Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odbijanje hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama ana

10.04.2005. 23:05

Imamo dijete od 8 mjeseci i velike probleme s hranjenjem. Porođajna težina bila je 3550, sada ima 7600, a u zadnja dva mjeseca ukupno je dobio 300 gr. Od početka na adaptiranom, jeo je male količine po obroku, sa 3 mjeseca po 100ml, sa 4 mjeseca 120ml do maksimalnih 165ml s 5 mjeseci. U prva tri mjeseca vrlo često je jako plakao neposredno nakon obroka.Nakon 4 mjeseca počinje s odbijanjem mlijeka koje postaje sve izrazitije, tako da postepeno uvodimo mliječne kašice a zatim ostalo.
Sada smo samo na jednoj bočici mlijeka prije spavanja koju rijetko kada popije, vrišti, okreće glavu, odbija isto mlijeko na žličicu. Ako ga uspije popiti često i povrati. Često navečer uopće ne jede i zatim cvili noću i tada u polusnu uspije popiti mlijeko na bočicu, ali ako mu mi dajemo u snu (dok mirno spava) tada odbija.
Ostali obroci (4) su isključivo na žličicu, jedan povrće-meso, jedan voće-žitarice-mlijeko, dva žitarice-mlijeko. Svaki od tih obroka odbija, eventualno samostalno otvara usta za prvih nekoliko žličica zatim odbija uz plač. Uz našu i njegovu tešku muku uspijeva pojesti 2/3 staklenke od 190 grama. U svaku kašicu osim mesne stavljamo mlijeko kako bi došli dnevno barem do 500ml mlijeka ali to ne uspijevamo jer on pojede u jednoj kašici maksimalno 100ml mlijeka, veći obrok ne može pojesti.
Ako navečer oko 21 sat popije 120ml mlijeka, spava ujutro do 7 sati bez buđenja što nam se čini mala količina za 8 mjesečno dijete.
Tekućine popije najviše 100ml čaja. Sokove odbija.
Mokrih pelena prosječno 3.
Naš pedijatar nas odbija poslati gastroenterologu i tvrdi da je jedini mogući uzrok anemija (Hb 105) za što dobiva željezo mjesec dana bez pomaka u krvnoj slici te da mu mi moramo dati barem 500 ml mlijeka dnevno i nastaviti s kontrolom težine, te eventualno otići kod hematologa zbog iste razine hemoglobina. Ovakvo nehranjenje nam postaje sve veći problem, drugo nam je dijete i hranimo ga kao i prvo s kojim nije bilo problema. Jednako reagira kad ga hranimo suprug, baka ili ja. Jednako odbija hranu koju ja kuham kao i kupovne kašice.
Nekoliko puta smo pokušali nakon odbijanja kašice pustiti ga i čekati da sam zatraži sljedeći obrok, ali on bi zaspao i ne bi pokazivao glad i tražio obrok ranije.
Ovi problemi traju već puna tri mjeseca, tako da smo iscrpili mogućnosti da je to prolazna faza, da to rastu zubići, da je to zato što dijete nije na zraku.
Da li je moguće pronaći uzrok ovakvom odbijanju hrane, gdje se i kome obratiti?

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

15.04.2005. 06:29

Cijenjena gospođo, razumijem Vaše nezadovoljstvo, ali pokušajmo Vaš problem sagledati s druge (moje)strane. U dobi od oko godinu dana Vaše bi dijete prema tablicama trebalo imati oko 10 kg, a do te dobi nedostaje mu još 4 mj. Osim toga, s 8 mjeseci dijete dobiva i "svoju volju" za jelom, a i primjećuje da "svi skaču" oko njegovih obroka, što mu se može dopadati, pa potreba za ritualima postaje sve veća. Nisam točno razabrala kakvo je raspoloženje djeteta, jer dobro opće stanje, kontakt s okolinom, igra...također govore za sebe. Sve je to važno u procjeni koliko dijete zaista pojede; vjerujte, i apetit je promjenljiv, a većina djece pojedu onoliko koliko im treba. Nalazi Hb nisu u posebno niskim vrijednostima, osobito za dojenče od 8 mj. Međutim, ipak mislim da bi dijete trebalo vidjeti, već i stoga što je nužno, ako je dijete uistinu zdravo, nešto učiniti i za Vas i Vašu zabrinutost. Ako ste u blizini, možete se javiti na Kliniku za pedijatriju na Šalati, u Zagrebu (01 4552 333; 325 ili 373). Srdačno Vas pozdravljam.

