Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje šestogodišnjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirta13

18.02.2011. 17:20

Poštovani dr. Richter,
molim Vaše mišljenje. Imam šestogodišnje dijete koje je do sada cijepljeno obaveznim programom + Hepatitis B. Na jesen kreće u školu (nije išao u vrtić) i koliko vidim cijepit će se pri pregledu za školu (travanj ili svibanj ) Priorixom. Do sada nije pio antibiotike, samo smo jednom kapali jedno uho zbog upale srednjeg uha. Htjela bih ubaciti negdje Pneumo 23 ( koliko vidim to je za velike, Prevenar za male). Kada i koliko cjepiva ide? Moram li samo paziti da razmak bude dva mjeseca od Priorixa. Uz to, kod liječnika opće medicine je od prije mjesec dana pa pretpostavljam da moramo u Zavod za javno zdravstvo obzirom da liječnica kaže da nema praksu cijepljenja? Vezano uz isto, imamo i malu bebu (dva mjeseca) koju cijepimo Hexom i Rotarixom. Nisam za sada uzela Prevenar da ga malo rasteretimo. Smatrate li da bi i bebu bilo dobro procijepiti Prevenarom i najvažnije, kada? Za dva mjeseca smo opet na Rotarixu i Infanrixu. Za četiri samo na Infanrixu. U svakom slučaju pokušavamo se svi pripremiti najbolje što je moguće za školu? Svakako želim čuti Vaše cijenjeno mišljenje.Pitanja su dakle: Kada Pneumo 23 i koliko puta te kada je najbolje ubaciti Prevenar? Lijep pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

18.02.2011. 23:50

Pneumo 23 za starije dijete ide 1 doza, kada hoćete. Očito, do rujna škola neće početi, a tada će ga cijepiti MPR. Imate vremena koliko vam duša želi, i po malo ne razumijem pitanje. Teško mi je prihvatiti objašnjenje vaše doktorice oko tog cijepljenja, i već vidim da će se tu komplicirati do maksimuma, dok se na kraju dijete niti ne cijepi. Ako vam je stalo, nabavite Pneumo23 u ljekarni na privatni recept, neka vam ga drica napiše, i dođite meni na Rebro.

"Vezano uz isto, imamo i malu bebu (dva mjeseca) koju cijepimo Hexom i Rotarixom. Smatrate li da bi i bebu bilo dobro procijepiti Prevenarom i najvažnije, kada? Za dva mjeseca smo opet na Rotarixu i Infanrixu. Za četiri samo na Infanrixu. U svakom slučaju pokušavamo se svi pripremiti najbolje što je moguće za školu? Svakako želim čuti Vaše cijenjeno mišljenje."
Dakle, da ja ponovim: sa 4 mj. dobiva Rotarix i Infanrix-IPV+Hib ("5u1"blunk, a sa 6 mj. Infanrix Hexa ("6u1"blunk - a ne samo Infanrix, niti Infanrix-IPV+Hib ("5u1"blunk.
Ja bih mu dao Prevenar sa 4 i sa 6 m j., o istoj viziti s ostalimcjepivima koje tada treba primite, te revakcinario s navršenih 12 mjeseci, prije nego dobije MPR i revakcinaciju sa "5u1". Dakle, ukupno 3 doze Prevenara.

Mirta13

23.02.2011. 12:15

Poštovani dr. Richter,
sutra se cijepimo Pneumo-m 23. Stvar riješena. Molila bih Vas neka nova pojašnjenja glede naše iskaznice imunizacije. S navršenih dvije godine stoji mu slijedeće: Pod REVAKCINACIJOM....Di-Te-Per ..... acel te Polio ...... IPV...i sada ono što mi nije jasno; Pod OSTALA IMUNIZACIJA stoji Hiberix. Govorim naravno o istom danu cijepljenja. Što je taj Hiberix , zašto stoji pod tom rubrikom i kako to utječe na naša školska cijepljenja?
Još jedno pitanje. Cijepljenje protiv Hepatitisa B u "njegovo vrijeme" nije bilo obvezno, ali smo ga mi ipak obavili. Znaci li to da se on prema sadašnjem kalendaru cijepljenja šk. djece neće morati cijepiti ponovo. Pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

23.02.2011. 13:10

Piše Hiberix zato, jer je, ili dobio posebnu injekciju za hemofilus tipa b, a koja se može zvati Hiberix ili ActHib, ili je dobio 5u1, pa je komponenta za hemofilus tipa b bila uključena s DTPacel-IPV-Hib, u istoj brizgalici.
Ako je primio 3 doze Engerixa, neće se trebati ponovno cijepiti u 6. razredu.