Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6227 | Broj poruka: 24956

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


niski neutrofilni granulociti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MaliFilip2013

11.04.2014. 18:10

Poštovani,

Mali ima 8 mj. te je radjena krvna slika i urinokultura prije cijepljenja. Na prvoj krvnoj slici je bio nizak hemoglobin te je doktorica preporučila željezo, urinokultura sterilna. Nakon 3-tjedne terapije željezom otisli smo na pregled na kojem je ustanovljeno da gubi na težini (prema principu vaganja sa pelenom te oduzimanje 800 gr od ukupne težine). Napravili smo novu krvnu sliku:
Leukociti 6,23x109/L
Eritrociti 4,13x1012/L
Hemoglobin 106 Lg/L
Hematokrit 0,336 L/L
MCV 81.3 fL
MCH 25,7 pg
MCHC 316 g/L
RDW-KV 13,8%
Trombociti 359 x109/L
MPV 7,9 fL

Neutrofilni granulociti 0,42 Lx109/L
Limfociti 4,85 x109/L
Monociti 0,6 x109/L
Eozinofilni granulociti 0,32 x109/L
Bazofilni granulociti 0,04 x109/L
Neutrofilni granulociti 6,8 Lrel %
Limfociti 77,7 Hrel %
Monociti 9,6 rel %
Eozinofilni granulociti 5,2 rel %
Bazofilni granulociti 0,7 rel %

Glukoza 5,1 mmol/L
Urea 2.0 mmol/L
Kreatinin 19 umol/L
Aspartat-aminotransferaza 44 U/L
Alanin- aminotransferaza 17 U/L
Gama-glutamiltrasferaza 6 U/L
Bilirubin 4,1 umol/L
Željezo 14,2 umol/L
Nez.kap.vez.željeza 43,5 umol/L
Uk. kap vez. željeza 57,7 umol/L
Natrij 141 mmol/L
Kalij 4,48 mmol/L
C-reaktivni protein 0,2 mg/L

Prema referentnom intervalu hemoglobin mu je malo snizen 106 (109-138),neutrofilni granulociti su vrlo snizeni te limfociti poviseni. Dijete uredno spava, jede i aktivan je.

Molim Vašu dijagnozu te ostajem na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.04.2014. 20:45

Svakako se treba javiti hematologu ili imunologu - radi se o neutropeniji i treba istražiti čime je uzrokovana. Postoji potencijalna opasnost od jakih bakterijskih infekcija stoga se javite bez odlaganja.

luve13

03.12.2018. 22:15

Postovanje...
Dijete mi ima 2 godine i 9 mjeseci...sa 1 i 10 mjeseci je izvaden treci krajnik zbog cestih upala usiju...od tada upalu usiju nije imala ali svaka prehlada u principu ode” dole” dakle kasalj,inhalacije,ponekad cak uspijemo i bez ventolina i pulmicorta....ide u jaslice...e sad,prije 10-ak dana je dobila visoku fibru,vrtila se oko 39.2,3,4,da bi drugi dan pala i dobila je osip koji je dijagnosticiran kao bolest saka,stopala i usta...to se pocelo povlacit i susit nakon 3,4 dana...da bi opet dobila fibru(5 dan od prve fibre) sa proljevom...sutra fibra pada,a ja nakon jos jednog dana joj vadim krv i sad bi vas molila da joj ocitate te nalaze....inace je uredno cijepljena,plus obe doze prevenara i rote...

Leukociti 5,9 (6-16)
Neut.granulociti 1.1(2-7.5)
Limfociti 3.9(1.4-5)
Monociti 0,7(0,22-1,51)
Eozin.granulociti 0,1(0-0,70)
Bazof.granulociti 0,01(0-0,2)
Neut.granulociti % 19(50-75)
Limfociti % 67(15-55)
Monociti% 12(5-13)
Eozin.granulociti%2(0-6)
Bazof.granulociti %0(0-2)
Eritrociti 4.89(4-5)
Hemoglobin 122(109-138)
Hematokrit 0.35(0.320-0.404)
Prosjecni volumen eritrocita 72.4(73.8-89.4)
Mch 24.9(24.3-29.2)
Mchc 345(300-350)
Rdw-cv 14.6
Trombociti 302(150-450)
Trombokrit 0.3(0.15-0.32)
Cro <2( <5)

Hvala puno,
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:20

Nalazi odgovaraju virusnom infektu. Sada kada je dijete zdravo ponovite krvnu sliku zbog nešto nižih vrijednosti neutrofilnih leukocita (to je uobičajeno u virozama).