mamaana

17.04.2005. 00:09

Hvala Vam na odgovoru i nadam se da ste u pravu Vi a ne mi. Istina je da je najteže mijenjati samoga sebe, ali probat ćemo mijenjati naš stav i ponašanje pa vidjeti kroz koji mjesec hoće li to imati rezultata-makar da se mi malo opustimo.
Lijepi pozdrav

Irenap

26.07.2014. 21:50

Postovanje,
Moj djecak u dobi od 9 mjececi ne moze gutati hranu koja mu se daje putem zlicice ili u ruku, svaki put kada treba progutati u njega izaziva povracanje. Zeljan je uzeti hranu kada se jede ali kroz grlo ne ide, zacrveni se , pa gusenje pa povracanje. Jede iz bocice sve izmiksano, bez teksture. Cak ga mrvice griza iritiraju. Inace jede odredjenu vrstu namirnica i hrana mora biti uvijek s mlijekom njegovim pomijesana da bi on jeo. Opce stanje dobro, lijepo napreduje. 9 mjeseci 9 kg.
Pitanje je da li moram nesto poduzeti ili ce sve doci vremenom na svoje. Zahvaljujem, Irena.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.07.2014. 09:55

Akt gutanja je vrlo složena radnja u kojoj sudjeluje puno mišića a sve se mora odvijati koordinirano. Nekoj djeci treba više vremena da počnu bez poteškoća jesti hranu grublje teksture (krupnije komadiće hrane). Poneki puta treba čekati i do konca 2. godine. Samo strpljivo, dajte onu finoću hrane koja "prolazi" bez poteškoća.

masamarija

04.08.2014. 01:00

Postovani,imam bebu staru 3.5mj.unazad mjesec i pola dana imam problema s hranenjem,do 2 mj.starosti je dojena uz 1 obrok formule dnevno,zatim je prvo pocela odbijati jednu dojku,a zatim i drugu t isto tako i bocicu,uz velike vriskove pojela bi izmedu 20 i 40,hranili smo je u snu i to na prsima.Sad kroz dan jede formulu izmedu 50-90 ml uz odbijanja obroka i plac,recimo pojede 60 ml i nakon tri sata ponudimo ponovno bocicu uz plac i guranje flasice van preskoci obrok,tokom noci u snu je na prsima ima tri hranjenja tokom noci.Teska je 5.5kg,unazad tri tjedna se vrti oko te kilaze,izgubila je nekih 100 gr,al se ponovno vratila na 5.5kg. Prva tri mj.je imala uzasne kolike koje su trajale 2 do 3 sata,i dalje ima kolike koje traju do 45 min.U dobi od 7 tj.je imala bronhiolitis,RSV pozitivan.te je lijecena u bolnici.Bili smo kod gastroent.te ucinjeni lab.nalazi su uredni osim sto joj je dijagnosticirana srednje teska neutropenija.Alergiju na mlijeko nema. Inace je vesela beba, osim kad treba jesti. Molim Vas za savjet jer vise ne znam kako nahraniti svoje dijete.Isto se desava kad ju hrani tata ili bilo tko drugi.Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.08.2014. 22:20

U opisanoj situaciji bih, bez dodatnih alergoloških pretraga, uveo adaptirano mlijeko koje se daje kod alergije na kravlje mlijeko (Allernova, Pregomin ili Alfare). Vi bi trebali također ići na dijetu bez bjelančevina kravljeg mlijeka (mlijeko, mliječni proizvodi, masa drugih prehrambenih proizvoda koja u sebi imaju dodano mlijeko u prahu kao što su paštete, kobasice i sl.). Prekontrolirao bih urin, kompletnu krvnu sliku i pogledao da li ima tragova krvi u stolici (stolicu na okultno krvarenje).

