Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ponavljajuci mastitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tamara

16.07.2002. 17:26

Odmah nakon poroda sam dobila mastitis. Temparatura 40.Uzimala sam antibiotike(vrsta pencilina).Nakon prestanka uzimanja ljekova stanje se opet pogorsalo.Ljekari su mi propisali antibiotik sireg spektra(cephalosporin). Malo je lakse ali jos dok pijem antibiotike nevidim veliki napredak(samo nemam temperaturu.).Prsa su mi i dalje crvena ,mljeko je jako gusto .Radi bola na bradavicama pumpam dojke.Napominjem da odmah nakon pumpanja u sterilnu bocicu mljeko postane kao velika gruda.Muckanjem to se razbije. S vremena na vrijeme stavim bebu na dojku, ali su bolovi nesnosljivi i stvari se nova ranica ( iako nedrzim predugo bebu na dojci i zauzmem propisan polozaj). Moja pitanja su :
--Zasto se ovi mastitisi ponavljaju ?
--Dali da nastavim sa pumpom ili da trpim bolove i djete stavljam na grudi?
--Kako da smanjim kolicinu mljeka?(Pice sam svela na minimum).
(pumpam svaka 2 sata-beba je velika (34dana-skoro 6 kg).Beba jede svaka 4 sata. Molim vas pomozite mi.Skoro da nemam vise snage.Uz srdacan pozdrav unaprijed zahvalna.

prof dr sc Ana Votava-Raić

17.07.2002. 21:36

Štovana gospođo Tamara, mastitis je ozbiljna dijagnoza. Prema vašem opisu moglo bi se raditi i o gnojnoj upali koja ne reagira odgovarajuće na ordinirane antibiotike. Ako i nije u pitanju gnojna upala, vjerojatno je da se radi o bakterijskom upalnom procesu, pa dojenje u sadašnjoj fazi treba temeljito razmotriti zbog opasnosti od unosa bakterija u organizam djeteta. Međutim, kako nisam pristaša olakog prekida prirodne prehrane, a nemam mogućnosti realne procjene Vašeg stanja, preporučam Vam da se javite liječniku i to što prije: Vama je potrebno ne samo liječenje već i izliječenje, a Vašem djetetu sigurna prirodna prehrana. Srdačno Vas pozdravljam.