Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cupko

13.05.2010. 11:30

Poštovani doktore,

molim Vas za savjet. Sin od 3 godine i 10 mjeseci trebao bi se docijepiti Infanrixom. Pohađa vrtić već 9 mj. i od tada mu stalno curi nos (bilo je kratkih perioda necurenja). U tih 9 mjeseci bilo je nekoliko bakterijskih infekcija (streptokoka u nosu, angina), ali uglavnom je sve ok. Cijepljen je sa pneumo23. To curenje nosa nam je sad već normalno i ne pridajemo mu neku važnost dok nema temperature i dok je uglavnom taj sekret proziran, ne špricamo i ne diramo. Zanimalo bi me da li je to curenje nosa prepreka za cijepljenje, da li da odgađamo ili to ne smeta?Da li je moguće da nakon cijepljenja padne imunitet pa da se to curenje zakomplicira u već uobičajene bakt. infekcije nosa?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

13.05.2010. 13:40

Nije zapreka za cijepljenje niti razlog za odgađanje, niti ima veze s padanjem imuniteta i slično.

martinaz

15.05.2010. 11:50

Poštovani doktore,
na sistematskom za školu koji su budući školarci obavili ovaj tjedan svi su cijepljeni (uključujući i moje dijete) mo-pa-ru cijepivom - proiz. I.Z., serija 725.
Neki su me roditelji jučer isprepadali sa svakakvim pričama. To me potaknulo da pretražim internet, iako sam to vjerojatno trebala učiniti prije. Pronašla sam podatak da je ministar Milinović skinuo mo-pa-ru iz obaveznog programa cijepljenja (članak u Slobodnoj Dalmaciji,18.12.2008.). Našla sam na ovom forumu i Vaše mišljenje - dajete prednost Priorixu (mislim da se tako zove). Nama pedijatar nikad nije spomenuo ni Priorix ni nuspojave.
Ako sam dobro shvatila, reakcije se pojavljuju unutar 3 tj. po cijepljenju. Jesam li u pravu? I da li ako unutar 3 tj. nema reakcija možemo biti mirni?
Da li znate je li ministar zaista zabranio to cijepivo i ako je, zašto se onda ono i dalje koristi?
U 8. mj. smo opet naručeni za cijepljenje (polio, čini mi se). Da li i tu postoji neka alternativa?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

15.05.2010. 20:50

Prije polaska u školu svi se tako cijepe, tim cjepivom. Ne vidim razloga za paniku.
Određene nuspojave tipa vakcinalnog meningitisa, bile su vezane za cijepljenje tim cjepivom u doib od 12-15 mj., pa je zato tada uveden Priorix.
Dakle, panike nema. Nema ni panike oko polija - cjepivo je inaktivirano.

martinaz

16.05.2010. 02:35

Poštovani doktore, puno Vam hvala na odgovoru. Prenijet ću tu informaciju i ostalim roditeljima.