Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dugotrajna temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dražen

29.10.2009. 17:25

Moj 13-godišnji sin(inače zdrav) je tijekom mjesec dana u dva navrata bio febrilan po 10 dana.Sadašnje tegobe počele su prije 40-ak dana-imao je dva dana povišenu temp.do 38,3 i znakove prehlade.Nakon 2 tj ponovno je postao febrilan,uz probavne tegobe,tj nekoliko proljevastih stolica.Slične tegobe imao je i prijatelj,te su (temperatura)kod obojice potrajale ukupno 10 dana.Temp.je bila maks.do 38,2 C.Rutinski lab.nalazi učinjeni 7.dana febriliteta:CRP,KKS-bili su uredni.,mikrobiološka analiza nije učinjena,te je pretpostavljeno da se najvjerojatnije radilo o adenovirozi. 10 dana je bio dobro,a onda ponovno febrilan do 38,uz povraćanje(3x),samo 1.dana bolesti,grlobolju i mialgije,te jednu proljevastu stolicu.4.dana febriliteta učinjena je šira lab.obrada:
SE,CRP,KKS,AST,ALT,GGT,amilaze u serumu, urea,kreatinin,elektroforeza serumskih proteina,urin-biokemijski,stolica-koprokultura i virološki-svi nalazi bili su uredni.Napominjem da je cijelo vriijeme supfebrilan,do 37,9, danas,10.dan također(37,6),uglavnom u prijepodnevnim satima.Povremeno se žalio na lagane bolove u trbuhu,jače periumbilikalno desno,no bez defansa ,te je učinjen UZV abdomena i bubrega-potpuno uredan.Opće stanje mu je dobro,apetit dobar,stolica i mokrenje uredni,i općenito ne doima se(izuzev lagano povišene temp.)bolestan.Konzultiran je i infektolog,te je 7.dana od početka zadnjeg febrilieta ordiniran azitromicin.Od zadnjeg vađenja lab.nalaza prošlo je 6 dana,te je predviđeno da ih sutra ponovi. Što nam Vi savjetujete,ev.dodatnu serološku obradu ili?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

30.10.2009. 11:20

NIje pošteno preležao niti jedu od tri febrilne bolesti, i zato je još uvijek bolestan.

dražen

10.11.2009. 10:40

Nisam htio biti dosadan,ali moram Vas ponovno konzultirati.Moj sin i dalje(svakodnevno) ima lagano povišenu temperaturu(obično do 37,7),jučer iznimno u jednom navratu izmjereno 38 C.I dalje je dobrog općeg stanja,ne umara se(ali ne idf u školu,nije izložen niti svakodnevnim naporima),apetit uredan,nikakvih tegoba nema.Mporam napomenuti da za vrijeme prethodne dvije viroze također nije išao u školu,pa se ne bih rekao da ih nije pošteno preležao. S obzirom da povišena temperatura traje već 3 tjedna,što nam je činiti?

Darko Richter, dr. med.

10.11.2009. 13:35

U diferencijalnoj dijagnozi dolazi: bolest mačjeg ogreba, infekcijska m ononukleoza, pijelonefritis, tuberkuloza i maligna bolest.
Trebalo bi, osim dobrog pregleda, učiniti i ove pretrage:
SE, CRP, KKS, LDH, urati; urin, urinokultura; RTG pluća, PPD proba; serologijana B. henselae i EBV.