Anica1951

22.02.2019. 15:10

Poštovani,
lijepo Vas molim za savjet, što i kako dalje. Djevojčica od skoro 14 mjeseci ima probleme s hranjenjem od svog prvog mjeseca života, tj. odbija bilo kakvu hranu i tekućinu (jako malo mokrih i pokakanih pelena od tada pa sve do danas). Rođena sa 3440 trenutno ima 9700. Prošli smo široku gastroenterološku obradu i obradu tima za poremećaje hranjenja i zaključak je da iz anorganski razloga odbija hranu, redovito se pratimo kod njih od njenog 6 mjeseca života, ali nažalost promjena nema. Uvidom u nalaze primjećujem da je u stolici prisutno okultno krvarenje, koji bi mogli biti uzroci toga? Krvna slika joj je uredna, hemoglobin 114. Urin koncentriran uz prisustvo ketona 4+, ostali parametri urina uredni. Jede 3 puta dnevno kašastu hranu, sveukupna količina hrane koju pojede kroz dan cca 300 grama, nudim joj dva puta i samo mlijeko ali to niti ne pogleda. Naše hranjenje izgleda tako da ona sjedi u hranilici snuždena i izgubljenog pogleda, a ja joj guram hranu u usta, i hrana joj curi niz usta i ja joj uporno vraćam i tako u nedogled. Inače probali smo da se sama hrani komadićima i kašicama, da je drugi ukućani hrane, da jede hranu s nama za stolom, raznorazne vrste hrane zdrave i nezdrave, da je hranimo u parku, na plaži; ali nažalost ništa od toga nije uspjelo. Kad nije blizu hrane je drugo dijete, smije se, puže, hoda uz namještaj, igra se i komunicira s okolinom. Postoje li dodaci prehrani za otvaranje apetita? Ona koristi d vitamin, multivitamine infant care i ulje jetre bakalara. Kalorijske napitke ne prihvaća.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2019. 11:10

Prema opisu temeljni problem je u emocionalnom pristupu jedenju i hranjenju, to se nažalost ovim putem ne može rješavati. Okultno krvarenje u stolici može biti uzrokovano alergijom na neku od namirnica, no pretportsvljam da je gastroenterološka obrada to isključila. AKo su stolice tvrde i to može biti uzrokom malih krvarenja sluznice izlaznog dijela debelog crijeva. Pokušajte uvesti kolostrum s probioticima Child life.

Charlie15

11.03.2019. 10:10


Poštovani doktore,
ukratko ću vam predočiti naš problem. Naš sinčić od 2g. već 4dan odbija jesti. Prošli tjedan je preležao gripu i sada je veseo, pričljiv i onakav kakav treba jedan dvogodišnjak biti osim kada je u pitanju hranjenje. On inače ne jede sam nego ga mi hranimo a donedavno sam mu hranu miksala da bi pojeo - voće pogotovo neće jesi komadiće recimo banane, jabuke itd. Osim toga u zadnje vrijeme jede uz crtić na tabletu...pokušavamo navečer (jer nam je to jedini obrok svih skupa za stolom) jesti svi skupa ali ni to nema nekog učinka. Ono što pojede skoro uvijek i sam sa žlicom je palenta sa sirom i jogurtom i griz. Nismo još išli doktoru jer nekako svi govore faza je i proći će a nama nije svejedno. Čitam Jespera Julla i uvidjela sam neke pogreške koje sam radila - npr da nisam bila ustrajnija da jede sam, nego sam išla za krilaticom - izbirljiv je neka pojede bilo kako nego nikako.
ako ikako možete pomoći hvala,

Charlie15

11.03.2019. 10:45

samo da se nadovežem jer vidim da sam krivo napisala - to traje sada već 8dan....

