Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Limfatična konstitucija ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NiN

06.02.2013. 10:15

Poštovani,

Dečak, 2.5 godine, pre 3.5 meseca hospitalizovan 5 dana zbog bakterijskeinfekcije krajnika sa visokom temeraturom, visokim vrednostima leukocita, lošim opštim stsnjem i natečenim limfnim čvorovima na vratu. Tada ultrazvukom na klinici pregledani limfni čvorovi na vratu, sve ok, radjen rtg pluća, sve ok, radjene sve krvne pretrage, sve ok. Posle 3-4 dana terapije Longacefom i.v. stanje se brzo popravilo, dete otpušteno u odličnom stanju sa urednim rezultatima. Od tada dete nastavlja svakodnevno da ide u vrtic, primio dve redovne vakcine u medjuvremenu, par puta bio zapusenog nosa, ali kad god ga i najmanja prehlada dohvati, ima te vidljive limfne cvorove na vratu, nekaf sa leve nekad sa desne strane, ne onako velike kao prilikom hospitalizacije, ali dovoljno da mi mozemo vudeti i napipati kada okrene glavu na suprotnu stranu. Inače, dete veselo, puno onergije, odlično jede i napreduje. Na svim kontrolama u medjuvremenu, u okviru redovnih kontrola u vrticu i svaki put pre svake vakcine, toga ili nema ili ako ima pedijatri nam kazu da je on jednostavno "limfatične konstitucije". Jeste plav, svetle tanke koze. Kazu nam da to ide uz takvu decu. Da li mi mozete dati svoje mišljenje na ovu temu, postoji li doista fenomen "limfatična konstitucija" ?
Pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.02.2013. 12:55

U stručnoj literaturi ne postoji takav opis no u praksi se dosta koristi. Očito nitko nije pokušao znanstveno procijeniti ima li veze boja kože i kose sa veličinom limfnih čvorova i učestalosti angina.

jeli.saveta

28.03.2024. 11:30

Poštovani,

moj sin 4 godine vec mesec dana ima uvećane limfne žlezde na vratu urađen je uz vrata i reaktivne su u obliku brojanice i grozda grupisane u jedan čvor, ks dobra, virusologija rađena na citomegalo, mononukleozu, barov, herpes i svi rezultati negativni, orl lečen protiv alergije ali ni to nije pomoglo da se smanje žleže, urađen uz jetre slezine, prepona i sve je odlično, doktori jednostavno kazu mora da prođe treba strpljenja, mada je meni to jako čudno jer dugo traje, i nikako da se smanje, da li imate predlog neki šta i kako, jer me najviše boli to što ne znam uzrok nastanka uvećanih žlezdi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2024. 00:35

Obzirom da je isključena virusna podloga i maligna bolest riječ je o normalnoj varijaciji. Limfni čvorovi ne nestaju, oni se povremeno povećaju u sklopu infekcije i po ozdravljenju smanje - no ostaju tu. Kod nekih osoba su nešto izraženiji (čini se kod djece svjetlije puti), oni su skloniji izraženijem povećanju krajnika.