Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


poremećaj hranjena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alaena23

07.07.2011. 00:17

Poštovani,
Imam kćer od 9mjeseci koja ima problema u dobivanju na težini (dijagnoza: poteškoće u hranjenju) i sa mjesec i pol starosti alergološkim testiranjem dijagnosticirana joj je alergija na proteine kravljeg mlijeka i na soju.
Helena je rođena sa 38,5 tjedana carskim rezom. Imala je omotanu pupčanu vrpcu tri puta oko vrata i dva puta oko tijela. Apgar je bio 9/9. Imala je 2770g i bila je duga 47cm. Iz bolnice je bila otpuštena s 2590g i zbog male težine i lagane žutice morali smo na kontrolu tjedan dana nakon dolaska iz bolnice. U to vrijeme Helena je samo sisala (svakih sat do dva sata). Na kontroli se ispostavilo da je u tjedan dana dobila samo 30g. Neonatolog u našoj bolnici preporučio je naizmjenično dojenje i davanje dohrane (NAN I). Od tada smo počeli hodati na kontrole barem 1x mjesečno. S mjesec dana starosti uz prištiće po licu i suhe kože počela je i povraćati pa nas je neonatolog uputio na alergološko testiranje na mlijeko i na soju. Nakon što su joj s mjesece i pol starosti dijagnosticirali alergiju na soju i mlijeko, pedijatar gastroenterolog prepisao je uz dojenje i Pregomin. Tada je bila teška 3650g. Pregomin u početku nije prihvaćala, no probali smo ga forsirati jer je pedijatar rekao da ona očito ne sisa dovoljno efektivno, već da se više igra. S dva i pol mjeseca smo prešli na Allernovu po kojoj je pala u proljev i počela je odbijati sisati i flašicu pa ju je pedijatar gastroenterolog vratio na Pregomin. S tri i pol mjeseca težila je 4520g. S četiri i pol mjeseca težila je 4740g. Krvna slika je stalno bila uredna. S 5,5mj. preboljela je virozu i od tada se počela buditi po noći po nekoliko puta (do tada sam je ja budila 1x radi hranjenja). S nepunih 6mjeseci pedijatar nam je savjetovao dodavanje rižinih pahuljica mom mlijeku ili Pregominu i po prvi put je napravio UZV abdomena i po nalazima je bilo sve u redu. Radili smo i t-TG, analizu urina, hepatogram, Ca, P, AF, TP, Elf, imunoelektroforezu, ureu, kreatinin, L, DKS, Tr, ABS i svi nalazi su bili u redu. Sa 6,5 mjeseci težila je 5250g i po tadašnjem nalazu krvi jedino je željezo bilo smanjeno (104). Pedijatar je uz Pregomin uveo i 2x/1ml Legofer i C vitamin i rekao da možemo početi s postupnim uvođenjem dohrane (voćne kašice, povrće, piletina). S nepunih 8mj. išli smo na kontrolno vaganje i imala je 5675g. Tjedan dana nakon toga dobila je visoku temperaturu (temperatura je varirala od 37,5-39,6). Bila je u temperaturi 5 dana i zbog temperature je slabo jela. Doktorica je sumnjala na upalu ušiju pa joj je prepisala Amoksicilin po kojem joj je bilo bolje. Prošli tjedan (8,5mjeseci) smo opet bili na kontrolnom UZV-u abdomena i vađenju krvi i sve je u redu. Helena je tada imala 5720g. Pedijatar joj je prepisao daljnju terapiju Legofer i C vitamin i dalje i preporučio uzimanje 1 bočice Infantrini dnevno. Infantrini baš ne prihvaća. Pokušavam joj ga malo dodati u voćne kašice i rižine pahuljice, ali odbija.
Inače joj se apetit malo popravio otkako smo počeli uvoditi voće i povrće. Budući da je suprug bez posla, morala sam se vratiti na posao. Njezin dan izgleda otprilike ovako: Ujutro oko 5h siše, kad se probudi oko 8h popije 60-90ml Pregomina. Oko 10h pojede oko 60g kašice. U 12h ruča oko 150g pileća prsa uz prilog (krumpir ili riža s mrkvicom, graškom, blitvom ili cvjetačom) i ide na spavanje. Oko 14.30 popije 60-90ml Pregomina. Nakon mog povratka s posla (oko 16h) siše. Oko 17.30h pojede 90-100g voćne kašice. Oko 20h pojede oko 100g pileća prsa s nekim povrćem ili oko 90ml rižinih pahuljica. Oko 22.30 sisa i ide na spavanje. Do 5h ujutro probudi se bar 2x i siše. Inače joj apetit varira pa neki dan jede tako (to joj je normalan dan), a ponekad osim Pregomina ujutro (cca 60ml), ručka (meso+prilog), Pregomina popodne i sisanja, pojede samo 2-3 šljive ili par žličica voćne kašice. Moram napomenuti da odbija čaj i sokove. Pije samo vodu na čašu. Otkako su joj dijagnosticirane alergije ja sam iz svoje prehrane (prema savjetu pedijatra gastoenterologa) posve izbacila kravlje mlijeko i proizvode koji sadrže soju i kravlje mlijeko.
Inače je jako živo, veselo i znatiželjno dijete. S tri i pol mjeseca počela se okretati s trbuha na leđa. Sa 7mj. samostalno sjedi. S 8mjeseci se počinje dizati iz ležećeg položaja u sjedeći i počinje puzati unatrag. S 8,5mjeseci uz oslonac o nešto sama se diže na noge. Uz držanje može napraviti nekoliko koraka. Na zadnjoj kontroli se oslanjala na cijelo stopalo jedino je desno stopalo „u jačem valgus položaju“. Pedijatar veli da će se to iskorigirati nošenjem anatomske obuće (od početka Helena nosi Bambi cipelice).
Možete li nam, molim Vas, napisati svoje mišljenje i Vaš savjet. Pred kraj trudnoće prema nalazima UZV-a doktori su sumnjali na IUGR. No budući da se rodila sa 2770g i bila je duga 47cm zastoj u rastu više nisu spominjali. Ima li to možda kakve veze s njezinim poremećajem hranjenja? Kako joj poboljšati apetit i povećati kalorijski unos? Već smo isprobali sve moguće savjete. Od nuđenja hranom svakih sat vremena do puštanja da ogladni, no ona je do sad zbog gladi plakala možda 6-7 puta (ako ne brojim plač po noći). Probali smo i da je hrane bake, djedovi i susjedi (prije uvođenja kašica, nije htjela piti Pregomin ako sam joj ga ja nudila).
Unaprijed Vam zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

