 0,417
L 13
ly 38,6
mo 11,6
gr 49,8
Trc 139
CRP 19
Brzi bris na streptokok A - pozitivan. Ordiniran sumamed korz 6 dana. Drugi dan sve mu je gore, teško diše, nazalno govori, dobiva inhalaciju Micronephrina i ima nalaze:
L 10,4 ly 33.5 mo 12,5 gr 54 Trc 148 CRP 65
Sada pedijatar uvodi i Klavocin! U nalaz nadopisuje polimikroademija.
Treći dan, kada sam već htjela ići u Inf. kliniku, temperatura dolazi na oko 38.2, L ostaju 10,4. monociti rastu na 14,7 granulociti na 54,7 a CRP pada na 54. Pedijatar komentira da nam je možda promakla mononukleoza! Palpira trbuh i konstatira da su jetra i slezena u granicama normale.
Tek peti dan je temperatura uspjela pasti na 37,4 i ostati tako bar 8 sati. Ono što me muči je otok žlijezda iza uha koji izgleda kao jastučić od iza uha, do vrata naprijed i to obostrano. Taj je jastučić bio bolan u početku, a sad je samo otečen. Kao beba je jednom u sličnom stanju na vratu, dobio injekcije, no sad su mi rekli da je to passe terapija.
Osim toga, užasno je umoran i pospan. Do sada nije bio često liječen protiv streptokoka.
Recite, do kada tolerirati taj umor, trebam li tražiti zaštitnu injekciju nakon terapije? Mogu li ti "jastučići" biti takvi i od tog neprohodnog nosa? Imam klavocina za još tri dana, a ovo mu je najsporije ozdravljenje do sada. A što sa primjedbom o mononukleozi, ukazuju li na nju monociti ili je to slučajna podudarnost u imenu?
Hvala Vam.

Darko Richter, dr. med.

03.01.2009. 21:35

Recite, do kada tolerirati taj umor - NE ZNAM.
... trebam li tražiti zaštitnu injekciju nakon terapije? - NE POSTOJENIKAKVE ZAŠTITNE INJEKCIJE PRIJE NEGO NETKO OZDRAVI, DA SE ZNA OD ČEGA GA TREBA ŠTITITI.
Mogu li ti "jastučići" biti takvi i od tog neprohodnog nosa? -NE MOGU.
Imam klavocina za još tri dana, a ovo mu je najsporije ozdravljenje do sada. A što sa primjedbom o mononukleozi, ukazuju li na nju monociti ili je to slučajna podudarnost u imenu? INFEKCIOZNA MONONUKLEOZA SPADA U DIFERENCIJALNU DIJAGNOZU OVAKVOG STANJA. IZ KRVNE SLIKE KAKVA JE ISPOSTAVLJENA NE MOŽETE ZAKLJUČITI NIŠTA, JER JE TO NALAZ IZ STROJNOG BROJAČA, A NE PRAVA DIFERENCIJALNA BIIJELA SLIKA (CITOLOŠKA) IZ KOJE BI SE MOGLE VIDJETI TIPIČNE MONONUKLEARNE STANICE.
Ako se sumnja na infekcioznu mononukleozu, onda se, osim krvne slike, mogu učiniti i jterene probe, na razini doma zdravlja, pa bih to preporučio.
Inače, sve obo može biti samo streptokokna angina. I uz nju idu povećani limfni čvorovi. Terapija kakva je do sada data, dobra je za taj slučaj.