Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kreatin kinaza i jtreni enzimi-povišeni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ru93Ladum

17.04.2024. 17:45

Poštovanje, Žensko dijete, porod 42.tjedan, hitan carski rez, apgar 1-7/8-10, teška porodajna asfiksija, zadržano na pedijatriji zbog sumnje na perinatalnu infekciju 6 dana. Od 5.mjeseca-13. mjeseca (dok nije prohalo) na bobath vježbama zbog distonije (hiper udovi, hipo trup, zdjelica, rameni obruč). Inače razvoj uredan. Sada ima 18 mjeseci, asimetrija nije vidljiva pri hodu, ali je i dalje vidljiva u igrama na podu (preferiranje oslanjanja na lijevu nogu, doček na stepenicama na lijevu nogu, preskakanje desnom nogom, preferiranje desne ruke oduvijek premda može sve raditi i lijevom), govor na donjim granicama, pokazna gesta, razumijevanje uredno. Na preporuku neuropedijatrice koja prati dijete otpočetka napravljena proširena krvna slika prije 20 dana, a sada i ponavljana. Kreatin-kinaza prvo vađenje-692 (ref. 60-305), sada je vrijednost 1500!, anorganski fosfati - 1,85 (ref 0.95-1,80). Na prošlom vađenju krvi od jetrenih enzima povišene vrijednosti je bio ALT-47 (REF. 11-30), a ovog puta je povišen i ALT-58(11-30) I AST-69 (ref 26-55). Od ostalih vrijednosti ovog je puta povišen i kolesterol-5 (ref. 0-4.7), a oba puta je KREATININ isto blaže povišen 33 (ref. 15-31). Primjećujem da se curica dosta brzo umara. Možete li mi pojasniti koji bi mogli biti razlozi povećanog KREATININA-KINAZE, doktorica je rekla da je kod mišićnih bolesti obično vrijednost veća, pa ne znam što bi onda moglo biti, u kojem smjeru dalje. Rekla nam je i da ove vrijednosti nebi trebale imati veze s traumom na porodu već genetski. U obitelji nema mišićnih bolesti, ali i ja (ja sam majka djeteta)i moja braća imamo šum na srcu koji povremeno pratimo. Ja imam i hashimoto i hipotireozu. Čekamo termin za kardiologa, preporuka je napraviti i EEG nakon dužeg razdoblja budnosti, ali to nismo uspjeli napraviti ni u četiri puta dosad. Možda neke vaše preporuke za daljne krvne pretrage ili pretrage općenito? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2024. 20:00

Pokušajte napraviti kontrolu kreatin kinaze nakon 3-4 dana relativnog mirovanja djeteta (bez vježbanja i intenzivnijih tjelesnih aktivnosti). Usput, bilo bi dobro odrediti izoenzime kreatin kinaze (mišićni, srčani, moždani). Ovisno o nalazima i kardiološkom pregledu će se odlučiti da li je potrebna daljnja dijagnostika.