Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


otitis media


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vedran1

08.01.2008. 13:45

Dječak je star 2,6 godina. Zadnje dvije godine učestalo ima dijagnozu otitis media ac supp bill.Od veljače 2006 konstantno je bolestan ( upala srednjeg uha i laringitis)bez pauza .U kolovozu prošle godine napravljena mu je adenoidektomija, a zatim u studenom učinjena je obostrano i antromastoidektomija, zatim je je potvrđen GERB na Kantridi , te je uzimao Zantak . Učinjena mu je 6 puta paracinteza .Ustanovljeno je također da je alergičan na mljeko pa uzimamo sojino i progomin. U travnju ove godine bila je readenoidektomija.Prije mjesec dana počeo je piti Augmentin (četri bočice). Svaki put kad se razboli liječenje mu traje po mjesec dana .Inače ima cijevčice , ali uho mu konstantno curi. Doktor na ORLu nam je preporučio pneumo7. Koja je razlika između pneumo7 i prevenara? dali je naše dijete previše staro za cijepljenje sa prevenarom (obzirom da se preporuča cijepljenje u dobi do godinu dana)? Dali ga je bolje cijepiti prevenarom ili pneumo 23? Na koji ga način cijepiti i gdije kupiti cijepivo? Živimo u Puli .Dali se cijepivo nalazi u slobodnoj prodaji u Italiji? Konstantno mu curi iz nosa zeleni sekret i ima bakterije neizmjenično Haemophilus influenzae ilii Streptococcus pneumoniae , ponekad u uhu , oku i nosu istovremeno. Dali nam preporučujete cijepljenje , obzirom da su ga doktori okarakterizirali kao rizično dijete koje bi trebalo cijepiti, a cijepiva nema...

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 14:15

Nisam čuo za pneumo 7, osim ako netko pod time ne misli na Prevenar. Ali, s obzirom da dijete ima 2 g. 6 mj., indicirano je dati Pneumo 23. Njega ima u apotekama, registriran je u Hrvatskoj (kao, uostalom, odnedavno i sam Prevenar). Svakako bi billo dobro vidjeti obriske nazofarinksa bakteriološki, učiniti krvnu sliku i imunogllbuline, no, ponavljam, ne treba čekati s Pneumo 23.

vedran1

08.01.2008. 15:55

Sada ste me stvarno zbunili... Jer po preporuci imunologa preporučeno mu je dati pneumo 7 ( odnosno prevenar) Sama njegova pedijatrica je u dogovoru sa jednom lječnicom iz Zagreba dogovorila da bi se prvo dao prevenar a za 2 mjeseca bi išla revakcinacija sa pneumo 23. Dali je to u redu ? ( napomena: kod njega su učestale samo upale uha i NIŠTA DRUGO / osim blagog laringitisa ponekad- kojeg liječimo Claritinom).
Kako kupiti cijepivo u Hrvatskoj kad su mi danas u ljekarni potvrdili da je to nemoguće? Da ga nema !
Dali se mogu obratiti nekoj određenoj dobavljaču?

Darko Richter, dr. med.

08.01.2008. 18:50

U dobi od 2 g 6 mj. daje se Pneumo 23. Cjepivo je odavno registrirano kod nas, i, u slučaju vašeg djeteta, ide na privatni recept kojeg ispisuje vaš liječnik. Košta oko 80-100 kn. Neke skupine ga dobivaju besplatno, on nije u njima.
Prevenar se također može dati i sada, tj. u dobo od 2-5 godina, pa poslije osvježiti s Pneumo23. I to je u redu, djelovanje cjepiva protiv onih sojeva sadržanih u Prrevenaru (7 za razliku od 23 u Pneumo23) bit će nešto brže i temeljitije po ovoj shemi, ali ne i z aostatak od 16 sojeva iz Pneuma23. Prevenar ovdje zastupa PharmaSwiss d.o.o. Zagreb. Uredno je registriran u Hrvatskoj, košta oko 400-450 kn. Ne bi bilo loše učiniti onu osnovnu imunološku obradu koju sam vam spomenuo.