Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motorika bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mely123

12.07.2020. 23:20

Poštovanje,
mama sam bebe stare 1 mj i tjedan dana.Koja dobro napreduje!
Inače beba u bolnici pregledana od strane pedijatra,bilo je sve ok,apgar izvrstan.
Na pregledima kod našeg pedijatra prošli tjedan(prvi rutinski pregled nakon izlaska iz bolnice) sve je bilo uredno!
Ali ja sam unazad dva tjedna otprilike primjetila sljedeće-
beba ponekad kad se budi,tijekom razbuđivanja i kada plače,odnosno kada je jako nervozna zabacuje glavu u nazad,te pravi onaj luk prema iza.
Često kad je stavimo leći,okreće glavu na lijevo i tako spava,mi joj pokušavamo to korigirati i okrenemo joj glavu na suprotnu stranu..To se tako održi,ali ne dugo,jer se opet okrene na lijevo..Mada ona i sama zna okretat glavu,lijevo -desno,ali jako često bude na lijevo okrenuta.
Kad je držimo u naručju ona odigne glavu od naših prsa i sama ju lagano već pridžava.
Pri presvlačenju osjetim da kada je nervozna i plače je lagano u grču,te nekad ukruti rukicu ili nogicu pa moram malo pričekat da je mogu obući!
Te sam primjetila da često plazi jezik prema van,ne samo nakon obroka,nego i inače ovako tijekom dana,tijekom spavanja nisam primjetila da to radi.
Pošto sam majka prvi put i neiskusna u tome svemu,čitala sam o tome na internetu i pronašla da postoji mogućnost da beba ima neurološki poremećaj ili poremećaj mišićnog tonusa...Neznam dali bi ipak na ovo sve trebali reagirati ili je to normalan proces razvoja???

Unaprijed hvala na odgovoru..
Lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.07.2020. 21:50

Sve što opisujete je normalna pojava i ne trebate se brinuti i nemojte lutati po internetu jer ćete se izgubiti u moru kojekakvih informacija. Izvijanje unatrag u toj dobi je varijacija normale, neročito ako dijete ima kolike (a sada je vrijeme kad bi mogle postati izraženije). Plaženje jezika povremeno - nebitno, ništa ne treba raditi. Preferiranje jedne strane što se tiče glave: obzirom da može slobodno okretati glavu na obje strane i obzirom da pedijatara nije zapazio oštećenje vratnog mišića (katkad se on ošteti prilikom porođaja) - riječ je nedužnoj pojavi. Možete učiniti 3 stvari: 1. dijete postavite u krevetiću tako da ako okrene glavu na stranu koju preferira gleda u zid, ako okrene glavicu na drugu stranu vidjet će Vas i sve što bi je moglo zanimati. 2. Možete vježbati, ima više vježbica no jedna od njih je posebno učinkovita i izaziva najmanje negodovanja: okrenite dijete na bok, na onu stranu na koju najčešće okreće glavicu - možete je dovesti skoro u potrbušni položaj pri čemu "gornju" nogu možete dovesti na stranu skroz do podloge. Dlanom druge ruke poduhvatite glavicu i odignite je od podloge i rotirajte glavicu na stranu - kao da hoće pogledati unatrag preko svog ramena. Time se istežu mišići vrata - prednje i bočne strane, zadržite dijete u tom položaju neko vrijeme (dok se ne počne buniti) - ponavljajte par puta na dan. 3. Kada nosite dijete u naručju pogledajte na koju stranu okreće glavicu - najčešće treba promijeniti ruku na kojoj ga nosite. Općenito kada pristupate djetetu to treba činiti sprijeda - ne odostraga - smanjit će se učestalost izvijanja unatrag. Daljnje praćenje od strane pedijatra će dati dodatnu sigurnost da nema znakova bolesti.

Mely123

16.07.2020. 18:40

Poštovani doktore,
hvala Vam puno na detaljnom odgovoru

Lijep pozdrav