Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Fimoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

cybermum

01.04.2009. 13:40

Moj dječak je upravo napunio tri godine. Nedavno sam primijetila da mu se prilikom mokrenja penis malo napuhne i da mu se kožica više ne može prevući preko glavića, što sam inače mogla već s njegovih otprilike 14 mjeseci i što smo uredno činili prilikom kupanja. Moram priznati da sam u zadnje vrijeme to pomalo zanemarila jer sam čitala da se djeca sama pobrinu za to nakon što skinu pelene (pelene je skinuo s 2 god. i 3 mj. bez problema).
Tražeći informacije po internetu naišla sam na puno različitih informacija od toga da se to smatra fimozom i da je potrebna intervencija pa do informacija da do pete godine nije potrebno intervenirati i slično. Također sam naišla na informaciju da pjenušave kupke mogu biti uzrokom nemogućnosti prevlačenja kožice preko glavića. Naviše me zabrinjava i zbunjuje upravo činjenica da se kožica mogla prevući a sada to nije moguće.
Dječaka planiram odvesti liječniku ali željela bih i vaše mišljenje. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

01.04.2009. 14:45

Za ovako nešto prvi puta čujem (da se moglo, pa onda da se nije moglo), pa bi na mjestu, prije svega, bio jedan pregled.

cybermum

01.04.2009. 16:15

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Možete li mi molim Vas reći ovako općenito, koja je dobna granica kada se ta kožica mora moći prevući preko glavića iliti kada se zabrinuti ako se to ne dogodi? Mogu li se koristiti kakve kremice koje bi olakšale prevlačenje kožice?

Darko Richter, dr. med.

01.04.2009. 22:25

Da vam dam godinu, datum i sat kada da počnete čupati kosu?
Ne razumijem ovakva pitanja.
No, ako je muško - muško, fimoza mu smeta od rođenja do još oko 3 dana nakon smrti.

cybermum

02.04.2009. 09:40

Što je čudno u mome pitanju? Ako postoji dobna granica kada je normalno da dijete prohoda, progovori i ostale stvari, pa valjda postoji i vrijeme do kad bi se najkasnije ta kožica morala prevući. Pitam vas jer na internetu nalazim svakave informacije i htjela sam informaciju iz pouzdanog izvora.
Po svemu sudeći, taj pouzdan izvor biti će naš pedijatar.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

02.04.2009. 20:20

Ako sam vam rekao da mi je jako čudno da je fimoza naknadno nastala, nakon što je sve bilo u početku u redu, rekao sam vam, više-manje sve. A to je, da bez pregleda, tj. da ja svojim očima i prstima provjerim je li to fimoza, ili nije, ne vjerujem. I zato je svaki daljnji razgovor, a pogotovo pitanje kada će to, u što ja ne vjerujem, nestati, potpuno izlišan, odnosno, što se mene tiče, bez osnove. Možete si eventualno naći nekoga tko će vam od prve vjerovati, i koji ništa neće provjeravati. Od takvoga ćete dobiti bezbroj odgovora, još glupljih ili neodređenijih od pitanja na koje se odgovor ne može dati prije nego se raščisti prethodno pitanje. Ali, iz nekog razloga, vi i nakon prvog odgovora postavljate pitanje, kao da odgovor niste percipirali. I niste. I zato, dok ljudi ne počnu slušati što im drugi kažu, svaki je razgovor uzaludan.

ENDI

03.04.2009. 15:30

Draga cybermum, moj sin ima sličan problem. Pa ti mogu reči naše iskustvo. Kad je navršio 9 mjeseci imao je fimozu, otišli smo kod urologa koji mu je ul lokalni analgetik to riješio, uz preporuku da mi kući sami dalje vježbamo. Sve je teklo po ps do njegovih 12mj. gdje se opet pojavila fimoza, pa smo opeta otišli ko urologa koji je to na isti način riješio i rekao nam da dođemo na kontroluza 3 mj. U ta 3mj. fimoza se opet vratila, gdje dr. nije više htijo maltratirati djete i rekao nam da sačekamo da djete navši 3 do 3 i pl godine (pošto je još pre mali za anesteziju) gje če mu se napraviti kiruški zahvat.Da skratim ja ti preporučam da odeš na kontrolu kod urologa a ne kod pedijatra. Sretno.

Darko Richter, dr. med.

03.04.2009. 16:05

Ja bih otišao kod dječjeg kirurga, a nikako kod urologa.