Alen17

15.03.2019. 21:45

Postovanje,
Beba 4 mj, prije 20tak dana pocela da smanjuje obroke, vec nekoliko dana nista ne jede budna, jedino ako je u cvrstom snu nesto pojede, a i to sve manje...
Inace se hrani iskljucivo izdojenim mlijekom.
Dok se bocica priblizi, pocne plakati i odgurivati bocicu, mlijeko nece ni da proguta, samo ga ispljune.
Probali smo Novalac, ista stvar.
Obisli smo vise pedijatara, svi kazu, faza, projest ce se, a to traje vec preko 20 dana.
Radili smo dosta nalaza, krv malo slabija, ima problema malo s nosicem, nema sekreta nego malo hropti, al i kad normalno dise ista stvar. Radili smo i stolicu, urin, bris usta i nosa, sve ok osim u nosu nadjen Streptococcus Aureus, zbog toga je koristio Esbesul, mada nam je kasnije druga pedijatrica rekla da je to bila greska davati za to Esbesul. Ta prva pedijatrica je mislila da je to povezano s slabijim apetitom, medjutim nije...
Molim za pomoc i savjet sta da radimo...

snezanaturda

25.03.2019. 22:55

Postovani, imamo problema s uvodjenjem kasica. Beba ima 8 i pol mjeseci i ne zeli jesti nista osim mlijeka (ad). S uvodjenjem kasica smo poceli sa 5 mjeseci, ali nikako ne prihvaca nista na zlicu. Pocinjali smo na nacin da mu pokusam dati nesto na zlicu, a zatim nadopuniti bocom mlijeka. Dijete jede svaka 4 sata i dalje mu pokusavam nuditi, ali i dalje bezuspjesno, cak i gore nego na pocetku jer sada stisne usta i ne dopusta niti da mu se primaknem zlicom, okrece glavu i place.
Pokusala sam i tako da ga prevarim pa mu primaknem bocu, a dam mu zlicu u usta, ali pljune, pokusala sam mu dati u ruku voce ili povrce ali ne zeli primiti u ruku nista sto je hrana. Pokusali smo da jede s nama, sam, zabavljati ga igrackama, crticima... Nista ne pomaze. Cak sam pokusala dati mu smiksano sve u boci pa je i tako odbijao, a ako mu ne bih dala nista drugo nego to bio je u stanju radije biti gladan i ne jesti nista i do 10 sati. Dijete normalno napreduje, vadili smo krv i krvna slika i urin su odlicni. Iscrpili smo sve nacine kako mu bilo sto dati u usta, ali jede samo mlijeko ili ako mu u mlijeko umijesam grizolino, rizolino i sl.
Pedijatar mi je rekao da ga moram natjerati jesti jer sada vec treba imati tri cvrsta obroka, a dijete ne zeli niti jednu zlicu. Ne vidim rjesenje pa Vas molim za savjet.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 21:15

U sva tri prethodna upita ne nalazim elemenata za organsku bolest djeteta. Riječ je o izbirljivosti u prehrani i narušenom emocionalnom odnosu kada je riječ o prehrani - što su veća nastojanja da dijete pojede ono što mi mislimo da bi trebalo, u količini koju mi mislimo da bi trebalo i kada mi mislimo da bi trebalo javlja se prisila na jedenje. Ne ona fizička, nego emocionalna. Preporuča se ponuditi djetetu ono što smatrate da bi trebalo pojesti, ako odbije do narednog obroka ne davati ništa što sadrži kalorije. Jedenje treba organizirati u društvu s drugim ukućanima. Izbjegavati hranjenje u trku, uz tablet ili u snu - tu se zavaravaju obrane djeteta i to ima kratkotrajni učinak. U pravilu ova djeca dobro napreduju no većini njih nedostaje nešto od mikronutrijenata (vitamina, minerala) pa se preeporuča uvesti neki od multivitaminskih preparata. Ima izvještaja da povoljni utjecaj ima kolostrum s probioticima (ne smije se davati ako postoji alergija na kravlje mlijeko).