Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


escherihia coli kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Drazen

19.06.2002. 20:21

Postovana,
dijete moje prijateljice staro 4 mjeseca ima u mokraci E.coli Pedijatar je prepisao antibiotik Amoksiclav (nakon uradjenog antibiograma).Sta je prouzrokovalo postojanje E.coli u mokraci (musko dijete) i kako to lijeciti??? Srdacan pozdrav i unaprijed zahvalan

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.06.2002. 20:08

Poštovani, E. coli česta je bakterija u urinu; važan je i broj kolonija, pa tako nije svaka bakteriurija istovremeno patološka. Osim toga, bakterije mogu biti samostalna pojava, a mogu biti praćene i drugim nalazima u mokraći (npr. povećan broj leukocita, eritrocita, pojava cilindara itd.). Bakterija u mokraćni sustav dolazi najčešće iz područja anusa (tzv. ascendentni put), može biti i prateći nalaz nekih anomalija i sl. Stoga, odgovor na Vaše pitanje nije tako jednostavan. S obzirom da je dijete dobilo antibiotik, vjerojatno je da se radilo o patološkoj bakteriuriji koja treba liječenje i kontrolne pretrage poslije završetka ordinirane doze lijeka. U slučaju opetovanog nalaza ove ili drugih bakterija u urinu i/ili pojave drugih patoloških nalaza, svakako je potrebno konzultirati pedijatrijskog nefrologa koji će izvršiti potrebnu obradu. Možete se obratiti Zavodu za nefrologiju Klinike za pedijatriju u Zagrebu, na Šalati (01 4552333; kućni 318). Srdačno Vas pozdravljam.