Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


NEMIRNO SPAVANJE BEBE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KoPitaNeSkita

26.07.2021. 08:55

Postovani,

imam bebu od 5 mj. Do nazad mjesec dana beba je mirno spavala. No, u zadnje vrijeme zaspi oko 8 navecer i mirno spava do jedno ponoca, iza ponoca ide neumorno bacanje i okretanje po krevetu. Sve to radi u snu. Znaci dize nogice u zrak, mlati rukama, okrece glavu, itd. Ako ju pustim da to radi, onda se razbudi, ako je malo ljljuskam umiri se. Ali problem je sto je to doslovno svako 10-15minuta. Pokusala sam ju stavljat kasnije na spavanje, skratiti dnevna spavanja, nudim joj dojenje ali vidim da nije gladna, mislila sam da je probava medjutim pokaka se tek kasno popodne. Evo ne znam. Vise nemam metoda. S cime bi to moglo biti povezano? Takodjer, vrijeme pred spavanje izbjegavamo bilo kakve stimulacije, igre i sl.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.07.2021. 20:15

Vjerujem da nije u pitanju bolest nego varijacija normalnog razvoja i procesa koji se događaju u mozgu tijekom spavanja. Pokušajte još malo smanjiti dinamiku događanja u kući od npr. 17 sati do spavanja i činite ono što Vam se čini učinkovitim. Ako je moguće izbjegavajte prekomjerno utopljavanje noću (odjevanje, malo rashladite prostor).. Lp

27.05.2023. 10:20

Poštovani,

Nadovezati cu se na ovaj post jer imam jako slicnu situaciju. Beba od 3ipo mjeseca zadnjih tjedan dana jako nemirno spava ali samo navecer. Prije nego ce se razbuditi se jako vrti po krevetu, dize noge i lupa rukama.
Jednu vecer je imao temperaturu koja nije presla 38 i ujutro je bio kao novi, dvije noci nakon toga je krenuo nemirni san i cesce budenje po noci.
Po danu je beba jako raspolozena i ne pokazuje nikakve znakove bolesti, međutim ima malo cescu i smrdljiviju stolicu. Beba je iskljucivo dojena. Ne znam postoji li razlog za brigu ili je faza razvoja.

Hvala i lp.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.06.2023. 23:15

Nista ne ukazuje na ozbiljniji problem. Opisano moze biti normalno a moze biti uzrokovano i blazom virusnom crijevnom infekcijom. Ne treba sada nista raditi osim pratiti stanje djeteta.

Anamor5

05.06.2023. 20:25

Postovanje! Nije bas bas pitanje na ovu temu, ali nova sam pa se jos uvijek lose snalazim po forumu i odlucih ovdje postaviti pitanje...Nadam se da je to ok. Dakle beba mi ima 12 tjedana, rodena je s punih 36 tjedana. Prvi put sam jutor kad sam je hranila primjetila da joj prednja fontanela pulsira. Nakon hranjenja se normalizirala. Kod ponovnog hranjenja za 4 sata opet je pulsirala no puno blaze. Beba ima mokre pelene dakle piški. Jedino primjecujem da je nekako uspavana i ljena zadnjih par dana (nece bas vjezbati). Osim dohrane i nesto sitno dojenja dodatnu tekucinu joj ne dajem. Brine me to sto js uspavana i sto eto prvi put vidim da fontanela pulsira i bila je pri tome blago utisnuta. Kada se roditelj treba zabrinuti glede toga spava li beba previse (opaska:kod hranjenja je takoder bila uspavana, nije otvarala oci no pojela je sve iz bocice)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.06.2023. 19:50

Nazalost puno je strahova zbog informacije da uvučena fontanela znači dehidraciju. Naime normalno je da je ona u uspravnom položaju blago uvučena, da pulsira prigodom dojenja. Teška dehidracija u kojoj bi fontanela bila konstantno uvučena je popraćena lošim općim stanjem djeteta, suhoćom usta upalim očima i sl. U ovoj dobi djeca mogu spavati i po 18 sati tijekom dana, tako da sve što navodite ne ukazuje na problem.

djevojka27

02.09.2023. 10:20

Imam bebu koja ce za koji dan napuniti 4 mjeseca, do prije tjedan dana imao je jako lijepo uredjeno spavanje preko noci. Kupanje u 21 h i zaspao bi do 21.30. Prvo budjenje bilo bi izmedju 00:30 i 1:00. Jeo bi 120 ml i budio se svaka 4 sata a tako i preko dana je trazio jesti svaka 4 sata i pojeo bi cijelu bocicu. Od prije tjedan dana nakon prvog sna poceo se buditi skoro svaka 2-3 sata odnosno poceo se toliko meskoljiti da ga ja podignem i dam jesti (adaptirano mlijeko) naravno tad ne pojede cijelu bocicu od 120 ml jer ne prodje dovoljno dug period izmedju hranjenja i nakon toga opet spava 2-3 sata i opet krece meskoljenje na sto ja opet napravim isto. Pokusavala sam dati i dudu da ga umirim ali ne vrijedi toliko se meskolji da ju izbaci, cak sam umjesto hrane pokusala dati i caj od komoraca ali bezuspjesno. Mozete li mi pomoci oko nevedenog odnosno sto bi mogao biti uzrok nemirnom snu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2023. 11:55

Najvjerojatnije je uzrok ubrzani rad crijeva noću (normalna pojava). Pazite da nije pretoplo odjevena/pokrivena. Pokušajte smanjiti intenzitet igre u večernjim satima jer to može uzrokovati i burnije snove.

Jovi98

08.03.2024. 10:35

Dobar dan. Beba mi ima nepuna 3 meseca, u fazi smo skidanja viskog povoja, e sad kada spava cesto se vrti tj. skuplja nogice i zabacuje glavicu unazad i samim tim se okrene cak na suprotnu stranu krevetca. Inace ima jaci zadnji vratni misic i od samog rodjenja zabacuje glavu unazad. Koji razlog moze biti tom okretanju i nemirnim snu? Pozz

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.03.2024. 11:55

Prema svemu je riječ o normalnoj varijaciji motoričkog razvoja - sve je povezano sa razvojem/sazrijevanjem mozga. Tu su razlike (varijacije) normale velike, no prema opisu ne treba brinuti. Posavjetujte se s primarnim pedijatrom koji prati dijete.