Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ceste stolice kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marta35

21.03.2022. 15:08

Postovani doktore,
Imam bebu staru 5 meseci i nedelju dana.
Od svojih mesec i po su krenule sluzave stolice. Uradjene su sve analize stolice i bile su u redu. Pretpostavka je bila intolerancija na laktozu i alergija na protein kravljeg mleka ( tu dijagnozu dete nosi). Dete je pilo probiotik od 8 dana zivota. Samo jednom je na ponovljenim nalazima u januaru beba imala pozitivan rota virus i clostridiju, al vec nedelju dana nakon toga na klinici je ponovljen nalaz na sve i bio uredan .
Od tada smo pokusali sa dojenjem, ja sam izbacila mlecne proizvode i proizvode od soje, al nije bilo pomaka. Pa je gastroenterolog nalozio da se predje na dohranu i to Alernova AR. Dete je vec 25 dana na toj prehrani. Prvih par dana je imala jednu stolucu dnevno, plakala je i mucila se da je izbaci, al nakon toga je krenula nova muka. Ona svakodnevno ima 6-9 stolica dnevno. Ne obilnih, nekad redjih, nekad guscih, nekad zelenih, nekad zlatnih. Ne muci se, raspolozena je, lepo napreduje. Ima 7.450 g ( rodjena sa 3.870). Lepo jede. Od skoro smo krenuli sa uvodjenjem namirnica pa smo primetili da se broj stolica nije promenio, al da su posle druge hrane gusce i zute.
Dal imate ideju sta bi mogao biti uzrok tih cestih stolica, sta da uradimo?
Uradjene su pretrage i urina, orl pregled. Al sve je bilo uredno.
Mi stalno dobijamo odgovor da je to crevna flora narusena i da je potrebno dugo vremena i da ce prelazak ba cvrstu hranu to resiti. Medjutim, sve ovo vec traje skoro cetiri meseca. Stoga, Vas molim za bilo kakav savet.
Dete pije kombinovano babybiane probiotik i probiotik Bulardi sa cinkom.
Unapred hvala,
Marta

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.03.2022. 17:43

Moguće je riječ o alergiji na kravlje mlijeko, pretragama to nije moguće sa sigurnošću isključiti u vovoj dobi. Preporučio bih da nastavite dijetu bez proteina kravljeg mlijeka za sebe a u dohrani djeteta da koristite ekstenzivni hidrolizat sirutke - posebne formule za tu namjenu (Allernova, Althera, Aptamil-Pregomin ADC ili sl.). Navedeni režim držite do 15 mjeseci života nakon čega obično elrgija prestaje pa se mogu nakon obavljenih pretraga (alergološke obrade) uvesti normalna prehrana. Probiotike nastavite.

Marta35

25.03.2022. 14:55

Postovani, doktore beba jeste da Allernova prehrani. Ne doji vise.
Medjutim ni posle mesec dana stolice se nisu unormalile. Pored svih dobrih nalaza stolice ona i dalje ima stolice i redje i kasastije i snef boje, al i odvratno zelene bolje, nekad bez sluzi, nekad sa malo sluzi. I povrh svega nekad ima 2 stolice dnevno sto je redje u ovih mesec dana, a nekada 8-9 stolica sto je cesce u ovih mesec dana na prehrani. Sta tome moze biti uzrok tome i sta mozemo raditi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.03.2022. 18:15

Ko dijete dobro napreduje i nema izraženije grčeve ne treba ništa. U suprotnom se može pokušati aminokiselinskim mliječnim pripravkom (npr Alfamino, Neocate) obzirom da oko 10% djece koja su alergična na proteine kravljeg mlijeka mogu imati alergiju i na preparate ekstenzivnog hidrolizata sirutke (kojeg sada dajete).