Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kako mjeriti temperaturu djetete i kada intervenirati?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Danzun

23.10.2006. 14:30

Moja djevojcica od 9,5 mjeseci vec od petka navecer ima temeperturu, stalno oko 38,5 pa na vise...inace nema nikakvih drugih simptoma. dobre je voljice, malo vise opet dojimo nego inace i sve je ok sve dok je temperura valjda ne umori pa postane grintava. ko i svi mi uostalom.u subotu ujutro smo otisli kod dezurnog pedijatra koji ju je poslusao i izvadio krv, pa zakljucio da se radi o virozi, i da samo drzimo temperuru pod kontrolom sa cepicima. mi to od tad radimo (rekord nam je 39,9...usazno je bilo sad i danas se ja javim svoj pedijatrici redovnoj da prijavim bolest,i njena sestra me izriba da 38,5 u uhu nije temperatura koju se tretira icim i da sta mucim dijete, i da je mozda iscrpljena mojim cepicima?!?! by the way, nisam prekoracila preporucenu dozu iz uputstva lijeka.
sad od svih cujem kako je najbolje mjeriti temperaturu u guzi dobrim starim toplomjerom i da ti sminkerski toplomjeri za uho nist ne valjaju jer ne znas kolko si duboko gurnul i sl.
molim vas za komentar, kako mjeriti temperaturu, kolka mora biti gdje i kad sta radim???
pomalo izludjena mama...

Darko Richter, dr. med.

23.10.2006. 20:30

Temperatura se mjeri pod pazuhom, u rektumu i u uhu. Normalno je pod pazuhom oko 36,6-36,9°C, u rektumu 37-37,9°C, a u uhu nije do kraja standardizirano, no po mojem iskustvu to je negdje slično pazuhu, možda za par desetinki više. Temperatura se skida kada je povišena. Usput se daje više takućine za piti. Može se dati Paracetamol /Lupocet, u dozi od 10 mg/kg, svakih 6 h, ili Ibuprofen/Dalsy sirup, u dozi od 5-10 mg/kg svakih 8 h. Bolje je davati na usta, nego u čepićima.

Danzun

24.10.2006. 01:00

hvala.