Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Malapsorpcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zita

08.12.2011. 17:20

Poštovani!
Majka sam četrnaestomjesečnog dječaka s dijagnozom malapsorpcije te nam je zbog nalaza pozitivnog na masti i škrob u stolici te hipogamaglobulinemije preporučena bezglutenska dijeta. Kod gastroenterologa nas je pedijatrica poslala zbog uočenog slabijeg napredovanja na težini, odn. pothranjenosti na redovnom pregledu s godinu dana.
Inače je dijete oduvijek sitnije, vjerojatno i zbog genetike, ali je i rođen ranije, u 35. tjednu, RM 2000 g, RD 43 cm. Na posljednjem pregledu kod gastroenterologinje: TT 9250 g, TD 75cm. Još je uvijek na prsima, u jelu je prilično izbirljiv i jede manje od svojih vršnjaka. Stolica mu je promjenjiva, od tvrđe do mekše, 1 - 2 puta dnevno, s povremeno vidljivim neprobavljenim dijelovima. Do sada nije teže bolovao, nije bio anemičan, odn. željezo je pio samo kao profilaksu, a na kontroli krvne slike za željezo s 10 mj. nalaz je bio uredan. Inače je vrlo veselo i živahno dijete i nismo primijetili simptome koji bi upućivali na celijakiju (ne povraća, stomačić mu nije napiren, nije bezvoljan niti neobično umoran). Nalazi su mu bili sljedeći: IgE 4 IU/ml, IgA < 0.059 g/l snižen,
Endomizijska antitijela klase IgG 3 U/ml,
Endomizijska antitijela klase IgA 1 U/ml,
Glijadinska antitijela klase IgG 169 H U/ml,
Glijadinska antitijela klase IgA 8 U/ml,
skrining na nutritivne alergene negativan.
S ovakvim je nalazima upućen na HLA tipizaciju što još nismo obavili niti smo započeli s bezglutenskom dijetom. Zanima me Vaše mišljenje o tome kolika je vjerojatnost da je riječ o celijakiji jer se bojim da će uz tu dijetu jesti još manje i postoji li osim biopsije mogućnost da se ona s većom sigurnošću utvrdi jer ne želim da mu se olako dijagnosticira takva doživotna bolest. Također mi nije objašnjeno ni što je hipogamaglobulinemija. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2011. 14:35

Nalazi ne isključuju postojanje glutenske enteropatije i upravo zbog činjenice da nije dobro olako postaviti dijagnozu treba obaviti dijagnostiku prema protokolu koji uključuje biopsiju sluznice. Dakle prepustite se savjetima gastroenterologa koji će procijeniti da li postoji potreba za navedenim postupcima. Iz nalaza se vidi da su snižene vrijednosti IgA što ne treba značiti nešto posebno, no svakako treba kontrolirati kako bi vidjeli da li je to stalno prisutno. Većina djece nema nekih smetnji no u slučaju potrebe davanja krvnih preparata (krv, plazma ili slično) treba upozoriti liječnika koji to planira davati. Nema podataka o IgG što bi bilo važno znati obzirom da je ova klasa imunoglobulina zadužena za otpornost prema bakterijama. Prema nalazima isključena je sa dosta velikom sigurnošću alergijska podloga slabijeg napredovanja.