Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepljenje protiv gripe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

05.11.2003. 20:42

Ne vjerujem da se sjecate,razgovarali smo prije par mjeseci. Radi se o djecaku sada starom deset mjeseci,rodjenom sa kriticnom stenozom aortne valvule,diletiran sa 12 dana. S obzirom na njegovu dijagnozu nasa nam je pedijatrica savjetovala obavezno cijepljenje protiv gripe,sto i jesmo napravili prvi put. Drugi put bi trebali za mjesec dana. Kaze da se radi o prociscenom cjepivu bas za djecu. S druge strane,nasa kardiologinja je skepticna.Ona,pak,kaze da se radi o cjepivu koje nije testirano,koje nije doneseno zakonom i ona ga ne bi cjepila. Eto,da pitam vas. Unaprijed zahvaljujem. Sanja.

Dr. Darko Richter

05.11.2003. 23:14

Ma kako vi mislite da ja znam čime vam je dijete cijepljeno. Kod nas su registrirana četiri cjepiva: INFLUVAC, AGRIPPAK, FLUARIX, VAXIGRIP te VAXIGRIP PEDIATRIC. Ako je dobio VAXIGRIP PEDIATRIC tada dobio cjepivo specifično registrirano za djecu iznad 6 mjeseci. Inače, što se tiče vaše kardiologinje, najbolje da se što brže maknete od nje, jer očito svoje neznanje o cijepljenju protiv gripe pretvara u neku glasnu skeptičnost. Bar bi kao kardiologinja trebala znati da su djeca sa srčanom manom glavni kandidati za zaštitu od gripe, i to jednako ili čak i više od djece s npr. astmom ili nekom drugom kroničnom dišnom bolesti. Ako je skeptična prema nekom konkretnom cjepivu, što ne predloži cijepljenje odgovarajućim cjepivom, jer bi ipak morala znati da je ta zaštita za djecu kardiopate stručno-medicinski jasno indicirana.