Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povećane žlijezde i AD


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelenica

07.04.2009. 14:20

Poštovani, naš sin gotovo uvijek ima uvečane žlijezde na vratu, koje se vide kao kuglice sa strane. S obzirom da ima AD, a nema nikakvih drugih simptoma nikakvih drugih bolesti- da li je to posljedica upaljene kože. Zapravo, što mislim pitati je: da li je moguće da dermatitis izaziva takve otekline i kada nije u vidljivom obliku rana?

Darko Richter, dr. med.

07.04.2009. 21:30

Nije.

Darko Richter, dr. med.

07.04.2009. 21:30

Ali, ti čvorovi i ne "plešu" u tako kratkim razmacima.
Dijete je vjerojatno mršavo, vide se čvorovi pod kožeom, a upala kože sigurno doprinosi povećanju čvorova, ali, ne možete to gledati od dana do dana, već tijekom mjeseci.

Jelenica

10.10.2009. 23:25

Puno je vremena prošlo otkad sam vam postavila ovaj upit. U međuvremenu naši su čvorovi u području vrata i dalje gotovo uvijek vidljivi iako je malac zapravo daleko od mršavog.
Sada ima 2 godine, atopijski dermatitis je u nekakvoj fazi mirovanja, nisu se već dugo pojavljivali osipi...
Vučemo prehadu (nadamo se) već 10-ak dana. Sve je počelo nakon posjeta pedijatrici radi sistematskog... Sutradan visoka temperatura, kašalj, začepljen nos, sekret do zelene boje... Spuštali temperaturu kad bi prešla kritičnu, nakon 2-3 dana malac se činio bolje, ali smo ipak otišli poslušat pluća, jer je prije imao i bronhitis... Dr. rekla da je sve OK, pluća čista, grlo uredno, uho uredno, u nos kapati Bivacyn kapi za uho i oko... i dati sirup za iskašljavanje...
Uglavnom, maleni od početka prehlade ništa nije jeo, popije eventualno mlijeko ili vodu, jer ga gnjavimo, nutkamo i moljakamo u strahu od dehidracije. Išta pametnije odbija. Pripisivali smo taj nedostatak apetita sekretu koji je jako obilan i spušta se i u želudac... Danas je napokon pokazao volju za pojest nekoliko sitnica: jogurt, frutolino... I navečer, kad je legao, sve to, od onog što je pojeo rano jutros- povraatio.
Sad se već sve ozbiljnije brinemo iako nema povišene temperature, ali ti njegovi vratni čvorovi čine nam se i otečeniji nego inače (njih naša pedijatrica niti ne pipa, a kad upozorimo na njih, ona kaže da je to uvećano zbog dermatitisa i da je to normalno)...
Kašalj je i dalje intenzivan.
Što dalje s njim?

Darko Richter, dr. med.

12.10.2009. 02:50

Ono što vam kaže vaša doktorica, jer, ja ga odavde niti vidim, niti pipam.