07.07.2011. 22:10

Zar vi mislite da meni išta znači, kada mi napišete da je dijete alergično na kravlje mlijeko, i na soju. I to odmah na oboje, s nepunih 2 mjeseca.
I od tada traje ludovanje s prehranom, tako da se više ne zna što je bilo prije, kokoš, ili jaje.
mene zanima tko je rekao da je alergična na kravlje mlijeko i soju, i na temelju čega. Jer, ako nije čemu Pregomin i ostale kombinacije?

alaena23

08.07.2011. 12:55

Budući da je povraćala, imala suhu kožu i prištiće po koži, neonatolog je preporučio testiranje na mlijeko, a pedijatar gastroenterolog je rekao da bi trebalo testirati i na soju pa su je potkožno testirali u alergološkoj ambulanti (reakcija na mlijeko nakon 10min. iznosila je 5mm, nakon 30min. isto 5mm, na soju nakon 10min. 5mm, a nakon 30min. 7mm). Do tog testiranja smo uz podoj kombinirali NAN I (na preporuku neonatologa) i u mjesec i pol je dobila 1060g.

Darko Richter, dr. med.

08.07.2011. 21:40

Potkožno alergološko testiranje ne postoji, tako da i dalje ne znam kojom je metodom postavljena dijagnoza. A da je testirano ne znam kako na koži, uvijek mora biti navedena histaminska i kontrola neutralna proba. Tako da, ako je neutralna proba isto bila 5 ili 7 ili 10 mm, nalaz testiranja na mlijeko i soju jest jednako: nalaz uredan.

alaena23

09.07.2011. 13:00

Boli su je iglama u podlakticu. U bolnici u Čakovcu vrše samo takvo testiranje na alergije. Histamin je i nakon 10min. i nakon 30min. bio 10mm, a reakcije na puter nije bilo.. Ako sam Vas dobro shvatila, takvo testiranje na alergije ne dokazuje alergiju? Znači da su je bezveze mučili? I da je sad bezveze mučimo s Pregominom?
Što nam savjetujete?

alaena23

09.07.2011. 13:00

Malo sam prosurfala internetom i našla da se taj test na književnom hrvatskom zove test unošenjem alergena u kožu (intradermalni test). Kod nas se u žargonu za to veli potkožno testiranje.

Darko Richter, dr. med.

09.07.2011. 14:00

Ako se radilo o intradermalnom testiranje, onda to nije primjerene dijagnostici alergije u malog dojenčeta. Da su bilo što unijelo iglciom intradermalno i napravili mjehurić, imali bi sličnu reakciju. Trebalo je uraditi prick test, tj. nanijeti kap alergena na podlakticu i vrhom lancete udubiti kožu da nastana mala vidljiva jamica od vrška, ali ne bi trebalo da se vidi kapljica krvi u dnu.
Mislim da dijete nema dokazanu alergiju. Preporučio bih da se to ponovi prick metodom, ili mjerenjem specifičnih IgE iz krvi (na kravlje mlijeko, bjelanja, soju).

alaena23

09.07.2011. 23:20

Puno Vam hvala na savjetu. Znate li možda gdje rade test prick metodom ili mjerenjem specifičnih IgE iz krvi? Voljni smo otići i u privatnu poliklinku. Mi smo iz Međimurja.

Može li ta "pogrešna dijagnoza" biti povezana s pomanjkanjem apetita i nedovoljnim dobivanjem na težini?

Još jednom velika Vam hvala!

Darko Richter, dr. med.

10.07.2011. 12:50

Prick test i mjerenje specifičnog IgE u krvi radi se u većini bolnica koje imaju dječju alergologiju, pa tako i u Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu (Rebro, Klaićeva, Vinogradska, Srebrnjak). O pogrešnoj dijagnozi još ne bih govorio. Niti vaš opis metode testiranja nije još uvijek do kraja jasan.