Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Problemi sa odvikavanjem koji predugo traju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijamama

07.12.2018. 22:45

Pošovani,

Nisam sigurna treba li ovo pitanje mozda pod djecju psihologiju, ali svakako vas molim za pomoc.

Majka sam djevojčice stare 2 god. i 7 mjeseci.
Vrlo je bistro, veselo, društveno i otvoreno dijete koje vrlo brzo uči i usvaja nove vještine npr: od vokabulara, prepoznavanja slova i brojeva, vrlo dobro i rekla bih, dugoročno pamti. Uredno jede i spava. Trauma nikakvih nama poznatih nije bilo. Ne ide u jaslice, čuva ju baka s kojom živimo, koju jako dobro prihvaca od samog rođenja, a trenutno sam vec 4 mjeseca i ja doma s njom jer sam na čuvanju trudnoce.
U neposrednoj blizini je okružena bakom, ujakom, tetom, braticima i sestricnama koji ju svi redom obožavaju. Svi su stariji i sa svima se slaže i puno toga od njih nauči svakodnevno, što mislim da mnoga djeca njene dobi nemaju priliku.

Tokom ljeta smo, prije odlaska na more skinuli pelenu, to je trajalo možda 3 dana. Shvatila sam da ne ide, da nije spremna i nisam htjela forsirati ništa pa sam ju vratila u pelenu.
Vratili smo se s godisnjeg i skinula sam joj pelenu taj dan kad smo doputovali, ne s namjerom da provodim odvikavanje odmah taj dan, nego cisto da se malo "odmori" bez pelene jer smo jako dugo taj dan putovali i bilo je vruce.
Ona si je sama taj dan donijela kahlicu i pomokrila se u nju bez da joj je itko rekao riječ. I tu sam shvatila da je zapravo spremna i tu je počelo sluzbeno odvikavanje.
Mokrenje u kahlicu je savladala u roku dan i pol, ali veliku nuždu jos uvijek vrši u gaćice.
Nekako sam vjerovala da ce i to usvojiti kroz koji dan, ali to traje jos do dan danas a prošla su gotovo 4 mjeseca!
Nema što nismo probali...obecavali, "ucjenjivali" poklonima itd., pricali i pricali svakodnevno, kupovali razne kahlice i nastavke za školjku ne bi li joj se svidjelo, ali ne.
Do neki dan sam cak mislila da ona to jednostavno ne shvaca, tj da joj nije proradio taj klik za veliku nuždu u glavi, ali onda me jednu vecer zagrlila i rekla: mamice jako te volim, hoces li da kakam u kahlicu da budes sretna. Ja odgovorim da, i dijete samo sjedne i pokaka se kao da to vec dugo radi bez ikakvih problema.
Mislila sam da smo time završili eru kakanja u gace, ali ona je od sutradan opet sve ponovila i ponavlja i dalje u gaće.

Zaista ne znam o čemu se tu radi i na koji bih način postupila.
Moje mišljenje, tj moj dojam je da ona to jednostavno želi tako raditi.
Inace ju istog trena operemo pa mozda i ne osjeti nelagodu tog sadrzaja u gacicama.

Molim vas za savjet i unaprijed od srca zahvaljujem

S poštovanjem,
M.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:20

Vaša cura je pronašla vrlo učinkovit način kako zaokupiti Vašu pažnju. Ona to ne radi svjeno, tj. svojim razumskim dijelom mozga, već onim dijelom koji je odgovoran za emocije. Očigledno je tjelesno i razumski sposobna obavljati nuždu u kahlicu ili wc školjku. Pokušajte se potpuno isključiti iz komunikacije na temu kakanja, pravite se da Vas ne zanima da li će kakati u gaćice ili u tutu. Kada se pokaka jasno iskažite svoje nezdovoljstvo i malo odgodite sanaciju štete.