Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


limfociti, Pneumo 23 ili Bronchovaxom?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

abmarija

19.10.2006. 18:45

Imam devojčicu od 22 meseca. U zadnjih 10 meseci je stalno na antibioticima. Desilo se da tokom jednog meseca popije čak 3 različita antibiotika. Uvek su u pitanju bakterije. Izvadili smo treći krajnik, stavili ventilacione cevčice u uši, ali ne vredi. I kad je najzdravija, limfociti su joj ispod donje granice referentnih vrednosti za decu. U najboljem slučaju su bili 0,47. Trenutno su 0,18 i u katastrofalnom je stanju (ukupni leukociti: 20.9 i ovog puta-upala uha) Naravno, ide u vrtić i puna je sekreta. Zbog nivoa limfocita pomisljam o najcrnjim stvarima (leukemija i slične grozote), pa bih molila da me malo utešite. Molila bih i za Vaše mišljenje o preparatu Bronchovaxom. Da li se može primiti vakcina Pneumo 23 nakon korišćenja ovog preparata (dete još nema 2 godine)? Kako se u ovaj gust raspored uklapa vakcina protiv gripa?
Molim Vaš odgovor kako ne bih pogrešila u izboru i kako bih ćerkici bar malo olakšala muke.
Unapred se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

19.10.2006. 22:30

Kao prvo, limfociti su joj najuredniji što mogu biti.
Kao drugo, dijete uvijek dobije neku bakteriju od nekoga. Dakle, ako hoćete njoj pomoći, a sebi malo zakomplicirati život, odmaknite je od sadašnjeg okruženja, koje je najvjerojatnije neka vrsta jaslica ili vrtića.
Kao treće, Pneumo 23 može imati izvjesni učinak, ali tek nakon dobi od 24 mj., i to pretežito u slučaju da dijete stvarno pati od pneumokoknih infekcija.
Kao četvrto, Bronchovaxom nema učinka niti prije niti nakon dobi od 24 mj.
Kao peto, što kaže ORL i koji su nalazi bakterija u brisevima nazofarinksa?
Kao šesto, kakvi su joj imunoglobulini u serumu?

abmarija

20.10.2006. 19:15

Izuzetno sam zahvalna na brzom odgovoru.

Rezultate brisa iz uha ću dobiti u ponedeljak, kao i rezultate testa "hlor u znoju" koji smo radili jutros, o čemu ću Vas sigurno obavestiti.
Što se tiče sredine u kojoj se nalazi sigurna sam da ima uticaja, bez obzira na to što se prvi put razbolela dok još nije krenula u jasle (upala pluća), ali dok se druga deca bore sa slinama, Ena obavezno dobija temperaturu. Što se tiče briseva prilikom infekcija, grlo je uvek bilo čisto, u nosu: Haemophylus spp, u očima: Staphylococcus aureus. Koliko sam informisana, ništa neobično, samo je broj problematičan. U većem broju slučajeva, brisevi nisu ni rađeni. Krvnu sliku sam uvek radila privatno, na svoju inicijativu, jer ne bih dozvolila da zbog virusa pije antibiotike.
Bojim se da joj nisam dala loše nasleđe jer imam astmu i alergijski rinitis.
ORL još ne kaže ništa jer smo operaciju imali 09. prošlog meseca. Po njemu, problem je bio u trećem krajniku, a za alergo-testove je još mala?
Kad je u pitanju Bronchovaxom, zvučalo je ohrabrujuće, ali... Da li postoji neki način kao bih je učinila otpornijom, jer je vrtić jedina moguća varijanta za čuvanje?

Puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

20.10.2006. 21:30

Kao što rekoh, možete joj, između svih tih krvnih slika, koje po meni najčešće nisu potrebne jer ne mogu, oosbito ne u početku infekcije, razlikovati viruse od bakterija, učiniti i imunoglobuline. Ako je IgG nizak, može dobivati supstitucije intravenskog imunoglobulina. I to bi bilo sve u ovom času.

abmarija

21.10.2006. 11:00

Najlepše hvala.

abmarija

24.10.2006. 15:45

Poštovai doktore,

Dobila sam sledeće rezultate:
Bris uha: haemophilus influenzae-mnoštvo-dobila adekvatnu terapiju.
Imunoglobulinski status (hlor u znoju) - 30 (zaboravila oznaku). Objašnjenje: nalaz uredan.
Možete li mi, molim Vas reći nešto o imunoglobulinskom testu, zašto se radi, koje su granične vrednosti i šta zapravo ovaj rezultat pokazuje?

Darko Richter, dr. med.

24.10.2006. 20:45

Kloridi u znoju od 30 mmol/L su normalni. To nema nikakve veze s imunoglobulinima. Imunoglobulini su protutijela, za obranu organizma od bakterija i virusa. Taj mi nalaz niste citirali.

abmarija

25.10.2006. 00:30

Malo sam i ja istraživala i u međuvremenu videla čemu služi test "hlor u znoju". Bolje što to ranije nisam znala. To je inače jedini test za koji sam dobila uput.
Recite mi, može li se IgG odrediti vađenjem krvi iz prsta, pošto bih ja to uradila u sopstvenoj režiji (bez uputa i sl.), pa bih zavisno od rezultata preduzimala naredne korake?

Naglašavam da sam jako zahvalna na Vašim savetima.

Darko Richter, dr. med.

25.10.2006. 09:30

Imunoglobulini se određuju iz seruma, a to znači da je potrebno izvaditi 3-4 ml venske krvi. Ne može iz kapilare.